vaistai.lt

Man diagnozuota COVID-19 - ko galiu tikėtis? Ar pagijęs galiu susirgti vėl? (35155/0) 

Man diagnozuota COVID-19 - ko galiu tikėtis? Ar pagijęs galiu susirgti vėl?Lisa Maragakis, Johnso Hopkinso medicinos centro infekcinių ligų prevencijos vadovė, atsako į dažniausiai kylančius klausimus apie COVID-19. Ar galima šia liga susirgti antrą kartą? Ar egzistuoja koks nors gydymas? Kiek laiko užtrunka, kol pacientai pasijunta geriau?

Kas nutinka, kai virusas patenka į organizmą?

COVID-19 ligą sukeliantis koronavirusas įprastai į organizmą patenka per akis, nosį ir burną. Viruso nešiotojas kosėja, čiaudi ir taip oro lašeliniu būdu platina virusą. Tiesa, tiesioginis kontaktas nėra būtinas - galite užsikrėsti palietę tai, ką lietė nešiotojas, o tada palietę veidą.

Virusas keliauja iki gerklės gleivinės ir ten prasideda infekcija. Būtent dėl to su šia kūno dalimi ir siejami pirmieji simptomai - kosulys ir gerklės perštėjimas bei skausmas. Tuomet virusas dauginasi ir kvėpavimo takais keliauja link plaučių. Čia prasideda membranų uždegimas, kuris gali peraugti į plaučių uždegimą.

Infekcija taip pat gali sukelti pykinimą, viduriavimą, virškinimo sutrikimus, jei virusas pasiekia virškinimo traktą. Pačiais blogiausiais atvejais COVID-19 gali sukelti įvairių organų nepakankamumą ir mirtį.

Kada pajuntami pirmieji simptomai?

Kartais po 2, o kartais ir po 14 dienų. Dažniausiai - po maždaug 5 dienų nuo užsikrėtimo. Ir simptomų nejaučiantis infekuotas žmogus platina ligą.

Ar egzistuoja specialus gydymas nuo COVID-19?

Ne. Egzistuoja simptominis gydymas - gydytojai gali sumažinti karščiavimą, jei to reikia, palengvinti atsikosėjimą, malšinti raumenų skausmus. Sunkesniais atvejais gali būti taikomas dirbtinis plaučių ventiliavimas, tačiau ir tai yra tik simptominis gydymas.

Šiuo metu bandomi įvairūs vaistai, kurie galėtų sutrumpinti ligos eigą ir padėti imuninei sistemai greičiau susidoroti su infekcija, tačiau kol kas nieko patvirtinto nėra. Vakcinų taip pat reikės laukti dar mažiausiai metus.

Po kiek laiko pasijusiu geriau?

Lengva ligos forma sergantys žmonės pasveiksta per 1-2 savaites, nors virusas organizme aptinkamas ir nebejaučiant simptomų. Sunkesniais atvejais gydymas gali trukti ir 6 savaites ar net ilgiau. Apie 1 % sergančių nuo COVID-19 pasaulyje mirs (tai - Lisa Maragakis nuomonė).

Ar pasveikęs galiu ir vėl užsikrėsti?

Mokslininkai tiksliai nežino. COVID-19 nustatomas ir jau nebejaučiant simptomų, todėl įvertinti pakartotinio užsikrėtimo riziką kol kas sunku.

Kai vėl gerai jausiuosi, ar galiu būti viešumoje ir bendrauti su kitais?

Būtina klausyti gydytojų nurodymų. Nors ligos simptomų ir nebeliko, tikėtina, kad vis dar galite užkrėsti kitus.

 

Parengta pagal:
I've been diagnosed with COVID-19. What should I expect?

Informacija iš:

technologijos.lt

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos