vaistai.lt

Kodėl aknė neapleidžia net pasibaigus paauglystei (1533/0) 

Kodėl aknė neapleidžia net pasibaigus paauglysteiKas gali atsakyti, kodėl aknė moteris kankina net pasibaigus paauglystei? Nauja studija, neseniai publikuota „The Journal of the American Academy of Dermatology“, pateikė kelias užuominas, – skelbia healthday.com.

Paprastieji spuogai (aknė) yra viršutinės plauko folikulo dalies liga, dažniausiai pasireiškianti veido, krūtinės, viršutinėje nugaros srityse.

Mokslininkai iš Italijos, ištyrę daugiau nei 500 moterų, atskleidė keletą faktorių (per mažas vaisių ir daržovių vartojimas, stresas, suaugę giminaičiai, turintys paprastųjų spuogų), susijusių su aknės rizika vyresniame nei 25-erių metų amžiuje.

„Pastebėjome, kad žmonės, piktnaudžiaujantys greitu maistu, yra labiau linkę sirgti akne. Tiesa, tyrimo rezultatai neįrodo absoliučių ligos priežasčių, tačiau pagrindžia keleto tikėtinų reikšmę“, – komentavo dermatologai.

Į tyrimą įtraukti maisto produktai, turintys aukštą glikeminį indeksą (pavyzdžiui, balta duona, ryžiai, saldūs kepiniai). Jie sukelia gliukozės kiekio kraujyje svyravimus. Taip pat atsižvelgta į patiriamą lėtinį stresą, kuris kenkia visam organizmui ir „visu gražumu“ atsispindi odoje.

Aknė yra viena dažniausių odos ligų, paliečianti daugiau nei 80 proc. paauglių. Apskritai, jie sudaro daugiau nei 75 proc. sergančiųjų populiacijos. Gera žinia ta, kad daugeliui žmonių bėrimas baigiasi kartu su paauglyste (po 20-ojo gimtadienio). Vis dėlto 20-40 proc. suaugusiųjų ir toliau patiria aknės priepuolius.

„Moterys yra labiau linkusios sirgti akne nei vyrai. Dažniausiai tai siejama su hormonų lygio kitimu ar jų pusiausvyros sutrikimu. Pavyzdžiui, bėrimas išryškėja prieš menstruacijas, pradėjus ar nustojus vartoti kontraceptines tabletes“.

Tačiau lieka ne iki galo aišku, kodėl vienoms moterims aknė išnyksta, o kitoms – vis tęsiasi. Todėl tyrėjai apklausė 12-os Italijos miestų dermatologijos klinikų pacientes. 248 buvo diagnozuota aknė, 270 turėjo kitus susirgimus ir pateko į kontrolinę grupę.

Pastebėta, kad aknės rizika buvo glaudžiai susijusi su gyvenimo būdu. Moterys, kurios vaisius, daržoves, šviežią žuvį valgė rečiau nei keturias dienas per savaitę, turėjo dvigubai didesnę aknės pasireiškimo riziką negu tos, kurios šiuos maisto produktus vartojo dažniau. Žinoma, negalima teigti, kad ligos priežastis slypi nepakankame vaisių ir daržovių kiekyje, tačiau kaltininkas gali būti aukšto glikeminio indekso produktai, vartojami vietoj jų. Tikėtina, kad mityba turi nevienodą svarbą ligos pasireiškimui skirtingais amžiaus tarpsniais.

Taip pat patvirtinta, kad aknė daug dažniau kankina tas, kurios patiria didelį ar labai didelį stresą, bei moteris, kurių tėvai, broliai ar seserys suaugusiame amžiuje taip pat susidūrė su šia problema.

„Nors ši studija nepatvirtina, kad gausesnis žuvies, daržovių, vaisių vartojimas ar streso mažinimas padės įveikti aknę, vis dėlto rekomenduojame laikytis sveikos gyvensenos principų, kurie yra neabejotinai svarbūs tiesiog norint išsaugoti sveikatą“, – komentavo tyrėjai.

 

Informacija iš:

Vakarų Lietuvos Medicina

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos