vaistai.lt

Kokie 6 sveiki kasdieniai įpročiai kenkia jūsų dantims? (1025/0) 

Kokie 6 sveiki kasdieniai įpročiai kenkia jūsų dantims?Stengiamės gyventi sveikiau, tačiau kai kurie sveikais laikomi įpročiai gali nemažai pakenkti mūsų dantims. Ar kada nors susimąstėte apie tai?

Vanduo su citrina

Tikriausiai esate girdėję rekomendacijų, o gal ir patys turite įprotį rytais atsikėlę išgerti stiklinę vandens su citrina. Toks gėrimas labai naudingas organizmui, nes valo kūną nuo toksinų, skatina žarnyno veiklą, stiprina imunitetą ir šarmina organizmą, tačiau dantų gydytojai teigia, kad citrinų sultys ilgainiui gali pakenkti dantų emaliui, nes yra rūgštis. Todėl ilgą laiką geriant tokį gėrimą, gali padidėti dantų jautrumas. Vienintelė išeitis – tokio gėrimo išgėrus gerai praskalauti ir tik tada valyti dantis.

Valgymas 4–5 kartus per dieną

Trys pagrindiniai valgymai ir du užkandžiai per dieną – toks maitinimosi režimas laikomas idealiu, nes padeda išlaikyti tinkamą svorį ar atsikratyti antsvorio, greitina medžiagų apykaitą, tačiau dantims tai gali būti žalinga, nes nuolatinis maisto užsilikimas burnoje sudaro sąlygas daugintis bakterijoms, o ypač tais atvejais, kai maistas yra saldus. Tad norint turėti sveikus dantis, užkandžių vertėtų vengti, o jei negalite jų atsisakyti, bent jau nesirinkite saldžių ir pavalgę burną išsiskalaukite.

Natūralios dantų valymo priemonės

Vis daugiau kalbama apie natūralias grožio puoselėjimo priemones, taip pat ir apie namuose lengvai pasigaminamą natūralią dantų pastą, į kurią paprastai dedame sodos miltelių ar druskos. Nors tokia priemonė ir yra natūrali, tačiau ji nebūtinai bus geresnė, o tam tikrais atvejais netgi gali pakenkti jūsų dantims. Pramoniniu būdu gaminamos pastos yra testuojamos ir tikrinamos, ar jose ne per daug abrazyvinių dalelių, kurios gali subraižyti dantų emalį. Kai pastą su soda pasigaminate namuose, to žinoti negalite. Taigi ilgainiui ji gali padidinti dantų jautrumą ir riziką, kad atsiras bėdų.

Džiovinti vaisiai

Jais rekomenduojama keisti saldumynus, nes, viena vertus, yra labai skanūs, be to, turi daugybę organizmui naudingų medžiagų ir vitaminų. Pavyzdžiui, razinose ir abrikosuose, yra daug kalio, kuris reikalingas širdžiai. Tačiau daugelyje džiovintų vaisių yra ir labai daug pridėtinio cukraus, be to, jie limpa prie dantų ir lenda į tarpdančius, tokiu būdu skatindami daugintis bakterijas. Tad jei neturite galimybės vaisiais pasmaližiavę iškart išsivalyti dantų, geriau šio malonumo atsisakykite.

Dantų valymas vos pavalgius

Rekomenduojama dantis valytis bent du kartus per dieną, ryte ir vakare, o idealiu atveju – kiekvieną kartą pavalgius bent išsiskalauti. Pagal Amerikos odontologų asociaciją, nėra gerai dantis valytis iškart vos pavalgius, nes jei tai buvo rūgščių gausiai turintis maistas, pavyzdžiui, pomidorų padažas, arba traškūs ir kieti maisto produktai kaip riešutai, visa tai gali subraižyti dantų emalį. Rūgštis nudegina emalį, todėl iškart valydami dantis galite ją dar labiau paskleisti, taip pat šiurkščiais kietais maisto likučiais subraižyti dantų paviršių. Lygiai taip pat reikėtų vengti itin stipriai brūžinti dantis. O valytis juos geriausia po valgymo praėjus šiek tiek laiko, ne iškart.

Per ilgas ir per intensyvus valymas

Kartais, klausantis gydytojų rekomendacijų kruopščiai valyti dantis, galima pagalvoti, kad jei juos valysime ilgiau ir stipriau, dantys bus sveikesni. Deja, tai mitas, dėl to burnos higiena nepagerės, o per ilgas ir intensyvus dantų ir dantenų valymas gali net ir pabloginti padėtį, padidinti jautrumą.

 

Informacija iš:

Ji24

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos