vaistai.lt

Kontracepcijos priemonė susijusi su gimdos kaklelio vėžio rizikos sumažėjimu (1442/0) 

Kontracepcijos priemonė susijusi su gimdos kaklelio vėžio rizikos sumažėjimuViena iš veiksmingiausių apsaugos nuo nepageidaujamo nėštumo priemonių galbūt atneša daugiau naudos, nei iki šiol buvo žinoma, – rašoma sciencealert.com.

Naujas tyrimas, publikuotas akušerijos ir ginekologijos žurnale („Obstetrics & Gynecology“), parodė, kad moterys, kurios kaip kontracepcijos priemonę rinkosi naudoti spiralę, turėjo statistiškai reikšmingai mažesnę gimdos kaklelio vėžio riziką. Naudojant spiralę, vėžio atvejų sumažėjo maždaug trečdaliu.

Gimdos kaklelio vėžys yra ketvirtas pagal dažnumą moterų piktybinis susirgimas. Beveik 100 proc. atvejų gimdos kaklelio vėžį sukelia virusų grupė, vadinama žmogaus papilomos virusais (ŽPV).Jų yra daugiau kaip 150 tipų, tačiau žinoma, jog būtent ŽPV16 ir ŽPV18 sukelia didžiąją dalį gimdos kaklelio vėžio atvejų. Minėtas virusas perduodamas lytinių santykių metu. Daugiau nei 50 procentų aktyvų lytinį gyvenimą gyvenančių žmonių tam tikru gyvenimo laikotarpiu būna infekuoti vienu arba keliais ŽPV tipais. Tiesa, daugumai moterų ŽPV infekcija praeina savaime. Tačiau, deja, kai kurioms moterims ši infekcija pereina į gimdos kaklelio vėžį. Nors yra taikomos prevencinės patikros ir skiepų programos, tačiau gimdos kaklelio vėžys vis dar išlieka viena iš dažniausių moterų mirties nuo vėžio priežasčių. Taigi visi nauji atradimai yra itin svarbūs.

Mokslininkai peržiūrėjo 16 stebėjimo studijų, įtraukusių daugiau nei 12tūkst. moterų. Pastebėta, kad tyrimo dalyvės, kurioms buvo įdėta spiralė, turėjo 36 procentais mažesnę riziką susirgti gimdos kaklelio vėžiu nei tos, kurios nenaudojo šios kontracepcijos priemonės. Žinoma, tai yra tik metaanalizė, kol kas nėra naujų tyrimų, kurie patvirtintų priežastinį ryšį. Vis dėlto, tokie netikėti rezultatai suteikia pagrindą išsamesnėms studijoms.

„Gauti rezultatai tiesiog pribloškiantys. Tai iš tiesų reikšminga: galimybė, jog moteris užkirs kelią vėžiui, gali turėti didžiulės įtakos apsisprendimui, kokią kontracepcijos priemonę rinktis. Tai atrodo tikra, bet norėdami panaikinti visas abejones turime grįžti prie darbo ir įrodyti, kaip tai veikia“, – sakė prevencinės medicinos specialistė Victoria Cortessis iš Pietų Kalifornijos universiteto.

Tikslus mechanizmas, kaip spiralė sumažina gimdos kaklelio vėžio riziką, nėra žinomas. Vienas iš mokslininkų spėjimų yra tai, jog spiralė skatina prasidėti imuninį atsaką: dėl to kūnas apsigina nuo bet kokios egzistuojančios ŽPV infekcijos, dėl kurios gali išsivystyti gimdos kaklelio vėžys. Pasak tyrėjų, jau ankstesni tyrimai parodė, kad spiralė gimdoje taip pat, suaktyvinusi imuninę sistemą, sunaikina spermatozoidus ir jie nepasiekia kiaušialąstės. Tai patvirtintų iškeltą teoriją.

Kita hipotezė teigia, kad spiralės išėmimo metu kartu su ja gali būti pašalinamos infekuotos ląstelės. Tai potencialiai sumažina supiktybėjusio audinio vešėjimo riziką.

Mokslininkai įsitikinę, kad gauti rezultatai nėra tiesiog sutapimas, tačiau tai vis dar turi būti įrodyta. O kol kas tai, ką moterys gali padaryti, norėdamos sumažinti gimdos kaklelio vėžio išsivystymo riziką, – nepamiršti dalyvauti patikros programoje.

Parengė Justina Karpavičiūtė

 

Informacija iš:

Vakarų Lietuvos Medicina

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos