vaistai.lt

Kanadoje po 34 metų atgaivintas tyrimas rodo, kad iš kanapių galima sukurti dar neregėto efektyvumo skausmo malšinimui skirtus vaistus (658/0) 

Kanadoje po 34 metų atgaivintas tyrimas rodo, kad iš kanapių galima sukurti dar neregėto efektyvumo skausmo malšinimui skirtus vaistus - veikia visiškai kitaip nei opioidaiMilijonai žmonių visame pasaulyje savo kasdienį gyvenimą patiki nuskausminamiesiems. Šie labai reikalingi vaistai dažnai turi stiprų šalutinį poveikį ar net gali sukelti priklausomybę. Tačiau Guelfo Universiteto mokslininkai mano suradę išeitį - net 30 kartų už „Aspiriną“ stipresni vaistai slypi gamtoje.

Pasitelkę biochemiją ir genomiką mokslininkai identifikavo dvi svarbias molekules, kurios kanapėms suteikia įspūdingas skausmo malšinimo savybes - tai yra kanflavinas A ir kanflavinas B. Šios molekulės yra gerai žinomos iš kitų kanapių tyrimų, nes iš visų 20 kanapėse randamų antioksidacinėmis savybėmis pasižyminčių flavonoidų tik šios dvi molekulės neaptinkamos jokiuose kituose augaluose. Šie flavanoidai pirmą kartą aprašyti dar 1985 metais, kuomet buvo patvirtinta, kad kanflavinas A ir kanflavinas B uždegiminius procesus malšina net 30 kartų geriau nei „Aspirinas“.

Nors tie pirminiai prieš 34 metus atlikti tyrimai ir buvo daug žadantys, nuo to laiko mokslininkai niekur nepasistūmėjo. Sąstingis kanapių flavanoidų tyrimuose nebuvo mokslininkų tinginystės ar tiesiog susidomėjimo trūkumo rezultatas. Tiesiog visą šį laiką kanapių tyrimus sunkino įstatymai. Tačiau dabar Kanadoje kanapės yra visiškai legalios ir Guelfo Universiteto mokslininkai nusprendė pasinaudoti galimybė atgaivinti tą 1985-ųjų tyrimų sritį.

Šįkart mokslininkai panoro išsiaiškinti, kaip kanflavinas A ir kanflavinas B yra biosintetinami. Tai, beje, padaryti jau nebėra taip jau sunku. Šiuolaikinės technologijos leidžia greitai peržiūrėti Cannabis sativa genomo duomenis, kurie yra lengvai prieinami duomenų bazėse, ir surasti genus, atsakingus už flavanoidų išskyrimą.

Genomikos tyrimai nurodė už flavanoidus atsakingus genus, o biochemijos eksperimentai patvirtino šiuos rezultatus, bet kas toliau?

O toliau - naujos kartos natūralių nuskausminamųjų vaistų kūrimas. Mokslininkai nori kuo greičiau pradėti darbą šioje srityje, nes vis daugiau nuo lėtinio skausmo kenčiančių žmonių turi griebtis opioidų, kurie sukelia priklausomybes. Opioidai blokuoja skausmo receptorius smegenyse, o štai kanapių flavanoidai elgtųsi visiškai kitaip - ji keliautų į uždegimo židinį ir imtų veikti ten. Taigi, šie vaistai ne tik efektyviai malšintų skausmą, bet dar ir kovotų su uždegimu.

Kanados kompanija „Anahit“ imsis vaistų su kanflavinu A ir kanflavinu B komercializacijos. Teigiama, kad jau visai greitai rinkoje turėtų pasirodyti itin veiksmingi preparatai - tabletės, kremai, sportiniai gėrimai, pleistrai ir taip toliau. Jie bus skirti ir patiriantiems lėtinį skausmą, ir tiems, kurie daug sportuoja ir patiria raumenų skausmus.

Ši istorija yra geras pavyzdys, kodėl mokslininkams būtina taikyti kitokius standartus, nepriklausomai nuo įstatyminės bazės ir visuomenės nuomonės. Na, bent jau tokiais atvejais. Kanflavinas A ir kanflavinas B buvo aprašyti dar 1985-aisiais, tačiau kelis dešimtmečius tyrimai nevyko. Šįkart tai kainavo daugybę skausmo valandų daugybei žmonių. Pasirodę preparatai ne vieną apsaugos ir nuo priklausomybių opioidams.

 

Parengta pagal:
Biosynthesis of cannflavins A and B from Cannabis sativa

Informacija iš:

technologijos.lt

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos