vaistai.lt

Ką mes žinome apie išmaniųjų drabužių įtaką sveikatai? (761/0) 

Ką mes žinome apie išmaniųjų drabužių įtaką sveikatai?Paskutiniais dešimtmečiais bene svarbiausia pasaulinės sveikatos apsaugos sistemos, medicinos bei ligų prevencijos sritimi yra laikoma telemedicina, kurios pagrindinis bei prioritetinis uždavinys yra greitųjų metodų taikymas renkant duomenis apie ligonio būklę, diagnostiką, pirmosios medicininės pagalbos teikimą bei reabilitaciją. Ją pasitelkus būtų galima sumažinti įvairių neinfekcinių ligų (širdies ir  kraujagyslių ligų, hipertonijos, diabeto, vėžio, depresijos ir kt.), gydytojų klaidų riziką, ligonių gydymo laiką ligoninėse, padidinti gydymo kokybę ir slaugą, pagerinti chroninių ligonių gyvenimo kokybę, o svarbiausia – perkelti pagrindinį akcentą nuo ligų gydymo ant ligų prevencijos, slaugos bei reabilitacijos namų sąlygomis, sveiko gyvenimo būdo propagavimo.

Pastarųjų metų aktyvus mokslo laimėjimų (nanotechnologijų, biotechnologijų, informacinių, kognityvinių technologijų) diegimas į įvairias ūkio, medicinos bei technikos sritis atnešė ir naują supratimą bei terminus, tokius kaip „interaktyvus“, „išmanusis“, „daugiafunkcis“, „intelektualus“ ir kt. Šie terminai jau plačiai vartojami apibūdinant išmanųjį telefoną, namą, automobilį bei tekstilę ir drabužius.

Šiuolaikiniai sensoriai (jutikliai) yra elektronikos ir išmaniųjų polimerų pavidalu integruojami į tekstilės ir drabužių struktūrą bei audinius, todėl leidžia nepertraukiamai kontroliuoti daug žmogaus organizmo biologinių, akustinių, fizikinių ir kt. parametrų: temperatūrą, kvėpavimo dažnį, arterinį kraujo spaudimą, smegenų, inkstų, skrandžio, sąnarių darbą, prakaito išsiskyrimą, kvapą ir kt. El. tekstilės panaudojimas telemedicinoje turi privalumų, nes tyrimus galima atlikti ne tik ligoninėse, bet ir namuose ilgą laiko tarpą (tiek dienos, tiek ir nakties metu), nepažeidžiant odos vientisumo.

Tekstilė gali ne tik jausti ir reaguoti į įvairius aplinkos pokyčius (mechaninius, terminius, cheminius, elektrinius, magnetinius, šviesos ir kt.), bet ir juos fiksuoti, analizuoti bei perduoti nuotoliniu būdu.

Pagal „intelektualumo“ galimybes yra išskiriami trys el. tekstilės (medžiagų) išmanumo lygiai:

  1. pasyvi medžiaga – tik jaučia (visa elektronika prijungta tekstilės išorėje);
  2. aktyvi medžiaga – jaučia ir reaguoja (elektronika, panaudojant kelias technologijas, yra įdedama į medžiagą);
  3. labai išmani medžiaga – jaučia, reaguoja bei prisitaiko prie kintančių sąlygų, pavyzdžiui, pagal užprogramuotas rekomendacijas gali suteikti pirmąją pagalbą (sukurti naujos kartos verpalai – laidininkai).

Gamtinių, mechaninių ir kt. technologijų panaudojimas leido pagaminti labai reikalingą aukštos kokybės bei turinčią įvairių funkcijų tekstilę. Kartu su atsiradusia galimybe kombinuoti įvairias tekstūras, taip pat atsirado ir beribio jų panaudojimo medicinoje galimybės sprendžiant įsisenėjusias ir aktualias ligonių gydymo ir ligų profilaktikos problemas. Šios naujos medžiagos pasižymi ne tik dideliu tvirtumu, atsparumu ugniai,  yra nepralaidžios vandeniui, bet ir turi absorbcinių bei antimikrobinių savybių. Taip pat, esant poreikiui, tokie drabužiai gali šviesti, švytėti ar išsipūsti, mažindami avarijų ar traumų pasekmes. Atsirado unikali galimybė ne tik programuoti el. tekstilę norimoms funkcijoms atlikti, bet ir jas analizuoti bei valdyti. Šių drabužių patogumo esmė – kad jie, turėdami kontaktą su visu žmogaus kūnu, jutikliais gali perduoti informaciją apie žmogaus organizmo būklę. Svarbu pažymėti, kad šiuos drabužius yra lengva prižiūrėti, valyti, skalbti, taip pat juos galima valyti cheminėje valykloje. Pirmųjų dviejų lygių medžiagos jau šiuo metu sėkmingai yra naudojamos JAV, gaminant sportinę, medicininę bei kariuomenės aprangą. Trečio lygio medžiagomis ypač domisi Kinija bei Indija. Lietuvoje irgi yra gaminama fizinį aktyvumą, širdies ritmą ir kt. fiziologinius parametrus stebinčių išmaniųjų sistemų (pavyzdžiui, iPulsus ir kt.).

Kokios pagrindinės technologijos ir medžiagos yra naudojamos gaminant išmaniąją medicininę el. tekstilę?
 
Naujausi moksliniai duomenys atskleidžia išmaniųjų technologijų gamybos specifiškumą, unikalumą bei kokios medžiagos yra naudojamos gaminant medicininę tekstilę. Išmaniajai tekstilei pagaminti yra naudojama elektroninė tekstilė, kurios metalinio siūlo skersmuo yra plonesnis už žmogaus plauką (70–100 mikrometrų) ir siekia nuo 1 iki 80 mikrometrų. Pagrindinės technologijos, naudojamos el. tekstilės gamyboje:

  1. plazminės technologijos;
  2. polimerinė elektronika;
  3. holografija;
  4. nanotechnologija;
  5. termotechnologija, fototechnologija, elektrotechnologija, magnetinė, chemochrominė technologija;
  6. lydiniai su galimybe išsaugoti atmintį;
  7. medžiagos, gebančios išsaugoti fazines būkles;
  8. medžiagos su elektros laidininkais;
  9. kvantiniai tuneliniai gaminiai su įjungimo bei išjungimo funkcija;
  10. optinės medžiagos;
  11. spinduliuojantys diodai bei polimerai;
  12. lanksčios optinės saulės bei  fotovoltažinės baterijos;
  13. vaistų mikrokapsuliavimas;
  14. mikroelektromechaninės sistemos.

Kokias svarbias funkcijas gali atlikti išmanieji drabužiai?

Išmanieji drabužiai yra panaudojami įvairiose srityse (sporto, pramogų, aplinkos valdymo), bet svarbiausią vaidmenį jie atlieka sveikatos priežiūros bei rizikinga veikla užsiimančių darbuotojų (gaisrininkų, policininkų, gelbėtojų) apsaugos srityje. Medicinoje tokie drabužiai gali būti naudojami koreguoti laikyseną, masažuoti, registruoti pagrindinius sveikatos būklės parametrus, nustatyti krūties vėžį, apsaugoti nuo perkaitimo ar nušalimo ir kt. Jie taip pat gali priminti ligoniui, kada reikia išgerti vaistus.

Biometriniai drabužiai gali išmatuoti apie 30 sveikatos būklės parametrų (plaučių, širdies, emocijų ir kt.) bei padėti stebėti ligonio būklę, užrašyti elektrokardiogramą ir perduoti duomenis medicinos centrui. Ši informacija yra labai svarbi, esant kritinėms būklėms, kai gresia infarktas, insultas, nes gavus duomenis galima operatyviau suteikti pagalbą ir išgelbėti ne vieną gyvybę. Drabužiai, registruojantys ligonio būklę ir įvairius fiziologinius parametrus (pulsą, kraujospūdį, kvėpavimo dažnį, prakaitavimo intensyvumą, temperatūrą ir kt.), pagal specialią programą gali perduoti duomenis ne tik į mobilųjį telefoną, bet ir specialioms medicinos tarnyboms, kurios, juos išanalizavusios, gali pasiūlyti profesionalią pagalbą (konsultaciją ar gydymą, prevenciją).

Telemedicina bei išmanioji el. tekstilė sėkmingai padeda susidoroti ne tik su įvairiomis medicininėmis, diagnostinėmis problemomis, bet ir su gresiančiomis epidemijomis, pandemijomis, nelaimingais atsitikimais, jos tampa dideliu pagalbininku įvykus krizinėms medicininėms katastrofoms. Šiuo metu telemedicina, įgaudama vis didesnį pagreitį ir pripažinimą, jau rado pelnytą vietą pasaulinėje sveikatos apsaugos sistemoje, ligų prevencijoje bei vis dažniau yra panaudojama kasdieniame žmonių gyvenime, propaguojant sveiką gyvenseną (išmaniosios liemenės, pirštinės, kuprinės, sportiniai bateliai, lietpalčiai, marškinėliai ir kt.), gerinant gyvenimo kokybę, apsaugant nuo įvairių nepalankių rizikos veiksnių ir funkcinių organizmo sutrikimų.

Parengė Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro
Sveikatos mokyklos visuomenės sveikatos specialistė Liucija Urbonienė

 

Informacija iš:

Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centras

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos