vaistai.lt

Maitintis sveikiau ir pigiau padės kelios nesudėtingos taisyklės (800/0) 

Maitintis sveikiau ir pigiau padės kelios nesudėtingos taisyklėsNors maistui vidutiniškai skiriame iki trečdalio savo pajamų, pažvelgę į šaldytuvą neretai padejuojame, kad ir vėl nėra ką valgyti. Taip atsitinka, nes produktus dažnai perkame spontaniškai, negalvodami nei ką, nei kada iš jų gaminsime. Rezultatas – ne tik tuščias šaldytuvas, bet ir gerokai ištuštėjusi piniginė. Vis dėlto keli praktiški patarimai gali padėti maitintis ir pigiau, ir sveikiau.

Apsipirkimas yra darbas

Ar įmanoma valgyti sveiką bei subalansuotą maistą ir dar sutaupyti? Mitybos specialistai sako, jog tikrai taip, jei maistą pirksite, laikysite ir ruošite pagal tam tikras nesudėtingas taisykles.

Kompanijos „Nestlé“ Mitybos instituto specialistai pataria pirkinių sąrašą sudaryti dar namuose ir parduotuvėje griežtai jo laikytis. Iš anksto suplanavę šeimos valgiaraštį visai savaitei, pirksite tik išties būtinus produktus, o piniginė nukentės mažiau.

Vaisius ir daržoves reikėtų rinktis pagal sezoną, tada jos bus šviežios ir pigesnės, taip pat verta įsigyti daugiau birių, negreitai gendančių produktų, pavyzdžiui, ryžių, makaronų.

Pasak mitybos specialisto, Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto profesoriaus Rimanto Stuko, valgyti sveikai ir pernelyg neišlaidaujant tikrai įmanoma. Tik reikia laikytis mitybos taisyklių, valgyti protingai.

„Mitybos piramidės pagrindą sudaro tokie produktai kaip makaronai, kruopos, įvairios košės. Tad svarbu valgyti tokius produktus pusryčiams. Tai tikrai nebus brangu, o suvalgę visaverčius pusryčius mažiau per dieną išleisite įvairiems užkandžiams“, – sakė R. Stukas.

„Nestlé“ mitybos specialistai taip pat rekomenduoja maistą pirkti tik pavalgius. Alkis prastas palydovas, nes tuomet greičiausiai prisipirksite per daug maisto, be to, padidės tikimybė susigundyti visai nereikalingais ir nenaudingais produktais – pyragėliais, traškučiais ar panašiais užkandžiais.

Šaldiklis – naudingas dalykas

„Nestlé“ Mitybos instituto mokslininkai rekomenduoja daugiau patiekalų gaminti iš daržovių, o ruošiant mėsos patiekalus naudoti daugiau ankštinių augalų (žirnelių, lęšių, pupelių). Taip sutaupysite pinigų ir paįvairinsite kasdienius receptus.

Dar vienas būdas sutaupyti – maisto likučius užšaldyti. Vėliau galėsite juos pasišildyti pietums ar vakarienei. Šaldyti verta ir daržoves, nes tuomet juos išsilaiko ilgiau nei šviežios.

Pasak mitybos specialistų, šaldytuve ilgiau šviežia išliks ir duona. Be to, turėdami šaldytų produktų neleisite pinigų pusfabrikačiams, kurie dažniausiai yra brangesni. Mėsos taip pat patariama iš karto nusipirkti daugiau ir užšaldyti.

Kliautis vien akcijomis neverta

Statistikos departamento duomenimis, maistui vidutiniškai skiriame apie 20–30 proc. gaunamų pajamų, o statistinė keturių asmenų šeima Lietuvoje per mėnesį maisto produktams išleidžia apie 1000 litų.

Šią sumą galima sumažinti, jei pirkdami maisto produktus gerai pagalvosite ir aklai nesižavėsite prekybininkų siūlomomis akcijomis. Visuomet reikia logiškai ir racionaliai pasvarstyti, ar siūlomas produktas iš tiesų yra reikalingas. O jei reikalingas, ar tikrai reikia tokio kiekio, koks parduodamas su akcija.

Pigesnių maisto produktų verta ieškoti nesivaikant akcijų, o lankantis turguose,  vietose, kuriose savo produkcija tiesiogiai prekiauja ūkininkai, taip pat daugiau gaminti namuose, užuot valgius mieste.

Lina Dalmantaitė

 

 

Informacija iš:

Vakarų Lietuvos Medicina

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos