vaistai.lt

Kaulų rezorbcija menopauzės metu nėra ilgalaikė (4291/0) 

Kaulų rezorbcija menopauzės metu nėra ilgalaikėNaujausi amerikiečių mokslininkų tyrimai parodė, kad kaulinio audinio kitimai menopauzės metu nėra ilgalaikiai ir katastrofiški, o jo prevencijai nebūtinas agresyvus antirezorbcinis gydymas.

Moterims kaulai lūžta dažniau

Kaulų retėjimas, mažėjanti kaulų masė, kaulų mikroarchitektūros pokyčiai ir padidėjęs jų trapumas – osteoporozė bei osteoporoziniai kaulų lūžiai, neįgalumas yra neišvengiama senstančios visuomenės sveikatos problema.

Dėl hormonų pokyčių moterims rizika patirti osteoporozinius kaulų lūžius yra daug didesnė nei vyrams. Mažėjantis estrogenų kiekis moterų organizme skatina kaulinio audinio apykaitą, dėl to pradeda vyrauti kaulo rezorbcijos procesas, kaulų masė mažėja, vyksta kaulo demineralizacija. Buvo manoma, kad kaulų masės praradimas sudaro 2-3 proc. per metus, yra intensyviausias pirmąjį dešimtmetį po menopauzės ir tęsiasi iki 65-70 metų. Vėliau procesas sulėtėja ir kaulų masės praradimas sudaro 0,3-0,5 proc. per metus. Teigiama, kad moterys per gyvenimą vidutiniškai praranda 35 proc. kortikalinės ir apie 50 proc. trabekulinės, o vyrai atitinkamai 20 proc. ir 15 proc. kaulų masės.

Tyrė, nuo ko priklauso kaulų rezorbcija

Per pastarąjį dešimtmetį SWAN (the Study of Women’s Health Across the Nation) pateikė stulbinantį kiekį ir įvairovę duomenų, liečiančių 3302 moterų sveikatą pereinamuoju iš premenopauzės į menopauzę laikotarpiu. Buvo pastebėta, kad mažėjantis serumo estradiolio kiekis rodo didėjančius pakitimus kauliniame audinyje ir yra susijęs su mažėjančia kaulų mase. Įvestas terminas transmenopauzė, kuri apėmė 1-2 metus prieš ir 2 metus po paskutinio menstruacinio ciklo (PMC).

Viena iš amerikiečių mokslininkų studija tyrė kaulų rezorbcijos priklausomybę nuo PMC, lytinių hormonų kiekio, kūno masės indekso (KMI) ir etniškumo.

Buvo atrinktos 918 afrikiečių, kinų, japonų ir kaukaziečių moterys, kurių vidutinis amžius sudarė 51,3 metų ir kurios patyrė natūralią menopauzę. Prieš ir po menopauzės joms buvo matuojami biocheminiai kaulų rezorbcijos žymenys – N-telopeptidas (NTX), kurio kiekis vystantis osteoporozei didėja. Taip pat estradiolio bei folikulus stimuliuojančio hormono kiekis kraujyje.

Kaulinio audinio praradimas menopauzės metu nėra didelis

Buvo nustatyta, kad kiaušidžių funkcija moterims pradeda silpnėti vidutiniškai 2 metus iki menopauzės. Dėl nykstančios kiaušidžių funkcijos padidėja folikulus stimuliuojančio hormono (FSH) ir sumažėja estradiolio koncentracija. Dėl funkcinių kiaušidžių pakitimų panašiu metu (2 metus iki PMC) stebimas ir biocheminių kaulų rezorbcijos žymenų augimas (didėja kaulų rezorbcija). Jo kiekis šlapime maksimumą pasiekia 1-1,5 po PMC, po to NTX kiekis mažėja dar 2-6 metus, bet išlieka 20 proc. didesnis nei prieš menopauzę.

Vertinant žymenis, didesnis jų augimas stebimas moterims, turinčioms mažesnį KMI (<25 kg/m2), japonėms, ir ne tokia ryški dinamika, kurių KMI > 30 kg/m2, bei afroamerikietėms, tačiau šie skirtumai bėgant laikui išnyksta.

Kiekybiniai transmenopauzės kitimai kauliniame audinyje, pasirodė, tėra kuklūs ir trumpalaikiai:  apie 30 proc. padidėja kaulo apykaita, kasmet kaulo tankis sumažėja apie 2 proc., o per ilgą laiką kasmet netenkama vidutiniškai apie 1 proc. kaulo masės.

Mokslininkai mano, kad SWAN duomenys turėtų nuraminti sveikas moteris, jog kaulinio audinio praradimas menopauzės metu nėra katastrofiškas. Dėl to turėtų keistis kaulų lūžių prevencijos taktika, t.y. faktiniam kaulų tankio atkūrimui vartojami medikamentai, pasižymintys lengvu antirezorbciniu poveikiu (mažų dozių hormonų terapija ar selektyvūs estrogenų receptorių moduliatoriai).  Žinia, vis daugiau yra įrodymų apie tai, kad agresyvus antirezorbcinis gydymas padidina atipinių šlaunikaulio lūžių skaičių.

Tačiau gydytojos reumatologės Vilmos Bilinskienės-Milkovičienės manymu, šio tyrimo duomenys nėra objektyvūs, nes tyrime dalyvavo tik 918 moterų, įvairių (japonės, kinės, kaukazietės, afrikietės) rasių, tai yra vertinta pagal skirtingas rases, mitybą, gyvenimo būdą. Amžiaus vidurkis 51,3. „Bet ne visoms moterims vienodo amžiaus prasideda menopauzė, ne visoms vienodai pasireiškia menopauziniai simptomai, ne visoms vienodai greičiau ar lėčiau mažėja kaulų masė“, – pažymėjo gydytoja.  Ne to ji atkreipė dėmesį į tai, kad kūno masės mažėjimas priklauso nuo rasės, mitybos, gyvenimo būdo, amžiaus, žalingų įpročių ir dar daugelio faktorių.

Gydymas individualus

Gydytoja reumatologė V. Bilinskienė-Milkovičienė  „Vakarų Lietuvos medicinai“ teigė, jog  požiūris į osteoporozės diagnostiką ir gydymą pastaruoju dešimtmečiu pasikeitė į gerąją pusę, nes daug daugiau žmonių rūpinasi savo sveikata, yra didesnės galimybės atlikti mineralinio kaulų tankio tyrimus, atsirado didesnė vaistų įvairovė ir pasiūla.

Kada reikėtų susirūpinti dėl galimos osteoporozės ir atlikti osteodensitometriją?  Kada indikuotinas gydymas ir koks?

„Visoms moterims, kurioms yra daugiau nei  50 metų,  kurios išgyvena menopauzę ar ilgą laiką vartoja hormoninius preparatus, kurioms atsiranda skausmai stubure, sąnariuose, reikėtų atlikti mineralinio kaulų tankio tyrimus. Gydymas indikuotinas, kada osteodensitometrijos metu nustatoma osteoporozė (Tscore- 2.5), Ca preparatai rekomenduojami, kai nustatoma osteopenija (Tscore<-1), norma Tscore +/-1. Gydymo parinkimas priklauso nuo daugelio faktorių ir parenkamas konkrečiam pacientui individualiai“, – paaiškino gydytoja.

Šaltinis
Sowers MR, Zheng H, Greendale GA, et al. Changes in bone resorption across the menopause transition: effects of reproductive hormones, body size, and ethnicity. J Clin Endocrinol Metab. 2013;98(7):2854-2863.

 

Informacija iš:

Vakarų Lietuvos medicina

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos