vaistai.lt

Medikai įspėja, kad vaikai suserga tymais, nes jų tėvai atsisako skiepų (601/0) 

Medikai įspėja, kad vaikai suserga tymais, nes jų tėvai atsisako skiepųUžkrečiamųjų ligų ir AIDS centro medikai (ULAC) perspėja tėvus ir globėjus, kurie atsisako skiepyti savo vaikus ar atidėlioja vaikų profilaktinių skiepų kalendoriuje numatytų skiepų laiką. Šiemet sunkia infekcine liga – tymais jau susirgo devyni nuo šios ligos neskiepyti vaikai iki dešimties metų amžiaus. Susirgo ir devyni suaugusieji. Jie taip pat nebuvo pasiskiepiję nuo tymų arba jų skiepijimo būklė buvo nežinoma.

Iš viso šiemet Lietuvoje užregistruota aštuoniolika susirgimų tymais. ULAC duomenimis, dauguma susirgimų tymais - 9 atvejai - registruoti Vilniaus administracinėje teritorijoje (iš kurių vienas atvejis yra įvežtinis iš Ukrainos), šeši susirgimo atvejai – Kauno administracinėje teritorijoje, trys atvejai – Utenos administracinėje teritorijoje.

Pernai Lietuvoje iš viso užregistruota 30 tymų atvejų. Iš 30-ies tymų atvejų registruoti 5 įvežtiniai tymų atvejai (po vieną atvejį iš Juodkalnijos, Lenkijos, Indijos, 2 atvejai iš Ukrainos). Kiti 25 tymų atvejai registruoti: Visagino mieste (18 atvejų), Ignalinos rajone (5 atvejai), Vilniaus rajone (1 atvejis), Vilniaus mieste (1 atvejis). Dėl dviejų įvežtinių tymų atvejų iš Ukrainos, registruoti du tymų protrūkiai: šeiminis tymų protrūkis registruotas Vilniaus mieste, kitas protrūkis registruotas Visagino mieste, Ignalinos ir Vilniaus rajonuose. Tymai diagnozuoti keturiems vaikams ir 26 suaugusiems asmenims. Daugumos susirgusių asmenų skiepijimo būklė nežinoma. Didžioji dalis susirgusių tymais asmenų buvo gydyti ligoninėje.

Sergamumas tymais ir toliau didėja Europos regiono šalyse. Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) duomenimis, 2018 m. sausio – lapkričio mėnesiais Europos regione tymais susirgo 69 654 asmenys. Daugiausia tymų atvejų Europos regione užfiksuota Ukrainoje, Serbijoje, Prancūzijoje, Italijoje, Graikijoje, Rusijoje, Sakartvele, Rumunijoje, Vokietijoje ir kt. šalyse.

Tymai – tai ūminė, itin užkrečiama, sisteminė odos bėrimą sukelianti virusinė infekcija, plintanti per orą. PSO duomenimis, iki 1980 m. prieš pradedant vakcinaciją pasauliniu mastu, kiekvienais metais buvo registruojama 2,6 mln. mirčių nuo tymų. 2017 m. visame pasaulyje nuo tymų infekcijos mirė 110 tūkst. žmonių. Didžiausias mirštamumas registruojamas jaunesnių nei 5 metų amžiaus vaikų grupėje.

Vienintelė apsaugos priemonė nuo tymų infekcijos – skiepai. ULAC medikai atkreipia keliautojų dėmesį, kad prieš vykstant į minėtas užsienio šalis, reikėtų pasirūpinti savo ir savo vaikų skiepais. Remiantis moksliniais tyrimais, įrodyta, kad ilgalaikis imunitetas susidaro po 2 įskiepytų kombinuotos tymų, epideminio parotito, raudonukės vakcinos dozių.

Apie skiepus nuo tymų

ULAC specialistai primena, kad suaugusieji skiepijami ta pačia tymų, epideminio parotito ir raudonukės (toliau – MMR) vakcina, kuri skirta vaikams. Asmenys, turėję sąlytį (kontaktiniai asmenys) su sergančiuoju tymais, gali pasiskiepyti nemokamai Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžeto lėšomis įsigyta MMR vakcina, kreipdamiesi į savo šeimos gydytoją. Kiti tai gali padaryti savo lėšomis.

Po sąlyčio su sergančiuoju tymais asmenims, rekomenduojama pasiskiepyti per 72 val. po kontakto. Nesuspėjus pasiskiepyti per nurodytą laikotarpį, būtina išlaukti visą inkubacinį laikotarpį (21 d.) ir jei nesusergama – pasiskiepyti.

Daugiau apie tymus skaitykite čia.

Informacija iš:

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos