vaistai.lt

Keistas nutikimas, paskatinęs pirštų antspaudų naudojimą žmonių identifikacijai - ar rasite skirtumų tarp Willo ir Williamo? (1072/0) 

Keistas nutikimas, paskatinęs pirštų antspaudų naudojimą žmonių identifikacijai - ar rasite skirtumų tarp Willo ir Williamo?Šiandien pirštų antspaudai yra naudojami nuolat. Dažnai apie juos girdime pasakojimuose apie nusikaltimų tyrimus, tačiau dar dažniau jie naudojami žmonių identifikacijai. Pirštų antspaudų skaitytuvus turi daugybė elektronikos prietaisų, jie fiksuojami ir kai kuriose darbovietėse ir net kalėjimuose. Tačiau taip buvo ne visada - kas buvo naudojama prieš tai ir kaip identiškų kalinių atvejis paskatino pirštų antspaudų technologijos paplitimą?

Pirštų antspaudai dokumentų pasirašymui naudoti nuo seniausių laikų. Tiesa, tik 17 amžiaus pabaigoje Bolonijos universitete imta pastebėti, kad pirštų galų raštai pasižymi tam tikra struktūra, kuri gali būti klasifikuojama. 19 amžiuje britų administratoriai Indijoje pirštų antspaudus naudojo dokumentams pasirašyti ir tuomet nustatė, kad šie raštai yra unikalūs - nėra dviejų žmonių su identiškais pirštų antspaudais.

Tačiau JAV kalinių identifikacijai tuo metu naudotas kitas metodas - kūno išmatavimai. Šį metodą sukūrė prancūzų antropologas Alphonse'as Bertillionas. Skirtingų kūno dalių išmatavimai turėjo tiksliai identifikuoti kalinius, tikintis, kad nėra žmonių, kurie pasižymėtų vienodais išmatavimais. Tai, beje, buvo labai svarbu.

Įsivaizduokite kalėjimą, kuriame vienas kalinys turi šeimą, nebaigtų reikalų laisvėje ir daug pinigų, o kitas - neturi nieko, bet greitai turi būti paleistas. Pirmasis gali norėti pasiūlyti antrajam pinigų, kad šie susikeistų tapatybėmis. Tikimybė, kad šis triukas pavyks, žinoma, yra nedidelė, bet ir ją norėta sumažinti visiškai. Juolab, kad pabėgusius kalinius taip pat reikėjo kaip nors atpažinti. Tačiau tuomet įvyko garsusis Williamo Westo ir Willo Westo atvejis.

Dvi nuotraukos kairėje - Williamo Westo. Dešinėje - Willas Westas. Tai - du jokiais giminystės saitais nesusaistyti, bet labai panašūs kaliniai, kurie atsitiktinumo dėka pateko į vieną kalėjimą Kanzase. Dviejų kalinių panašumas buvo greitai pastebėtas - vyrus buvo sunku atskirti vieną nuo kito. Tačiau labiausiai stebinantis faktas buvo tai, kad Williamo ir Willo Bertilliono matmenys buvo identiški.

Garsusis Westų atvejis galutinai įrodė, kad Bertilliono metodas yra nepatikimas. Pirštų antspaudai jau tuomet buvo kur kas tikslesnis žmonių identifikavimo būdas, o Westų atvejis dar labiau paskatino jų įsigalėjimą. Bertilliono metodo greitai buvo visiškai atsisakyta.

Informacija iš:

technologijos.lt

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos