vaistai.lt

Lietuva pirmauja Europoje pagal endoprotezavimo operacijų operatyvumą (688/0) 

Lietuva pirmauja Europoje pagal endoprotezavimo operacijų operatyvumąLietuva turi kuo didžiuotis endoprotezavimo srityje. Valstybinės ligonių kasos prie Sveikatos apsaugos ministerijos (VLK) specialistų teigimu, palyginus su kitomis Europos valstybėmis, Lietuvoje sąnarių keitimo operacijų eilių nėra, kai kitose šalyse gyventojai priversti laukti savo eilės operuoti sąnarius ištisus metus.
 
„VLK duomenimis, pernai klubo sąnario keitimo operacijų Lietuvos gyventojams visai neteko laukti. Tuo tarpu, pavyzdžiui, kaimyninėje Lenkijoje klubo sąnario keitimo operacijų pacientai vidutiniškai laukia daugiau nei metus, Estijoje – daugiau nei 9 mėnesius, Ispanijoje – 5 mėnesius. Pagal šį rodiklį mes lenkėme ir Norvegiją, Suomiją, Portugaliją, Jungtinę Karalystę, Italiją, Daniją, Olandiją", – sako VLK Sveikatos priežiūros įstaigų aprūpinimo skyriaus vedėja Lina Reinartienė.

Pasak jos, panaši situacija yra ir su kelio sąnario keitimo operacijų laukimo eilėmis. Jei mūsų kraštiečiai kelio endoprotezavimo pernai vidutiniškai laukė vos 2 mėnesius, tai lenkai – pusantrų metų, estai – daugiau nei metus. Pagal vidutinę laukimo šių operacijų trukmę lenkėme Portugaliją, Ispaniją, Norvegiją, Suomiją, Jungtinę Karalystę, Italiją.

„Matant tokius didžiulius laukimo eilių skirtumus tarp Lietuvos ir kitų Europos valstybių, nestebina, kad pacientai ir iš kitų šalių atvyksta į Lietuvą operuotis sąnarių. Čia jiems aukščiausio lygio medicininės paslaugos suteikiamos operatyviai", – teigia L. Reinartienė.

Jos teigimu, tokius puikius rezultatus Lietuvai pavyko pasiekti ne tik dėl gerokai išaugusio finansavimo endoprotezavimo sričiai iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo, bet ir dėl ligonių kasų įdiegtos specialios eilių valdymo sistemos. Ji leidžia operatyviau planuoti darbą gydymo įstaigoms, valdyti pacientų srautus.
 
Apie tai, kad Lietuvoje sparčiai trumpėja endoprotezavimo operacijų eilės teigia ir patys medikai, Lietuvos gydymo įstaigose atliekantys sąnarių keitimo operacijas. „Jei dar prieš penkmetį Lietuvos pacientams tekdavo palaukti eilėse kartais net ilgiau nei metus, tai šiandien tokių eilių nebėra. Su retomis išimtimis visose ligoninėse pas daugelį gydytojų nebereikia ištisus mėnesius kęsti sąnarių skausmų laukiant savo eilės – dabar operuojama nedelsiant", – pastebi gydytojas ortopedas traumatologas Giedrius Kvederas.
 
VLK primena, kad pacientai patys gali pasirinkti gydymo įstaigą, kurioje jiems bus atliekama sąnario keitimo operacija ir paskirtas endoprotezas. Eilės gydymo įstaigose skirtingos, todėl visuomet verta pasirinkti tą gydymo įstaigą, kurioje laukimo eilė trumpesnė. Tuomet ir endoprotezo skyrimo neteks ilgai laukti, ir operacija bus atlikta greičiau. Be to, net ir užregistravus prašymą skirti sąnarį, iki jo paskyrimo pacientas gali pateikti VLK laisvos formos prašymą dėl gydymo įstaigos pakeitimo. Informacija apie laukimo trukmes sąnarių keitimo operacijai skelbiama VLK interneto svetainės skyrelyje „Sąnarių endoprotezavimas". Čia pacientai gali pasitikrinti ir savo vietą eilėje.
 
Ligonių kasų duomenimis, pernai Lietuvoje buvo atlikta apie 9,5 tūkst. klubo ir kelio sąnarių keitimo operacijų. Panašų skaičių šių endoprotezavimo operacijų mūsų šalies medikai atlieka kasmet.

Infografikus rasite čia.

Informacija iš:

Valstybinė ligonių kasa

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus. 

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos