vaistai.lt

Ką reikia žinoti, jei į užsienį išvykote be Europos sveikatos draudimo kortelės (1878/0) 

Ką reikia žinoti, jei į užsienį išvykote be Europos sveikatos draudimo kortelėsŠiaulietė, paskambinusi į teritorinę ligonių kasą, apgailestavo per vėlai pastebėjusi, kad nebegalioja jos Europos sveikatos draudimo kortelė (ESDK). Prieš kelionę į užsienį moteris nespėjo išsiimti naujos kortelės, todėl klausė, kaip reikėtų elgtis tokiu atveju.

„Reikėtų žinoti, kad svarbiausia į užsienį vykstančiam Lietuvos piliečiui būti draustam privalomuoju sveikatos draudimu (PSD), o Europos sveikatos draudimo kortelė yra dokumentas, įrodantis draustumą“, – sako Šiaulių teritorinės ligonių kasos Gyventojų aptarnavimo skyriaus vedėja Dalia Miniauskienė.

Jei išvykote be Kortelės arba kelionės metu ją praradote, informuokite vietos, kurioje Jūs viešite, už sveikatos draudimą atsakingą įstaigą. Ši įstaiga kreipsis į Lietuvos Respublikos teritorinę ligonių kasą pagal Jūsų gyvenamąją vietą su prašymu atsiųsti Kortelę pakeičiantį sertifikatą.

Jei viešėdami Europos Sąjungos (ES) ar Europos ekonominės erdvės (EEE) šalyse ar Šveicarijoje neturite nei Kortelės, nei ją pakeičiančio sertifikato, Jums suteiktų būtinosios medicinos pagalbos paslaugų išlaidas teks apmokėti patiems, bet grįžę į Lietuvą, dėl išlaidų kompensavimo galėsite kreiptis į teritorinę ligonių kasą, kuriai pateiksite išrašą iš medicininių dokumentų apie Jums suteiktas paslaugas ir mokėjimus patvirtinančių dokumentų originalus.

Jei neturėdami Kortelės užsienyje patekote į ligoninę, ligoninės administracijos atstovas gali kreiptis į savo šalies kompetentingąją įstaigą, o ši – į Lietuvos Valstybinę ligonių kasą (VLK) su prašymu atsiųsti patvirtinimą, kad Jūs Lietuvoje esate apdraustas privalomuoju sveikatos draudimu. Jei Jūs esate apdraustas Lietuvoje, teritorinės ligonių kasos išduos Jums sertifikatą, laikinai pakeičiantį Europos sveikatos draudimo kortelę, ir išsiųs jį medicinos paslaugas teikiančios šalies kompetentingajai įstaigai. Tokiu atveju Jūs turėsite sumokėti gydymo įstaigai paciento priemoką, o suteiktų sveikatos priežiūros paslaugų išlaidas gydymo įstaigai apmokės medicinos pagalbos paslaugas teikiančios šalies valstybinio (privalomojo) sveikatos draudimo įstaiga pagal savo šalies nacionaliniais teisės aktais nustatytą tvarką ir įkainius, o Valstybinė ligonių kasa, gavusi iš jos nustatytos formos sąskaitą, kompensuos šias išlaidas.

„PSDF biudžeto lėšomis apmokamą būtinąją medicinos pagalbą galite gauti tik tose gydymo įstaigose, kurios dalyvauja atitinkamos Europos šalies nacionalinėje sveikatos sistemoje. Kadangi sveikatos sistemoje dalyvauja tiek viešosios, tiek privačios gydymo įstaigos, atvykus į Europos šalies gydymo įstaigą visada reikėtų pasidomėti, ar ji priklauso nacionalinei sveikatos sistemai“, – atkreipia dėmesį D. Miniauskienė.

Ligonių kasos negali apmokėti už medicinos pagalbą, jei ji suteikta gydymo įstaigoje, nedalyvaujančioje valstybinėje sveikatos sistemoje. Ligonių kasos taip pat nekompensuoja paciento priemokų ir gydymo paslaugų, kurios pagal atitinkamos Europos šalies nacionalinius teisės aktus nėra apmokamos valstybinio sveikatos draudimo lėšomis.

Išvykstantiems į kelionę patariame pasidomėti, kokios paciento priemokos ir mokesčiai taikomi konkrečioje Europos šalyje – ši informacija skelbiama ligonių kasų interneto svetainėse.

Šiaulių TLK informacija

 

Informacija iš:

Vakarų Lietuvos Medicina

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos