vaistai.lt

Kaip apsaugoti vaikus nuo apsinuodijimų namuose (983/0) 

Kaip apsaugoti vaikus nuo apsinuodijimų namuoseMinint Apsinuodijimų prevencijos savaitę 2017 m. kovo 20 – 26 d., kurios šūkis: „Saugus namuose!“, norėtume atkreipti dėmesį mažamečių vaikų apsinuodijimų prevenciją. Mažamečiai vaikai labai smalsūs: jie nuolat ką nors ima, liečia, uosto ar kišą į burną. Jiems atrodo, kad visos tabletės yra saldainiai, o visi skysčiai - gėrimai. Nuodai vaikų organizme įsisavinamo daug greičiau negu suaugusiųjų, todėl požymiai gali pasireikšti gana staiga.

Apsinuodijimą galite įtarti, jeigu:

  • pastebite keistą vaiko elgesį, nerišlią kalbą, keistą kikenimą, svyravimą;
  • radote vaiką žaidžiant netoli tuščių buteliukų nuo vaistų arba dėžučių nuo chemikalų;
  • pamatote vaiką išsitepusį vaistais aplink burną.

2015 m. Lietuvoje vaikai dažniausiai apsinuodijo vaistais ir biologinės kilmės medžiagomis (446 atvejai), trečdalis – alkoholiu (345 atvejai) ir penktadalis – nemedicininės paskirties medžiagomis (194 atvejai). Iki 1 metų vaikų pagrindinė apsinuodijimų medžiaga – nemedicininės paskirties medžiagos, 1–9 metų – vaistai.

Mažamečiai vaikai neretai apsinuodija medikamentais, retesni vaikų atsitiktiniai apsinuodijimai buityje naudojamomis cheminėmis toksinėmis medžiagomis, smalkėmis, grybais, kambarinių augalų dalimis. Atsitiktinai maži vaikai dažniausiai išgeria tų medikamentų, kuriuos naudoja suaugę ir kartais be reikalo kaupia namuose. Vaikai sunkiai apsinuodija raminamaisiais ir migdomaisiais bei kraujospūdį mažinančiais preparatais.

Galima išskirti tokias grėsmingiausias buitinės chemijos priemones: unitazo ir orkaitės valiklius, indaplovės bei skalbimo kapsules, kuriose būna šarminių medžiagų. Pavojingiausios yra tokios medžiagos, kurios turi vadinamąjį korozinį poveikį. Prarijus šių medžiagų, gali kilti virškinamojo trakto cheminis nudegimas, kurį lydi sudėtingos komplikacijos, todėl jos yra pavojingos. Skalbimo skysčiai būna sufasuoti į kapsules, kurios pavojingos tuo, kad jose didelė cheminių medžiagų koncentracija. Kapsulė yra tirpi, įsidėjus į burną ji sudrėksta nuo seilių ir greitai prakiūra. Išsigandęs vaikas gali dalį kapsulės turinio nuryti. Koncentruotos medžiagos pasižymi koroziniu poveikiu, todėl gali ne tik parausti burnos gleivinė, bet ir prasidėti seilėtekis, griaužti gerklę. Prarijus didesnį kiekį šių medžiagų, vaikas gali atsidurti gydymo įstaigoje, kur bus gydomas jau nuo cheminio nudegimo.

Kaip išvengti apsinuodijimų namuose

  • Geriausia vieta laikyti visus galimus nuodus yra vaikams nepasiekiama ir nepastebima spintelė, geriausia užrakinta;
  • Niekada nenaudokite tuščių gaiviųjų gėrimų butelių pavojingoms medžiagoms laikyti;
  • Įsitikinkite, kad visų vaistų buteliukai turi dangtelius su apsauga, kad patys vaikai negalėtų lengvai atsukti;
  • Neauginkite namuose nuodingų gėlių;
  • Jei virdulio nuoviroms šalinti naudojate korozines medžiagas, po to būtinai kelis kartus užvirinkite išpilkite vandenį.

Informaciją parengė
Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro visuomenės sveikatos stiprinimo vyr. specialistė
Ala Cholopova

Naudota literatūra:
Peter Fermie, Pippa Keech, Stephen Shepherd. Šeimos sveikata. Pirmoji medicinos pagalba. 2012 m.
„Visuomenės sveikatos netolygumai“. Lietuvos vaikų traumos ir jų priežastys.2017, Nr. 1 (20).
Apsinuodijimų informacijos biuras.
www.apsinuodijau.lt

 

Informacija iš:

Vakarų Lietuvos Medicina

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos