vaistai.lt

Kaip išmokti pasakyti NE? 5 naudingi patarimai (1176/0) 

Kaip išmokti pasakyti NE? 5 naudingi patarimaiNieko nespėjate, turite galybę darbų ir įsipareigojimų, be to, nuolat padedate visiems pagalbos prašantiems? Tai daugelio moterų problema, juk norime būti geriausios, protingiausios, paslaugiausios... Tačiau dėl to kenčiame tik pačios. Ar kada nors pagalvojote, kad išmokusios ištarti vos vieną žodelį „ne“, galite įgyti daugiau pagarbos?..

Psichologai teigia, kad žmonės, kurie nemoka kitiems pasakyti NE, norėdami atsisakyti, iš tiesų nemoka pasakyti ir „taip“. Nes tie, kurie save gerbia, turi aiškius tikslus ir vertybes, išties geba ištarti ir vieną, ir kitą žodį, nes puikiai suvokia, ko nori iš gyvenimo. Juk jeigu jūs logiškai viską apgalvotumėte ir viduje tvirtai nuspręstumėte, kad tikrai negalite, pavyzdžiui, prižiūrėti draugės mažylio, nes turite pasiruošti rytdienos projektui; eiti į kiną pirmadienį, nors kolegė teigia neturinti daugiau su kuo eiti; ar pirkti dar vieno megztuko, nes mamai jis labai patinka, – tikrai taip ir padarytumėte. Tačiau dažniausiai, net neapgalvoję visų savo galimybių ir neapsvarstę savo poreikių, iš baimės nuvilti kitą žmogų ar tapti nepopuliariu pasakome „taip“ ir patys savimi nusiviliame.

Jei bijote sakyti „ne“

Iš tiesų juk pasakyti „ne“ visi mokame. Juk neteigiame priešingai, jei mūsų paklausia apie kokį nors aiškų faktą. Tiesiog atsakome į klausimą ir darome tai be jokių papildomų emocijų. O tuomet, kai pašnekovas iš mūsų ko nors nori, prašo, kai jo klausime slypi pasiūlymas ar pagalbos šauksmas, atsisakyti dažnai nesugebame. Tokiu atveju „ne“ mums skamba kaip įžeidimas ar kito žmogaus įskaudinimas. Taigi tarti „ne“ reikia mokytis. O pirmiausia šį žodį sakyti apgalvotai ir sąmoningai. Štai daugelyje Rytų šalių, pavyzdžiui, Japonijoje ar Kinijoje, neigiamą atsakymą retai išgirsite, tačiau šių šalių atstovai labai aiškiai geba pasakyti „ne“ visai kitaip, netgi maloniai. Jei jus irgi baugina neiginiai, pasimokykite iš jų. Ir užuot lyg kirviu nukirtę, garsiai galite apsvarstyti pasiūlymą ir prašymą ir leisti suprasti, kodėl jis jūsų nedomina, netenkina ar pagalbos suteikti negalite.

Dažniausios priežastys

Tam yra ne viena priežastis. Bet dažniausiai pasakyti „ne“ baiminamasi, nes neva kiti dėl to nusisuks nuo mūsų, įsižeis, patys nebegalėsime prašyti pagalbos, kai reikės mums, pasirodysime nemandagūs, nepaslaugūs. Be to, neretai kitų poreikius vertiname labiau už savuosius. Tačiau tokiais žmonėmis, kurie negali atsisakyti, dažnai netgi manipuliuojama, nes jie laikui bėgat tiesiog įgyja reputaciją tokių, kurie niekada neatsako. Atkreipkite dėmesį – vieni žmonės yra prašytojai, o kiti – gelbėtojai. Pirmiesiems visada reikalinga vienokia ar kitokia pagalba, o antrieji niekada neatsisako padėti. Tačiau jei kiti gali prašyti, taip ir jūs turite tokią teisę. O kadangi niekam nesate nieko skolingi, ir patys galite kitų dažniau paprašyti.

Mokykitės mandagiai atsakyti

Štai 5 naudingi patarimai, kaip mandagiai pasakyti „ne“.

  1. Nebijokite kalbėti apie savo jausmus. Visi žmonės vertina nuoširdumą. Tad ko nors paprašyti, nebijokite išreikšti savo emocijų. Gal jus prašymas sunervino, nes ir savo darbų nespėjate atlikti. O gal net neturite kompetencijos prašymą įgyvendinti. Garsiai pasvarstykite apie tai. Ir nepamirškite, kad kalbėdami turite vartoti įvardy „aš“, o ne kaltinti kitą žmogų, kad jūsų kažko paprašė. Sakykite: „man labai gaila“, „aš jaučiuosi prastai, kad turiu tave nuvilti“, „aš negaliu, nes...“
  2. Nevenkite paaiškinti, tačiau pernelyg nesiplėskite. Kai atsisakantis ką nors dėl kito padaryti žmogus ima smulkiai aiškinti, kodėl vieno ar kito negali padaryti, neretai atrodo, kad jis jaučiasi kaltas. Ši energija užkrečia ir kitus. Todėl nesiteisinkite, neatsiprašinėkite, tiesiog keliais žodžiais paaiškinkite situaciją. Jūs nekalti, kad negalite padėti. Tai nėra jūsų pareiga.
  3. Išlikite ramūs. Pasitaiko, kad kai kurie prašymai sunervina. Nepulkite piktai atsakyti, geriau ramiai įkvėpkite ir iškvėpkite, uždelskite akimirką kitą tarsi galvodami, o tada stenkitės ramiai suformuluoti mintį.
  4. Pasiūlykite problemos sprendimo būdą. Jei šiuo metu negalite teigiamai atsakyti į prašymą, tačiau labai norėtumėte padėti, galbūt galite kartu paieškoti sprendimo būdo. Kartais žmonėms nė į galvą nešauna mintis, kad užuot sukrovę savo darbus draugams, artimiesiems ar pažįstamiems, gali tiesiog išsikviesti atitinkamą tarnybą, kuri, pavyzdžiui, padėtų persikraustyti, sutvarkytų namus, nupjautų žolę ar kt.
  5. Nesibaiminkite pasakyti savo nuomonės. Jos nebūtina išrėžti. Kai kuriais atvejais galima mandagiai pasakyti, kad jūsų nuomonė šiuo klausimu visiškai ne tokia, todėl nelabai kuo galite padėti.

 

Informacija iš:

Ji24

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos