vaistai.lt

Lietuva - viena iš 33 Europos regiono valstybių, pašalinusių tymus ir raudonukę (786/0) 

Lietuva - viena iš 33 Europos regiono valstybių, pašalinusių tymus ir raudonukęUžkrečiamųjų ligų ir AIDS centras (ULAC) remdamasis Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) pranešimu informuoja, kad Lietuva patenka į Europos šalių, įveikusių tymus ir raudonukę, sąrašą. Nors tymų ir raudonukės sukėlėjas mūsų šalyje vis dar cirkuliuoja ir būtent dėl šios priežasties registruojami pavieniai tymų susirgimo atvejai.

Š. m. birželio 15-17 d. Rumunijos sostinėje Bukarešte vyko šeštasis PSO Europos regioninės tymų ir raudonukės verifikavimo komisijos (RVK) susitikimas dėl tymų ir raudonukės pašalinimo 53 Europos regiono valstybėse. PSO Europos regiono tymų ir raudonukės eliminavimo (pašalinimo) strateginiame plane numatyta 53 Europos regiono šalyse tymus ir raudonukę pašalinti iki 2018 m.

PSO teigia, kad tymų ir/ar raudonukės pašalinimas Europos regione gali būti paskelbtas tik tada, jeigu per 36 ar daugiau mėnesius nebus užregistruotas nei vienas endeminis tymų ar raudonukės atvejis visose valstybėse narėse.

RVK komisijos nariai 2016 m. metiniame pranešime pristatė, kad tymų ir raudonukės infekciją pašalino 33 Europos regiono šalys, tarp jų ir Lietuva. PSO RVK įvertino Nacionalinio tymų ir raudonukės pašalinimo patvirtinimo komiteto narių, Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro ir Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos pateiktus šalies epidemiologinės ir virusologinės priežiūros rezultatus pagal PSO nustatytus kriterijus ir priėmė sprendimą, kad Lietuva nutraukė endeminį tymų ir raudonukės sergamumą ir pasiekė tymų ir raudonukės pašalinimo statusą šalyje, nes per paskutinius 36 mėn. Lietuvoje nebuvo užregistruotas nei vienas endeminis tymų ar raudonukės atvejis. Tačiau tymų ir raudonukės sukėlėjas Lietuvoje vis dar cirkuliuoja ir būtent dėl šios priežasties registruojami pavieniai tymų susirgimo atvejai.

Tymų ir raudonukės virusų cirkuliavimo sustabdymui reikalingos aukštos (³ 95 proc.) skiepijimo apimtys dvejomis tymų, epideminio parotito ir raudonukės (toliau – MMR) vakcinos dozėmis. Deja, 2016 m. skiepijimo apimtys MMR vakcinos Lietuvoje buvo nepakankamos: vaikų iki dvejų metų amžiaus MMR skiepijimo apimtys buvo tik 93,7 proc., o tarp 6-7 metų vaikų – 92,2 proc. Dėl šios priežasties PSO 2016 m. metiniame pranešime ragina imtis veiksmų, kad Lietuvoje abiejų amžiaus grupių MMR įskiepytų vakcinos dozių apimtys būtų didesnės nei 95 proc., nes tymai – tai ūmi, itin užkrečiama virusinė infekcija, kuri buvo ir iki šiol yra viena dažniausių mirčių priežasčių tarp visų vakcinomis kontroliuojamų ligų.
 
Daugiau apie tymus skaitykite čia.

Daugiau apie raudonukę skaitykite čia.
 
Asmens sveikatos priežiūros įstaigos, kuriose galima pasiskiepyti.

Informacija iš:

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos