vaistai.lt

Kamieninių ląstelių išgavimas taps lengvesnis (3364/0) 

Kamieninių ląstelių išgavimas taps lengvesnisMokslininkų ir klinicistų komanda iš Lundo universiteto (Švedija) sukūrė naują daugiapakopį metodą, apimantį kamieninių ląstelių surinkimą ir jų apdorojimo technikas. Dėl to bus įmanoma iš vaisiaus vandenų saugiai išskirti didelį kiekį ląstelių, kurios būtų panaudojamos gydymo tikslais, – rašo sciencedaily.com.

Naujasis metodas taikomas atliekant cezario pjūvio operaciją (kuomet vaisius ištraukiamas perpjovus priekinę pilvo sieną ir gimdą). Nors ji pasirenkama, kai gimdymas natūraliu būdu yra rizikingesnis už galimas operacijos komplikacijas, kasmet pasaulyje jų atliekama milijonai. Tad vaisiaus vandenų surinkimas yra prieinamas, bet iki šiol neišnaudota galimybė.

„Parodėme, kad naudojantis mūsų prietaisu cezario pjūvio operacijos metu būtų galima surinkti iki 1 litro vaisiaus vandenų. Tai uštruktų vidutiniškai 90 sekundžių, taigi yra visiškai saugu tiek motinai, tiek kūdikiui“, – sakė profesorius Andreas Herbst.

Skysčio surinkimo prietaisas buvo sukurtas naudojant bioinertinį (t.y., netoksišką ir organizme nekintantį) plastiką ir pasitelkus 3D spausdinimo technologijas. Pasiekta tai, kad naujuoju aparatu galima steriliai surinkti didelį kiekį vaisiaus vandenų, iš kurių galima išskirti aukštą terapinį potencialą turinčias – mezenchimines kamienines – ląsteles.

Mezenchiminės kamieninės ląstelės yra suaugusio organizmo kamieninių ląstelių rūšis, pasižyminti nemažu diferenciacijos potencialu: jos gali diferencijuotis į kaulines, kremzlines, raumenines, sausgyslių ir raiščių, odos ir netgi nervines ląsteles. Deja, ląstelių terapijos pritaikomumas iki šiol ribotas dėl sudėtingo pakankamo jų kiekio surinkimo.

„Išnešioto vaisiaus vandenys yra lengvai prieinamas ir neišsenkantis šaltinis, kuris galėtų būti raktu į ląstelių terapijos ir regeneracinės medicinos problemų sprendimą“, – komentavo profesorius Niels-Bjarne Woods.

Svarbu ir tai, jog šiuo atveju kamieninių ląstelių surinkimas nereikalautų atlikti jokios papildomos intervencijos, priešingai nei išskiriant jas iš kaulų čiulpų.

Taigi, tolimieji mokslininkų tikslai yra tokie, kad vaisiaus vandenų surinkimas būtų vykdomas pasauliniu mastu ir kamieninių ląstelių terapija taptų prieinama visiems, kuriems ji yra reikalinga.

 

Informacija iš:

Vakarų Lietuvos Medicina

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos