vaistai.lt

Kaip mokslininkų sukurta purškiama unitazų danga padės sumažinti vandens švaistymą? (Video) (568/0) 

Kaip mokslininkų sukurta purškiama unitazų danga padės sumažinti vandens švaistymą? (Video)Kai kurie tualetai turi dvigubus nuleidimo mygtukus. O kai kurie žmonės į unitazų rezervuarus deda plytas. Visa tai - dėl vandens taupymo, tačiau Pensilvanijos universiteto mokslininkai turi geresnį sprendimą.

Galbūt vandens taupymas jums atrodo bereikšmis, tačiau geriamas vanduo nėra vienas iš tų išteklių, kuriais galime piktnaudžiauti. Kasdien per akimirką atliekomis pavirsta 141 milijardai tualete nuleidžiamo vandens. Didžioji dalis jo - visiškai švarus, maisto ruošimui tinkamas vanduo.

Ir tai nėra koks moralinis klausimas. Žinoma, vandens švaistymas yra nepagarba gamtai, tačiau kartu ir savo paties piniginei. Vanduo mūsų kraštuose yra pakankamai pigus, tačiau didelės įmonės, viešbučiai, biurų pastatai, prekybos centrai ir panašios vietos kasdien praranda tūkstančius eurų vien dėl neefektyviai valdomų vandens resursų. Bent šiek tiek taupesni unitazai padeda sutaupyti didžiules pinigų sumas.

Ir štai kodėl tualetuose vis dažniau matome dvigubas ar net trigubas vandens nuleidimo sistemas - pagal reikalo rimtumą galima pasirinkti, kiek vandens reikėtų skirti jo pašalinimui. Tai, beje, dažnai atsisuka kitu kampu - naudodami vandenį tausojančius unitazus dažnai tą nuleidimo mygtuką turime spausti daugiau nei vieną kartą. Būtent dėl to Pensilvanijos universiteto mokslininkai sukūrė inovatyvų sprendimą - specialią unitazų dangą.

Tai - hidrofobinė danga, prie kurios niekas neprilimpa. Kitaip tariant, gamtinės atliekos yra nuplaunamos lengviau. LESS (Liquid Entrenched Smooth Surface) vardu pavadinta danga susideda iš dviejų dalių. Pirmiausia purškiama pirmoji dalis, kuri džiūdama pavirsta milijardais mikroskopinių plaukelių. Jie sumažina paviršiaus plotą, su kuriuo vanduo gali kontaktuoti. Tuomet purškiamas antrasis dangos komponentas, kuris paverčia LESS itin slidžiu. Rezultatas - unitazas, prie kurio nelimpa jokios atliekos.

Mokslininkai jau išbandė LESS ir džiaugiasi, kad danga veikia puikiai. Ji atstumia ne tik išmatas bei šlapimą, bet ir bakterijas. Tualetai yra švaresni ir jiems reikia net dvigubai mažiau vandens. Teoriškai vandens jiems apskritai nereikėtų, jei būtų naudojamas kitoks unitazo dizainas.

Kartu LESS padengti tualetai yra švaresni, sveikesni, neskleidžia nemalonių kvapų. Danga atlaiko 500 vandens nuleidimų, o vėliau gali būti vėl užpurkšta. Reikia vos penkių minučių, kad LESS būtų paruošta naudojimui.

Dabar mokslininkai stengsis užbaigti produktą ir pristatyti jį rinkai. Žinoma, dabar tikslas vienas - optimizuoti LESS gamybos procesą, kad danga kainuotų kiek įmanoma pigiau.

Informacija iš:

technologijos.lt

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos