vaistai.lt

Kanapės nesukelia priklausomybės? Tyrimas su žiurkėmis atskleidė kitokią tiesą (622/0) 

Kanapės nesukelia priklausomybės? Tyrimas su žiurkėmis atskleidė kitokią tiesąKanapių vartojimas rekreaciniais tikslais legalizuojamas vis daugiau ir daugiau šalių. Marihuana yra laikoma lengvais narkotikais, kurie, vartojant saikingai, neturėtų padaryti didesnės žalos. Tačiau kartais vis dar girdime mitą, kad kanapės nesukelia priklausomybės. Šis tyrimas su žiurkėmis parodė kiek kitokią tiesą.

Praktiškai viskas gali sukelti priklausomybę. Galite būti priklausomas nuo telefono, automobilio ar kaimyno pasisveikinimo kiekvieną rytą. Tačiau priklausomybė nuo įvairių medžiagų yra kur kas blogesnė, nes netekus prieigos prie tų medžiagų jaučiami labai stiprūs simptomai.

Vašingtono valstijos universiteto mokslininkai atliko įdomų eksperimentą su žiurkėmis. Jos buvo patalpintos į dėžę, kurioje buvo pora skylių. Kyštelėjusios nosis pro tas skyles žiurkės galėdavo pakvėpuoti kanapių garais. Viena žiurkių grupė kvėpavo tetrahidrokanabinoliu (THC, psichoaktyvi medžiaga) prisotintais garais, kita grupė gavo daugiau kanabidiolio (CBD), o trečioji žiurkių grupė gavo tik garų be jokių kanapių produktų.

Žiurkėms prireikė keturių dienų, kol jos gerai suprato, kaip veikia tos skylės. Eksperimentas truko 21 dieną. Visos žiurkės ragavo savo garų, tačiau tos, kurioms teko didesnį THC dozė tų garų norėjo vėl ir vėl - pro skyles jos savo nosis kaišė beveik dvigubai dažniau nei kitos žiurkės. Dar įdomesni dalykai prasidėjo, kai po eksperimento žiurkės savo pamėgtų garų nebeužuodė.

THC grupės žiurkės ėmė panikuoti ir vis dažniau kaišiojo nosis pro skyles, ieškodamos pradingusių garų. Kuriam laikui jos nurimdavo, kai skylių nematydavo. Tačiau pastebėjusios aplinką, kurioje gaudavo kvapnių garų dozę, jos vėl imdavo šėlti. Mokslininkai teigia, kad toks elgesys primena ir priklausomybių kamuojamus žmones - jie jaučiasi neblogai, kol nepamato, kad kas nors kitas rūko, geria ar vartoja jų anksčiau mėgtus narkotikus.

Ankstesni priklausomybių tyrimai su gyvūnais buvo visiškai kitokie. Juose mokslininkai patys skirdavo gyvūnams narkotikų. Šįkart gyvūnai gavo narkotikų kada tik panorėję, todėl galėjo išsiugdyti ir psichologinę priklausomybę pačiam narkotikų vartojimo veiksmui. Taip pat svarbu paminėti, kad staigus narkotikų praradimas nesukėlė agresijos ar pastebimų sveikatos pakitimų.

 

Parengta pagal:
Vaporized Cannabis Extracts Have Reinforcing Properties and Support Conditioned Drug-Seeking Behavior in Rats

Informacija iš:

technologijos.lt

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos