vaistai.lt

Medicininės kaukės iš tikrųjų padeda, kaip rodo naujas su žiurkėnais atliktas tyrimas (737/0) 

Medicininės kaukės iš tikrųjų padeda, kaip rodo naujas su žiurkėnais atliktas tyrimasŽmonės visą laiką ginčijasi - tai ar kaukių dėvėjimas padeda sulėtinti pandemijos plitimą? Turbūt ne, nes virusai yra labai maži, o kaukė nėra respiratorius. Arba taip, nes virusai visada būna lašeliuose, kuriuos ir paprastos medžiaginės kaukės gaudo pakankamai efektyviai. Honkongo universiteto mokslininkai atliko tyrimą su žiurkėnais, kuris įrodė, jog kaukės iš tikrųjų padeda.

Unikaliai neunikalūs žmonės internete dažnai kartoja tūkstantį kartų girdėtus vaikiškus juokelius apie kaukių efektyvumą. Manoma, kad kaukės nepadeda, nes filtruoja tik didesnius lašelius, o virusai yra labai maži. Tačiau tiesa yra kur kas paprastesnė. Dar vaikystėje jus mokė užsidengti veidą, kai kosėjate ar čiaudite. Ne dėl to, kad ranka, vidine alkūnės dalimi ar servetėle magiškai sugaudote visus mikrobus. Tiesiog užsidengdami veidą sumažinate ore pasklindančių lašelių skaičių. O ir tie, kurie pasklinda, nuskrenda ne taip toli. Kaukės veikia dar geriau, nes jos visada yra ant veido ir, jei yra dėvimos teisingai, uždengia didesnę jo dalį nei ranka ar vidinė alkūnės dalis. Nors dalis virusų mažesniuose lašeliuose tikrai prasprūsta, jie pasklinda ne taip plačiai.

Iškvėpkite ant kokio nors stiklo taip, kad jis apgaruotų. Be kaukės stiklas apgaruos kur kas labiau. Kur dingo ta drėgmė? Dalis lašelių tiesiog įstrigo kaukėje. O juose - ir mikrobai, kuriuos jūs iškvepiate nuolat.

Ir taip - visuotinai dėvimos kaukės lėtina virusų plitimą, o ne apsaugo jų dėvėtojus. Dėvėtojus saugo respiratoriai.

Žinoma, paprastos kaukės virusų plitimą sumažina tik šiek tiek, tačiau kai jas teisingai dėvi didesnė populiacijos dalis, efektas yra pastebimas. Medicininės kaukės veikia dar geriau, nes yra pagamintos iš tankesnės, daugiasluoksnės medžiagos.

Honkongo universiteto mokslininkai nusprendė patikrinti medicininių kaukių efektyvumą stabdant SARS-CoV-2 virusą, kuris sukelia COVID-19 ligą. Šalia jie pastatė porą narvelių su žiurkėnais - viename buvo užkrėsti gyvūnai, kitame - sveiki. Mokslininkai pasirūpino, kad oras cirkuliuotų nuo nesveikų žiurkėnų narvelio sveikų žiurkėnų kryptimi. Tarp narvelių buvo sukurtas medicininių kaukių barjeras.

Kai to barjero nebuvo, du trečdaliai sveikų žiurkėnų buvo užkrėsti per savaitę. Kai kaukė buvo uždėta ant sveikų žiurkėnų narvelio, užsikrėtė 35 % mažiau sveikų žiurkėnų. Kai kaukė buvo uždėta ant infekuotų žiurkėnų narvelio, per tą patį laiką užsikrėtė tik 15 % žiurkėnų. Ir, svarbiausia, tie, kurie buvo infekuoti, savo kūneliuose nešiojo mažesnį virusų skaičių. Žmonių atveju tai reikštų, kad žmogus greičiausiai sirgs lengviau.

Mokslininkai teigia, kad visuotinis kaukių nešiojimas yra svarbus todėl, kad didelė dalis COVID-19 nešiotojų neturi jokių simptomų. Efektyviausiai COVID-19 buvo stabdoma tose šalyse, kurios anksti įvedė socialinės distancijos taisykles, nurodė žmonėms nešioti kaukes ir paleido masines testavimo programas.

 

Parengta pagal: 
Hamster tests show masks reduce coronavirus spread: scientists

Informacija iš:

technologijos.lt

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos