vaistai.lt

Kas yra inkubacinis ligos periodas? (9476/0) 

Kas yra inkubacinis ligos periodas?Visi turbūt jau girdėjome, kad užsikrėtusieji koronavirusu vieną ar dvi dienas prieš pasireiškiant simptomams jau išskiria didžiulius kiekius virusų. Ir taip gali apkrėsti kitus, net nežinodami, kad tuoj sirgs. Tad kas tas inkubacinis ligos periodas? Paprastai pasakius, tai laikotarpis nuo užsikrėtimo iki ligos simptomų pasireiškimo. Tai laikas, kurio reikia, kad virusų prisidaugintų tiek, kad jau sukeltų mums ligą. Ir laikas, kada imuninė sistema apsisprendžia skelbti karą užpuolikams.

Inkubacinio periodo trukmė labai priklauso nuo pačių virusų bei nuo mūsų imuninės sistemos būklės. Priklauso ir nuo to, ar reikia virusui toliau keliauti po kūną, kaip, pvz., vėjaraupiams, ar ligą jis linkęs sukelti nosyje ir gerklėje. Jei keliauti niekur nereikia, liga prasidės gerokai greičiau.

Minėtas periodas skirstomas į tris dalis - pirma vyksta virusų implantacija, po to jie pradeda daugintis ir, jei visos aplinkybės būna palankios, išplinta. Kuo daugiau virusų įkvėpsime, tuo ilgiau ir stipriau nekviesti svečiai linksminsis organizme. Kuo piktesni virusai, tuo rimtesnė liga pasireikš. Ir kuo greičiau jie dauginsis, tuo sunkiau bus juos nugalėti.

Kol virusai ląstelėse dauginasi, mūsų imuninė sistema nesnaudžia - mobilizuojasi ir ruošiasi būsimam mūšiui. Pirma imuninės ląstelės išskiria vienus iš svarbiausių junginių - citokinus interferonus. Būtent jie ir lemia pradinių ligos simptomų (karščiavimo, nuovargio, skausmo ar pykinimo) pasireiškimą. Todėl daugelio infekcinių ligų pradžia būna beveik tokia pati. Tik po to imunitetas pradeda specifinį ligai mūšį.

O ar užsikrėtęs, bet dar nesergantis, žmogus išskirs virusus ir galės apkrėsti kitus, taip pat priklausys nuo pačių virusų. Pavyzdžiui, Ebolos viruso inkubaciniu periodu žmogus praktiškai visai neišskiria (būna retų išimčių), o noravirusų ar rotavirusų jau galima rasti žmogaus išmatose inkubaciniu ligos periodu. Deja, COVID -19 labai mėgsta girtis iš anksto savo karūna... Šios ligos vidutinis inkubacinio periodo laikas yra 5,1 dienos. Tad jei įtariame, kad galėjome įkvėpti šių virusų, likime namie. Tegu karūnuotieji išnyksta be kitų dėmesio!

Dr. Indrė Plėštytė-Būtienė, vaikų ligų gydytoja

 

Informacija iš:

Vakarų Lietuvos Medicina 

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos