vaistai.lt

Kodėl keliautojams reikia Tarptautinio skiepijimo pažymėjimo? (753/0) 

Kodėl keliautojams reikia Tarptautinio skiepijimo pažymėjimo?Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras (ULAC), minėdamas Europos imunizacijos savaitę, primena, kad asmenys, besiruošiantys į kelionę, turėtų pasirūpinti savo sveikata ir pasiskiepyti nuo infekcinių ligų. Pasiskiepyti reikėtų iki kelionės likus 4-6 savaitėms, kad suspėtų susidaryti imunitetas. Taip apsaugomas ne tik kiekvienas žmogus, gyvenantis aktyvų gyvenimą Lietuvoje, bet ir keliaujantis į užsienio šalis.

Kasmet Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) rengia rekomendacijas apie skiepijimus vykstant į įvairias pasaulio šalis. Šių rekomendacijų tikslas – apsaugoti keliautojus nuo užkrečiamųjų ligų, vykstant į užsienio šalis, užkirsti kelią ligų plitimui tarp šalių ir suteikti reikiamą informaciją apie privalomus ir/ar rekomenduojamus skiepus keliautojams.

ULAC specialistai primena, kad vykstant į tam tikras užsienio šalis, skiepytis nuo geltonosios karštligės (geltonojo drugio) yra privaloma, o į kitas tik rekomenduojama. Yra šalių, kurios iš atvykstančių keliautojų iš infekuotų geltonuoju drugiu, poliomielito teritorijų ar per tokias teritorijas vykusių tranzitu – reikalauja “Tarptautinio skiepijimo ar profilaktikos priemonių pažymėjimo” (tarptautinis pažymėjimas).

Tarptautinis skiepijimo ar profilaktikos priemonių pažymėjimas (angl. International Certificate of Vaccination or Prophylaxis).
Nepasiskiepiję keliautojai ir/arba asmenys, neturintys tarptautinio pažymėjimo bei vykstantys į užsienio šalis, kuriose iš keliautojų, atvykstančių iš infekuotų geltonuoju drugiu, poliomielito teritorijų ar per tokias teritorijas vykusių tranzitu, gali būti neįleidžiami į šalį ir/arba izoliuojami atitinkamam laikotarpiui pagal tos valstybės galiojančias taisykles.

Keliautojams kreiptis į asmens sveikatos priežiūros įstaigas rekomenduojama iki kelionės likus 4-6 savaitėms, kadangi imunitetui susiformuoti po skiepijimų reikalingas tam tikras laikotarpis. Po geltonojo drugio skiepo tarptautinis pažymėjimas pradeda galioti praėjus 10 dienų.

Jeigu turite išduotą tokį skiepus liudijantį tarptautinį pažymėjimą, tuomet rekomenduojama turėti keliaujant net jei jo nereikalaujama, nes į jį gali būti įrašoma informacija apie visus kitus atliktus skiepus su skiepijimų datomis.

Elektroninio tarptautinio pažymėjimo versijos kol kas nėra, todėl jį reikia labai saugoti. Asmenys, netekę tokio pažymėjimo, turi kreiptis į asmens sveikatos priežiūros įstaigą, kurioje skiepijosi prieš kelionę. Sveikatos priežiūros įstaigos specialistas, duomenis apie skiepus perrašys į pažymėjimą.

Šis tarptautinis pažymėjimas turi vieningą visame pasaulyje užpildymo formą ir yra suprantamas viso pasaulio specialistams. Jį pildant yra numatyti tam tikri reikalavimai tiek žmogui, kuris skiepijamas, tiek jį skiepijantiems medikams.

Daugiau informacijos apie skiepijimus keliautojams bei Tarptautinius skiepijimo pasus galima rasti Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro interneto svetainėje www.ulac.lt arba telefonu 8 5 2300124; +370 638 53979 ar el. paštu .

Sarąšą šalių, reikalaujančių Tarptautinio skiepijimo ar profilaktikos priemonių pažymėjimo (geltonojo drugio skiepijimo sertifikato), surasite čia.

Daugiau informacijos apie keliautojų skiepus rasite čia.

Informacija iš:

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos