vaistai.lt

Maro protrūkis Madagaskare – keliautojai turi būti budrūs (938/0) 

Maro protrūkis Madagaskare – keliautojai turi būti budrūsUžkrečiamųjų ligų ir AIDS centras (ULAC), remdamasis Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro pranešimais, informuoja apie maro protrūkį Madagaskare. Nuo š. m. rugpjūčio 23 d. iki spalio 12 d. šalyje užregistruota 560 maro atvejų, iš jų –57 mirties (mirštamumas apie 10 proc.). Nors Madagaskaras yra endeminė maro teritorija, didelį susirūpinimą šalyje kelia didelis plaučių maro atvejų skaičius, kuris artimo sąlyčio veidas į veidą metu per orą su lašeliais gali plisti nuo žmogaus žmogui. Šalyje nustatyti 394 plaučių maro atvejai, 143 – buboninio, 1 septiceminis ir 22 nenustatytos klinikinės formos atvejai. Daugiausia maro atvejų užregistruota sostinėje Antananarivo ir uostamiestyje Toamasina. Vienas įvežtinis maro atvejis užregistruotas Seišeliuose.

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) tarptautinę maro plitimo riziką vertina kaip labai mažą ir pataria netaikyti jokių kelionės apribojimų asmenims, vykstantiems į Madagaskarą. Maro įvežimo rizika į Europos Sąjungą laikoma maža.
 
Keliautojams, vykstantiems Madagaskarą, rekomenduojama:

  • naudoti asmenines apsaugos priemones nuo blusų įkandimų. Kadangi Madagaskaras yra endeminė maliarijos teritorija, naudoti repelentus nuo uodų įgėlimų ir nuo blusų įkandimų;
  • vengti tiesioginio sąlyčio su sergančiais ar mirusiais gyvūnais;
  • vengti artimo sąlyčio su sergančiais asmenimis, ypač tais, kuriems patvirtinta plaučių maro diagnozė, arba tais, kurių simptomai panašūs į plaučių maro simptomus;
  • vengti perpildytų teritorijų, kuriose buvo neseniai nustatytų plaučių maro atvejų;
  • išsivysčius ligos simptomams kreiptis į sveikatos priežiūros specialistus;
  • keliautojams, kuriems grįžus iš Madagaskaro išsivysto ligos simptomai pvz., karščiavimas, limfadenopatija, kreiptis į sveikatos priežiūros specialistus ir pasakyti apie buvusią kelionę.

Vadovaujantis PSO informacija, asmenims, turėjusiems artimą sąlytį su asmenimis, sergančiais maru, arba asmenims, patyrusiems didelę riziką užsikrėsti, pvz., blusų sukandimai, sąlytis su infekuotų gyvūnų kūno skysčiais ir audiniais, rekomenduojamas profilaktinis gydymas (poekspozicinė profilaktika) antibiotikais.
 
ULAC medikai primena, kad maras – tai itin pavojinga užkrečiamoji liga, kurią sukelia Yersinia pestis bakterijos. Pagrindinis šių bakterijų rezervuaras yra graužikai. Maras tarp graužikų ir nuo graužikų žmonėms dažniausiai plinta per infekuotų blusų įgėlimus. Galimi ir kiti šios infekcijos plitimo keliai. Yersinia pestis į žmogaus organizmą gali patekti tiesioginio sąlyčio metu su infekuotų gyvūnų audiniais per odos pažeidimus, gleivines. Plaučių maro forma gali plisti nuo žmogaus žmogui per orą su lašeliais artimo sąlyčio metu. Maro klinika priklauso nuo infekcijos patekimo vartų. Skiriamos trys pagrindinės ligos formos – buboninis maras, septiceminis ir plaučių maras.

Buboninis maras sudaro 80-95 proc. visų ligos atvejų. Inkubacinis periodas 1-7 d. Ligai būdingas karščiavimas, galvos skausmai, šaltkrėtis, silpnumas. Specifinis šios formos simptomas vienas ar keli patinę, skausmingi limfmazgiai. Yersinia pestis bakterijos dauginasi limfmazgyje, esančiame arčiausiai sukėlėjo patekimo vietos. Buboninis maras dažniausiai išsivysto po blusų įkandimo. Negydant mirštamumas nuo buboninio maro siekia 50 - 60 proc., anksti pradėjus tinkamą gydymą – 10-20 proc.

Septiceminis maras diagnozuojamas sukėlėjui išplitus kraujyje. Jam būdingas karščiavimas, šaltkrėtis, didelis silpnumas, virškinamojo trakto veiklos sutrikimai. Septiceminis maras gali sukelti šoką, organų nepakankamumą. Septiceminis maras gali išsivystyti kaip pirminė ligos forma arba buboninio maro komplikacija.

Plaučių maras išsivysto įkvėpus lašelių su Yersinia pestis bakterijomis arba kaip negydomo buboninio ar septiceminio maro komplikacija. Inkubacinis periodas 1-4 d. Jam būdingas karščiavimas, galvos skausmas, silpnumas, greitai besivystanti pneumonija su kvėpavimo nepakankamumu, krūtinės skausmas, kosulys. Laiku nepradėjus gydymo plaučių maras baigiasi mirtimi. Tai vienintelė forma, kuri gali plisti nuo žmogaus žmogui.

Maro profilaktika susijusi su graužikų ir blusų populiacijos kontrole, asmeninių apsaugos priemonių naudojimu. Maras gydomas antibiotikais. Vykdant maro kontrolės priemones svarbus sąlytį turėjusių asmenų stebėjimas, asmenų, sergančių plaučių maru izoliacija, poekspozicinės profilaktikos skyrimas ir kt.
 
Daugiau informacijos apie maro protrūkį rasite čia.

Daugiau apie marą skaitykite čia.

Informacija iš:

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos