vaistai.lt

Ko galima pasimokyti iš dirbančių mamų? (1092/0) 

Ko galima pasimokyti iš dirbančių mamų?Apie dirbančias mamas yra įvairių nuomonių: vieni sako, kad mama turi visą dėmesį skirti vaikui, kiti gi įsitikinę, kad dirbanti mama gali vaikui duoti daugiau nei ta, kuri su vaiku sėdi namie. Beje, iš dirbančių mamų galima daug ko pasimokyti.

Nebijoti kitiems suteikti atsakomybių

Tiek darbe, tiek šeimoje viskas yra gerai, kai dirba visa komanda, ir kai kiekvienas žino savo pareigas bei atsakomybes. Todėl tiek mama, tiek darbo kolektyvo vadovė turi gebėti paskirti darbus kitiems, išmokti pasitikėti kitais žmonėmis. Dirbančios mamos tai žino ir supranta darbų pasiskirstymo svarbą. Jos vadovaujasi taisykle „vienas lauke ne karys“ ir supranta, kad einant koja kojon su darbo komandos ar šeimos nariais galima pasiekti geriausią rezultatą.

Kai nedirbančios mamos siekia būti supermamomis ir viską atlikti tobulai ir pačios (kad namai blizgėtų, vaikas būtų viskuo aprūpintas, o vyras laimingas), dirbančios mamos nesibodi prašyti vyro, tėvų, auklės pagalbos. Jos paprasčiausiai nenori visų nuopelnų prisiimti sau. Taip pat jos elgiasi ir darbe: kiekvienam komandos nariui suteikia galimybę parodyti savo geriausius gebėjimus.

Paskirstyti prioritetus ir laiką

Daugelis skundžiasi, kad neturi laiko. Tačiau pažvelgus į dirbančias mamas, galima labai nustebti: jos spėja atlikti savo darbines pareigas, apsirūpinti namais, vyru, vaikais.

Kokia jų paslaptis? Ogi ta, kad žino, kaip svarbu susidėlioti prioritetus ir negaišti daugiau laiko tam, kam jo skirti nereikia. Pavyzdžiui, savo darbo laiką išnaudoti efektyviai ir negaišti laiko ilgoms kavos pertraukėlėms ar sėdėjimui socialiniuose tinkluose. Per tą laiką, kai kiti leidžia sau atsipalaiduoti, mamos stengiasi atlikti kuo daugiau darbų, todėl jos neužtrunka viršvalandžių, nes žino, kad reikia pasiimti vaikus iš mokyklos ar darželio. Namie jos moka efektyviai ir greitai susitvarkyti, nes žino, kad reikia laiko ir poilsiui. O tai, kas atrodo nesvarbu, tiesiog pasilieka kitam kartui.

Patirti dabarties akimirką

Dirbančios mamos kaip niekas kitas supranta, kaip greitai bėga laikas, kaip greitai viskas keičiasi, ir kiek mažai para turi valandų. Būtent todėl jos stengiasi pajusti dabarties minutę, išnaudoti kiekvieną akimirką. Todėl joms kelios valandos vakare, praleistos su vaiku, gali būti kur kas prasmingesnė ir brangesnės, nei kitų mamų praleista visa diena su vaiku. Svarbu ne tai, kiek laiko praleidžiama su vaiku, o tai, kokia to laiko kokybė.

Dirbančios mamos žino, kad reikia koncentruotis ir tai, ką darai šią minutę, – jei dirba, tai susikoncentruoja į tai, jei būna su vaiku, tai jam skiria visą savo dėmesį. O jei vaikui užmigus, yra laiko paskaityti knygą ar išgerti puodelį arbatos, tai iš visų jėgų stengiasi pajusti tos akimirkos malonumą.

Nesmerkti kitų motinų

Dirbančios ir vaikus auginančios moterys žino, kaip yra sunku suderinti šiuos du dalykus.

Dažnai kai ko tenka atsisakyti, galbūt ne visada įmanoma rasti vaikui laiko tiek, kiek norėtųsi. Tačiau jos, besisukdamos tarp šių dviejų erdvių, išmoksta neteisti kitų motinų, ką deja, daugelis mūsų daro, manydamos, kad tik mūsų pasirinktas gyvenimo būdas yra geriausias. Tačiau kiekvienoje šeimoje viskas yra vis kitaip, tad išmokime neteisti.

Nesijaudinti dėl smulkmenų

Vaiko gimimas gyvenimą apverčia aukštyn kojomis, dažnai žmonių vertybės ir požiūris į gyvenimą keičiasi: pradedami vertinti visai kiti dalykai nei iki tol. Tai, kas buvo svarbu ar kėlė nerimą, dabar atrodo menkaverčiai ir dėmesio neverti dalykai. Na, ir kas, kad indų krūva neplauta visą dieną guli kriauklėje, na ir kas, kad susigadinote ką tik pasidaryti dailų manikiūrą – viskas tik smulkmenos, o gyvenimas kur kas platesnis ir gražesnis. Vaikus auginančioms ir dar dirbančios mamos žino, kad nors gyvenimas susideda iš smulkmenų, kai kada mes į jas kreipiame per didelį dėmesį ir nematome to, kas yra esmingiausia.

Atkaklumo ir užsispyrimo

Nors ir liūdnai skamba, tačiau motina, auginanti keletą vaikų, turi turėti daug užsispyrimo ir atkaklumo, kad šiuolaikinis darbdavys į ją atkreiptų dėmesį, vertintų kaip patikimą darbuotoją. Tačiau vaikus auginančios moterys žino, kad už save reikia kovoti ir kad tik per atkaklumą pasiekiama gerų rezultatų. Jos stiprios ir pasiryžusios nenuleisti rankų, kad ir kiek durų joms būtų uždaryti. Tai savybė, kurios verta pasimokyti.

 

Informacija iš:

Ji24

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos