vaistai.lt

Lietuvoje sergamumas gripu ir peršalimo ligomis išlieka panašus (590/0) 

Lietuvoje sergamumas gripu ir peršalimo ligomis išlieka panašusUžkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) medikai informuoja, jog sergamumas gripu ir ūmiomis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis (ŪVKTI) Lietuvoje išlieka panašus. 
 
Dvyliktąją šių metų savaitę (2017 m. kovo 20-26 d.) bendras Lietuvos sergamumo gripu ir ŪVKTI rodiklis buvo 63,0 atv./10 tūkst. gyventojų. Pernai tuo pačiu metu sergančiųjų buvo mažiau – 50,6 atv./10 tūkst.  gyventojų.
 
Mažiausias sergamumo gripu ir ŪVKTI rodiklis šių metų 12-ąją savaitę registruotas Šiaulių administracinėje teritorijoje, o didžiausias – Kauno administracinėje teritorijoje.
 
Dvyliktąją 2017 metų savaitę visoje Lietuvoje dėl gripo į ligoninę buvo paguldyti 9 asmenys. Iš jų – 5 asmenys iki 17 metų, kiti – suaugusieji. Vienas asmuo gydytas intensyvios terapijos skyriuje. Daugiausiai sergančiųjų – Vilniaus apskrityje. 
 
2016-2017 m. gripo sezono metu iš viso registruoti 3 mirties nuo gripo atvejai.
 
Sergamumo gripu ir ŪVKTI rodikliai apskrityse:

Sergamumo gripu ir ŪVKTI rodikliai apskrityse 

Dažniausia gripo komplikacija – pneumonija
 
ULAC medikai primena, kad viena dažniausių gripo komplikacijų – pneumonija. Tai bakterinės kilmės plaučių uždegimas, kurį dažniausiai sukelia S. pneumoniae. Gripo komplikacijos ir mirtys dažniau ištinka lėtinėmis ligomis sergančius pagyvenusio amžiaus pacientus.
 
Susirgimo rizika:

  • Didelė - vaikams iki 5 metų ir vyresniems nei 65 metų suaugusiems. Taip pat asmenims sergantiems lėtinėmis ligomis (širdies, plaučių, inkstų, kepenų ir kt. ligomis).
  • Ypač didelė – imunosupresiniams asmenims t.y. sergantiems onkologinėmis, reumatinėmis ir kitomis ligomis, kuriems yra persodinti organai ar kaulų čiulpai, pašalinta blužnis, užsikrėtusiems ŽIV.

Asmenys, priklausantys rizikos grupėms, nuo pneumokokinės infekcijos gali pasiskiepyti nemokamai, o kiti tai gali padaryti savo arba darbdavio lėšomis.
 
Remiantis pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) duomenimis, dėl pneumokokinės infekcijos kasmet pasaulyje miršta 1,6 mln. žmonių. PSO vaikų skiepijimą pneumokokine vakcina išskiria kaip prioritetinį.
 
Daugiau apie pneumokokinę infekciją skaitykite čia.


 

Sergamumą gripu ir ŪVKTI galima stebėti dinaminiame žemėlapyje, kurį jau šeštus metus kartu rengia VVSPT ir UAB „HNIT-BALTIC“ (HB). Žemėlapis atnaujinamas kiekvieną pirmadienį.

Daugiau apie gripą skaitykite čia.

Parengė Imunoprofilaktikos skyriaus visuomenės sveikatos specialistai.

Informacija iš:

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras

Image: FreeDigitalPhotos.net




Susijusios prekės




Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos