vaistai.lt

Kodėl vyresnių žmonių kaulai sunkiau gyja? Mokslininkai pagaliau turi atsakymą (890/0) 

Kodėl vyresnių žmonių kaulai sunkiau gyja? Mokslininkai pagaliau turi atsakymąKaulo lūžis visada yra labai skausminga trauma. Tačiau jei esate jaunas, tikėtina, kad ji greitai sugis. Milijonai žmonių kasmet susilaužo kaulus ir daugelis jų pagyja be liekamųjų reiškinių. Tik garbaus amžiaus žmonėms kiek sunkiau - jų kaulai gyja gerokai sunkiau. Bet kodėl? Duke universiteto mokslininkai greičiausiai jau turi atsakymą.

Kaulo gijimas yra labai įdomus procesas, pademonstruojantis, koks sudėtingas ir kartu efektyvus yra mūsų kūnas. Įvykus kaulo lūžiui, organizmas siunčia signalą, kad laikas imtis remonto. Šis signalas, kuris, kaip manoma, yra perduodamas kraujotakos kanalais, pasiekia kamienines kaulų ląsteles. Šios lūžio vietoje suformuoja tam tikrą kremzlinę struktūrą, kuri reikalinga tvarkingam kaulinio audinio augimui. Tuomet osteoblastai, kaulinės ląstelės, ima formuoti kaulinį audinį tiesiai ant to kremzlinio rėmo. Galiausiai, kremzlė yra pašalinama, o jos vietą užpildo dar daugiau osteoblastų. Rezultatas - tvirtas, tankus ir patvarus kaulinis audinys, tikriausiai dar tvirtesnis nei buvo anksčiau.

Lūžių gijimo laikas labai priklauso nuo kaulo vietos ir paties lūžio rimtumo. Taip pat ir nuo žmogaus amžiaus - senesnių žmonių kaulai gyja labai sunkiai. Mokslininkai ieškojo priežasties ir ją surado - apolipoproteino E (ApoE) lygis 75-85 metų amžiaus žmonių kraujyje yra dvigubai aukštesnis nei 35-45 amžiaus žmonių. ApoE baltymas taip pat siejamas su Alzheimerio liga ir prastėjančia širdies sveikata. Mokslininkai pašalino ApoE iš pelių ir pastebėjo, kad jų kaulai gijo gerokai greičiau ir buvo žymiai stipresni.

Mokslininkai atliko keletą eksperimentų, kurie parodė, jog ApoE trukdo kamieninėms kaulų ląstelėms virsti osteoblastais. Šios ląstelės taip pat sunkiau formuoja kaulinį audinį, kai šalia yra ApoE baltymas. Mokslininkai teigia, kad petri lėkštutėje paliktos kaulinės ląstelės įprastai greitai suformuoja labai kietą audinį, kurį net sunku įbrėžti. Jos tai gali padaryti ir su aukštesne ApoE koncentracija, bet ne taip greitai ir ne taip gerai. Taigi, išeitis būtų pašalinti apolipoproteiną E iš senstančių žmonių organizmo?

Ne visai. Nors ApoE baltymas turi įtakos ir amiloidinių plokštelių susiformavimui tarp neuronų (Alzheimerio ligai), jo pašalinti visiškai negalima. Per žema ApoE baltymo koncentracija gali prisidėti prie širdies ligų vystymosi. Idealiu atveju, ApoE baltymo koncentracija būtų sumažinama tik šiek tiek, kai vyresnis žmogus susilaužo kokį nors kaulą. Tačiau tai padaryti sunku.

Mokslininkai pasitelkė modifikuotą virusą, kuris sumažino ApoE gamybą laboratorinėse pelėse. To paties su žmonėmis daryti negalime. Juolab, kad virusas ApoE koncentraciją paveikia visam laikui. Bet kuriuo atveju, šis atradimas ateityje padės surasti geresnių būdų gydyti kaulų lūžius ir, galbūt, Alzheimerio ligą.

 

Parengta pagal:
Lowering circulating apolipoprotein E levels improves aged bone fracture healing

Informacija iš:

technologijos.lt

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos