vaistai.lt

Kaip purškikliai nuo vabzdžių kenkia mūsų sveikatai (1362/0) 

Kaip purškikliai nuo vabzdžių kenkia mūsų sveikataiVasarą daugelis kenčia nuo kraujasiurbių vabzdžių, erkių, todėl norėdami apsisaugoti žmonės naudoja efektyvius, bet sveikatai kenksmingus cheminius purškalus. Kiekvienam reikėtų žinoti apie jų daromą žalą ir žinoti, kokias apsisaugojimo nuo vabzdžių alternatyvas gali rinktis.

Viena iš sveikatai pavojingų medžiagų, esančių daugelio purškiklių nuo vabzdžių sudėtyje, yra DEET.

Ši medžiaga naudojama jau daugelį metų, nuo tada, kai mokslininkai ją sukūrė Amerikos kariškiams, kai šiems reikėjo atbaidyti Vietnamo džiunglių vabzdžius.

Nors ši cheminė medžiaga padeda atbaidyti uodus ir kitus vabzdžius, ji gali sukelti staigų apsinuodijimą, įvairias alergines reakcijas, kai kuriems – net mirtį. Dėl tokio galimo poveikio ant šių purškiklių etikečių turėtų būti nurodoma, kad 2–12 metų vaikams produktą galima naudoti labai ribotai ir kad produktas neskirtas jaunesniems nei 3 metų vaikams.

Patys užteršiame uogas bei grybus

Dažniausiai šias chemines medžiagas žmonės purškia būdami gamtoje: prie upės, miške, sodybose. Tačiau ar pagalvojote, kad nuodingųjų medžiagų galite net tik nuryti, bet jos pasklinda aplinkoje. Todėl būna atvejų kai DEET likučių randama tiriant uogas, žoleles, grybus, šios medžiagos dalelių aptinkama net ekologiškuose produktuose.

Visas šias gamtos gėrybes nuodais apipurškia patys žmonės, kurie saugosi nuo vabzdžių, tačiau nepagalvoja apie daromą žalą. Beje, grybus, žoleles ar uogas galime užteršti net rinkdami rankomis, apipurkštomis purškikliu nuo uodų.

Būtent todėl reikia labai gerai pagalvoti, ar verta naudoti šiuos purškiklius, ar bandyti apsisaugoti natūraliomis priemonėmis. O jei kitaip neišeina, pasistenkite apsipurkšti kuo toliau nuo vietų, kur auga grybai ir uogos, – juk vėliau patys jas renkame ir valgome.

Kokia mūsų atsakomybė?

Žmonės, kurie renka grybus, uogas, žoleles ir purškiasi repelentais, turėtų atidžiai perskaityti instrukciją, atsakingai laikyti naudojimosi taisyklių.

Norėdami apsisaugoti nuo vabzdžių ir planuodami purkštis cheminių medžiagų, renkitės drabužius ilgomis rankovėmis, mūvėkite ilgas kelnes, kad medžiagą galėtumėte purkšti ne ant odos, o ant rūbų. Stenkitės jo neįkvėpti, o apipurkštus drabužius būtinai gerai išskalbkite. Purškalą purkškite kuo toliau nuo miško gėrybių.

Kad DEET medžiagos kuo mažiau patektų į organizmą, reikėtų:

  • purkšti ne ant odos, o ant drabužių;
  • nepurkšti, jei oda pažeista, nudegusi;
  • neleisti vaikams patiems purkštis ar teptis;
  • nepurkšti uždarose patalpose;
  • neapipurkšti augančių grybų, uogų ar žolelių;
  • pasinaudojus purškikliu, nusiplauti rankas;
  • apipurkštus drabužius vėliau gerai išskalbti.

Alternatyva – eteriniai aliejai

Nors daugelis renkasi chemines apsisaugojimo nuo vabzdžių priemones, yra ir natūralių būdų atsikratyti kraujasiurbių. Vienas tokių – eteriniai aliejai. Uodai labai nemėgsta intensyvių, aitrių eterinių aliejų kvapų: kedrų, eukaliptų, bazilikų, levandų, čiobrelių, citrinų, kvapiųjų citrinžolių, pipirmėčių, rozmarinų, valerijono. Tad pavilgykite drabužių kampučius eteriniu aliejumi arba tepkite ant kūno. Tik atminkite – jų veikimo laikas – maždaug 20–30 min.

Daugelis vabzdžių taip pat nemėgsta bazilikų, petunijų, nasturtų ir kitų augalų kvapo.

 

Informacija iš:

Ji24

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos