vaistai.lt

Kompensuojamasis dantų protezavimas – viena iš aktualiausių temų (Video) (624/0) 

Kompensuojamasis dantų protezavimas – viena iš aktualiausių temųVilniaus teritorinės ligonių kasos atstovės susitiko su VšĮ Alytaus neįgaliųjų užimtumo dienos centro lankytojais. Specialistes džiugino susitikimo dalyvių aktyvumas ir klausimų gausa – žmones domino įvairūs su sveikatos priežiūros paslaugomis, kurių išlaidos apmokamos Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) biudžeto lėšomis, aspektai. Ypač daug dėmesio sulaukė šiemet atnaujinta kompensuojamojo dantų protezavimo tvarka.
 
Susitikimo pradžioje Vilniaus teritorinės ligonių kasos (TLK) specialistės Vaida Plytnikienė ir Dalė Bladienė trumpai pristatė įstaigos veiklą, paaiškino, kada į ją reikėtų kreiptis, kokiais privalomojo sveikatos draudimo klausimais konsultuojama. Papasakota apie paprastai ir nemokamai apdraustiesiems TLK išduodamą Europos sveikatos draudimo kortelę (ESDK), kurios turėtojai gauna visiškai arba iš dalies kompensuojamas būtinosios medicinos pagalbos paslaugas keliaudami Europos Sąjungos, Europos ekonominės erdvės šalyse, taip pat Šveicarijos konfederacijoje. Šiais laikais į kitas Europos valstybes vyksta išties daug žmonių, todėl tema visada aktuali įvairioms gyventojų grupėms.

Pristačius kompensuojamojo dantų protezavimo tvarką, kuri šiemet buvo atnaujinta, iškart pasipylė klausimai – akivaizdu, kad ši tema ypač aktuali. Vilniaus TLK atstovės papasakojo, kad nuo šių metų pacientai, laukiantys kompensuojamojo dantų protezavimo, yra įrašomi į vieną eilę, bendrą visai šaliai. Tai leidžia užtikrinti vienodą šių paslaugų laukimo trukmę visoje Lietuvoje. Be to, kompensuojamąsias dantų protezavimo paslaugas dabar gauna ne tik pensininkai, neįgalieji bei vaikai, bet ir papildoma gyventojų grupė – žmonės, kurie gydėsi burnos, veido ir žandikaulių onkologines ligas.
 
Vilniaus TLK atstovės V. Plytnikienė ir D. Bladienė priminė, kad visoms šioms pacientų grupėms priklausantys asmenys, norėdami gauti kompensuojamąsias dantų protezavimo paslaugas, pirmiausia turėtų kreiptis į gydytoją odontologą gydymo įstaigoje, kurioje jie yra prisirašę. Gydytojas odontologas nustato, ar paciento dantų būklė atitinka indikacijas šioms paslaugoms gauti.
 
Pacientas, gavęs gydytojo odontologo patvirtinimą, kad dantų protezavimo paslaugos reikalingos, toje pat gydymo įstaigoje, kurioje yra prisirašęs, turi pateikti prašymą įtraukti jį į laukiančiųjų sąrašą. TLK iki kito mėnesio paskutinės dienos paciento prašyme nurodytu būdu (paštu arba elektroniniu paštu) praneša jam apie įtraukimą į laukiančiųjų dantų protezavimo sąrašą ir eilės numerį. Šis sąrašas yra tęstinis ir sudaromas automatiškai tik pagal datą, kurią prašymas įtraukti į sąrašą yra pateiktas gydymo įstaigai.
 
Vilniaus TLK specialistės atkreipė dėmesį, kad į sąrašą gauti dantų protezavimo paslaugas įtraukti senatvės pensijos amžiaus sulaukę žmonės ir neįgalieji gali pasirinkti: laukti, kol ateis eilė ir jie bus pakviesti gauti šias paslaugas, arba nelaukti šio kvietimo, protezuotis dantis už savo pinigus ir vėliau kreiptis į TLK dėl išlaidų kompensavimo. Abiem atvejais dantų protezavimo paslaugų teikimo išlaidos kompensuojamos atėjus eilei – kai nustatyta tvarka žmogus įgyja teisę į šią kompensaciją. Svarbu tai, kad, gavus TLK pažymą apie atėjusią eilę gauti dantų protezavimo paslaugas, pradėti juos protezuotis ir baigti protezavimą pacientai turi per trejus metus.
 
Aptarus kompensuojamųjų dantų protezavimo paslaugų tvarką ir atsakius į visus susitikimo dalyvių klausimus šia tema, kalbėtasi ir kitais Alytaus neįgaliųjų užimtumo dienos centro lankytojams aktualiais klausimais: žmonės, pateikdami realius pavyzdžius, domėjosi reabilitacija, klausinėjo, ar teisėtai gydymo įstaigose kartais taikomos priemokos už tyrimus. Vilniaus TLK specialistės džiaugiasi gyventojų aktyvumu – jos pastebi, kad gyventojai domisi privalomojo sveikatos draudimo teikiamomis garantijomis, suprasdami žinių šia tema svarbą ir siekdami tinkamai naudotis garantijomis.

Vilniaus TLK atstovai reguliariai susitinka su įvairiomis Lietuvos gyventojų grupėmis visose savo veiklos zonos savivaldybėse. Susitikimų metu gyventojams paaiškinama, kokiais klausimais jie turėtų kreiptis į TLK, pristatomos aktualios PSDF biudžeto lėšomis finansuojamų asmens sveikatos priežiūros paslaugų teikimo ir jų išlaidų apmokėjimo naujovės, bendroji tvarka, aptariamos konkrečios gyventojams rūpimos situacijos.
 
Vilniaus teritorinės ligonių kasos informacija

Informacija iš:

Valstybinė ligonių kasa

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus. 

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos