vaistai.lt

Kodėl lėtėja medžiagų apykaita? (5625/0) 

Kodėl lėtėja medžiagų apykaita?Sulėtėjusi medžiagų apykaita priaugina mums ne vieną kilogramą ir „dovanoja“ nekokią savijautą, dažnai netgi nemalonių ligų. Specialistai išskiria begalę priežasčių, kodėl taip yra. Sveikai ir lengvai norime jaustis kiekviena, tad pasigilinkime, kokių įpročių verta atsisakyti, kad netriktų medžiagų apykaita.

Nereguliarus mitybos tvarkaraštis
Ryte nieko nevalgote, bet prisikemšate per pietus arba vakare. Žinoma situacija, ar ne?.. Deja, džiaugtis šiuo įpročiu tikrai nevertėtų. 2012 m. Hebrewo universitete buvo atliktas tyrimas, kurio metu paaiškėjo, kad žiurkės, valgiusios bet kuriuo paros metu, priaugo kur kas daugiau svorio nei tos, kurios maitinosi reguliariai. Tyrėjai mano, jog valgymas tuo pačiu metu kiekvieną dieną skatina kūną sudeginti daugiau kalorijų tarp maitinimųsi

Maisto priedai produktuose
Jeigu domitės tuo, ką valgote, ir į burną nededate bet ko, tuomet, tikriausiai, ir etiketes perskaitote kruopščiai. Įvairūs maisto priedai – ne dovanėlė mūsų kūnams. Jie turi įtakos lėtesnei medžiagų apykaitai, dėl jų sunku numesti svorio, be to, sukelia įvairiausių ligų. Patarimas: pirkite maistą iš patikimų gamintojų arba rinkitės ekologišką, dažniau gaminkite namuose.

Mažai miegate
Miegas mūsų organizmui labai svarbus, nes kuo mažiau miegame, tuo greičiau pavargstame, jaučiamės suirzę ir nukamuoti streso. Neseniai atliktas tyrimas atskleidė, kad mažiau miegančių žmonių medžiagų apykaita tampa lėtesnė, prasčiau įsisavinamos maisto medžiagos. Taigi nuolatinė miego stoka gali virsti rimta nutukimo priežastimi. Be to, dar pastebėta, kad miego stygių nuolat jaučiantys žmonės paprastai dažniau geidžia saldumynų, kurie, žinia, irgi eina į kūną.

Ciklo išdaigos
Greičiausiai pastebėjote, kad menstruacijų dienomis pilvas kur kas dažniau groja maršą: norisi valgyti ir dar kartą valgyti. Tai kokios bandelės, tai šokolado... Tai taip pat išderina medžiagų apykaitą. Mokslininkai tikina, kad per menstruacijas kiekvieną mėnesį mes netenkame geležies, kuri aprūpina raumenis deguonimi. Kai raumenys gauna jo per mažai, energija slopsta, medžiagų apykaita lėtėja. Tokiu metu idealu į mitybą įtraukti tamsiai žalių daržovių, tarkime, špinatų, brokolinių kopūstų, pupelių, avižinių dribsnių.

Valgote labai mažai
Sena kaip pasaulis taisyklė: kuo mažiau valgote, tuo greičiau lėtėja jūsų medžiagų apykaita. Kūnas, negaudamas pakankamai energijos, pradeda kaupti kiekvieną maisto kąsnelį ir neskuba jo virškinti. Kas žino, kada jis vėl bus pamaitintas? Taigi geriausia valgyti dažniau ir rinktis nedideles maisto porcijas.

Per ilgai sėdite
Sėdimas darbas lėtėjančiai medžiagų apykaitai tiesiog idealus. Tad būkite malonios ir nesėdėkite visą darbo dieną prilipusios prie kėdės, jeigu norite gražios figūros. Išeikite papietauti, pasivaikščiokite, pajudėkite. Trumputės pertraukėlės bus tik į naudą, nes suteiks daugiau energijos, išjudins kūną.

Negaunate pakankamai kalcio
Mokslininkai sako, kad kalcis – tai puikus mineralas, padedantis reguliuoti riebalų apykaitą. Tiksliau sakant, dietos, kuriose yra didelis kalcio kiekis, esą padeda sudeginti daugiau riebalų. Ką reikėtų valgyti? Kalcio gausu šiuose produktuose: pieno produktuose, riebioje žuvyje, pupelėse, žirniuose, kiaušiniuose, kopūstuose, tamsios spalvos daržovėse.

Dehidratacija
Jutos universiteto mokslininkai sako, kad jeigu geriate per mažai skysčių, kūnas sudegina 2 proc. mažiau kalorijų. Tačiau venkite gazuotų, saldžių, energinių gėrimų, nepadauginkite stiprios kavos, juodosios arbatos. Tinkamiausias pasirinkimas – paprasčiausias vanduo.

Nevalgote pusryčių
Dažniausi šie pasiteisinimai: „nesu alkana“, „per anksti“, „nesinori“ ir t. t. Dauguma moterų nevalgo pusryčių ir dėl to nesisieloja. Tačiau, artėjant pietų metui, jos darosi vis alkanesnės, ir nieko keista, kad kaip reikiant prikemša savo skrandžius. Tuomet dar užsinori ko nors saldaus... Žodžiu, situacija greičiausiai puikiai žinoma, ar ne? O kūnas tuo metu sudegina kur kas mažiau kalorijų. Ne veltui amerikiečių mokslininkai tikina, kad žmonės, pamirštantys suvalgyti pusryčius, net 4,5 karto dažniau skundžiasi papildomais kilogramais.

Informacija iš:

Ji24.lt

Image: FreeDigitalPhotos.net






Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos