vaistai.lt

Kodėl verta gerti kavą kasdien (1812/0) 

Kodėl verta gerti kavą kasdienKava- vienas iš prieštaringiausiai vertinamų gėrimų. Vieni sako, jog kavą gerti sveika, o kiti teigia, jog kava yra žalinga ir prie jos lengvai priprantama. Vis dėlto didžioji dauguma mokslinių straispnių teigia, jog kavą gerti yra naudinga, o jos mėgėjai gali apsisaugoti nuo daugelio chroniškų ligų. Pavyzdžiui, kava siejama su sumažėjusia antro tipo diabeto, kepenų ligų ir Alzheimerio ligos rizika. Mokslininkai mano, jog būtent antioksidantai esantys kavoje lemia teigiamą poveikį žmogaus sveikatai. Ištiesų, tyrimai rodo, kad kava yra vienas didžiausių antioksidantų šaltinių žmogaus racione. Taigi, šiame straipsnyje apžvelgsime teigiamą kavos poveikį sveikatai.

Natūralus antioksidantų šaltinis

Mūsų kūnas yra nuolat  ‘‘atakuojamas’’ laisvųjų radikalų, kurie neigiamai veikia mūsų organizmą. Antioksidantai gali efektyviai mus apsaugoti neutralizuodami laisvuosius radikalus. Tokiu būdų yra stabdomas ląstelių senėjimas, apsisaugoma nuo ligų, kurias sukelia oksidacinis stresas.

Kava yra ypač gausi hidrocinaminės rūgštimis ir polifenoliais. Hidrocinaminės rūgštys yra ypatingai efektyvios kovojant prieš laisvuosius radikalus ir apsaugant ląsteles nuo oksidacinio streso. Kavoje esantys polifenoliai taip pat gali apsaugoti nuo širdies ligų, vežio ir antro tipo diabeto.

Dauguma žmonių gerdami kavą per dieną suvartoja nuo 1 iki 2 gramų antioksidantų. Vakarų šalyse pagrindinis antioksidantų šaltinis yra gėrimuose. Tiesa sakant, net 79% antioksidantų gaunami iš gėrimų, o tik 21% - iš maisto. Taip nutinka vien dėl to, jog žmonės suvartoja daug daugiau gausių antioksidantais gėrimų nei maisto.

Viename moksliniame tyrime mokslininkai ištyrė skirtingus maisto produktus pagal porcijos dydį. Kava užemė 11 vietą užleisdamas aukštesnę vietą įvairioms uogoms. Vis dėlto, daugelis žmonių dienos eigoje suvalgo mažai uogų, tačiau išgeria kelis puodelius kavos, taigi bendras kavos antioksidantų kiekis gerokai viršija antioksidantų kiekį gaunamą su uogomis.

Norvegijos ir suomių tyrimuose nustatyta, kad kava yra didžiausias antioksidantų šaltinis - ji suteikia apie 64% visų antioksidantų. Šiame tyrime vidutinis suvartojamas kavos kiekis buvo apie 450-600ml(2-4)puodeliai. Tokių pačių arba panašių išvadų galima rasti Ispanijos, Japonijos, Lenkijos, Prancūzijos ir kitų šalių atliktuose tyrimuose.

Kava gali padėti išvengti kai kurių ligų

Kavos mėgėjai turi 23–50% mažesnę antro tipo diabeto riziką. Kava taip pat labai naudinga kepenims, nes kavos mėgėjai turi daug mažesnę kepenų cirozės riziką. Be to, tai gali sumažinti kepenų, gaubtinės ir tiesiosios žarnos vėžio riziką, o keliuose tyrimuose nustatyta mažesnė širdies ligų ir insulto rizika.

Reguliariai gerdami kavą, 32–65% galite sumažinti Alzheimerio ir Parkinsono ligos riziką. Kai kurie tyrimai rodo, kad kava gali būti naudinga ir kitiems psichinės sveikatos aspektams. Kavą geriančios moterys rečiau suserga depresija. Kavos gėrimas yra susijęs su ilgesne gyvenimo trukme ir iki 20–30% mažesne priešlaikinės mirties rizika.

Vis dėlto atminkite, kad dauguma šių tyrimų yra stebimi, todėl nevertėtų suvartojamo kavos kiekio drastiškai padidinti.

Rinkitės ekologiškus produktus

Antioksidantai slypi įvairiuose maisto produktuose, o kava ypač geras jų šaltinis. Prisiminkite, jog su kava negaunate visų antioksidantų, todėl reikėtų nepamiršti vartoti ir kitus antioksidantais ir kitomis naudingomis medžiagomis gausius produktus- vaisius, daržoves, uogas, mėsą, žuvį ir t.t.. Taip pat rekomenduojame rinkitis organiniuose ūkiuose užaugintus produktus- ekologiška kava yptaingai naudinga. Tik įvairi ir pilnavertė mityba gali padėti palaikyti optimalią sveikatą.







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos