vaistai.lt

Kamieninių ląstelių bankas Lietuvoje (1565/0) 

Kamieninių ląstelių bankas LietuvojeKamieninės ląstelės yra nediferencijuotos biologinės ląstelės, kurios gali diferencijuotis į specializuotas ląsteles ir (per mitozę) pagaminti daugiau kamieninių ląstelių. Šios ląstelės randamos daugialąsčiuose organizmuose. Jos gali tapti kurio nors audinio ląstelėmis: raumenų, kraujo, smegenų ląstelėmis. Savo gebėjimu transformuotis jos išsiskiria iš kitų mūsų organizmo ląstelių.

Yra trys žmogaus autologinių suaugusiųjų kamieninių ląstelių šaltiniai:

  • Kaulų čiulpai, kurie yra paimami iš kaulo jį įpjaunant (dažniausiai kaulų čiulpai imami iš blauzdikaulio arba klubakaulio);
  • Riebalinis audinys (lipidinės ląstelės), kurios gaunamos pašalinant poodinius riebalus;
  • Kraujas, kuris yra išsiurbiamas iš donoro bei perduodamas į specialų, kamienines ląsteles gaminantį, aparatą;

Svarbu paminėti, kad kamieninės ląstelės dalinasi visą gyvenimą, todėl mūsų organizmas visada yra aprūpinamas reikalingomis ląstelėmis. Todėl jos  itin plačiai naudojamos įvairių ligų gydymui. Šis gydymo būdas labai greitai tobulėja ir ateityje bus dar plačiau taikomas. Kamieninių ląstelių bankas Lietuvoje – vieta, kur saugomos kamieninės ląstelės, ateityje padėsiančios išgydyti daugybę ligų.

Diferenciacija – tai procesas, kai nespecializuotos kamieninės ląstelės skatina specializuotų ląstelių augimą. Šio proceso metu ląstelė pereina keletą etapų, kiekviename iš jų vis labiau specializuodamasi, kol galiausiai tampa kokio nors audinio ląstele.

Norint panaudoti kamienines ląsteles gydymo tikslais, reikia jas laiku paimti ir tinkamai išsaugoti. Geriausia vieta – specializuoti kamieninių ląstelių bankai. Čia saugomos kamieninės ląstelės ateityje gali padėti pasirūpinti Jūsų artimų žmonių sveikata bei gyvybe.

Reikia pasakyti, jog šios ląstelės turi būti paimamos vos tik gimus kūdikiui. Daugelis žmonių tokiai procedūrai nesiryžta, nes galvoja, jog vaikeliui skaudės. Tačiau tai netiesa, nes kamieninių ląstelių paėmimas nesukelia skausmo. Tiesiog paimamas virkštelės kraujas. Svarbiausia šiuo atveju – paimto kraujo kiekis, kuris turi viršyti 80 ml. Tik tokiu atveju kamieninės ląstelės gali būti išsaugotos.

Išsaugojimo laikas

Be galo svarbu, kad kamieninės ląstelės būtų kuo greičiau įdėtos į specialų konteinerį ir atgabentos į saugojimo vietą. Aukščiausia kokybė užtikrinama, kai visa tai atliekama per 36 valandas.

Iš išsaugoto virkštelės kraujo specialiu aparatu išskiriamos kamieninės ląstelės, kurių kokybė vėliau tikrinama, atliekami laboratoriniai tyrimai.

Kamieninių ląstelių bankas Lietuvoje bendradarbiauja su gimdymo namais, todėl užtikrinamas sklandus kamieninių ląstelių paėmimas ir išsaugojimas.  Pasinaudokite galimybe pasirūpinti savo artimiausių žmonių sveikata ateityje naudodamiesi kamieninių ląstelių banko paslaugomis. Nutieskite kelią į sveiką rytojų. Juk technologijos tam ir kuriamos, kad jomis naudotumėmės. 







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos