vaistai.lt

Medikams skirtoje konferencijoje aptarti racionalaus antibiotikų skyrimo klausimai (735/0) 

Medikams skirtoje konferencijoje aptarti racionalaus antibiotikų skyrimo klausimaiŠiaulių teritorinės ligonių kasos (TLK) Kontrolės skyriaus vedėja, Vaistų komiteto narė Dalia Ozolienė dalyvavo šeimos ir kitų specialybių gydytojams, slaugytojams, visuomenės sveikatos priežiūros specialistams skirtoje mokslinėje praktinėje konferencijoje „Antimikrobinis atsparumas  –  problemos ir aktualijos“, kurioje pristatė kompensuojamųjų antibiotikų skyrimo panoramą ir galimybes Šiaulių apskrities asmens sveikatos priežiūros įstaigose. Siekiant skatinti racionalų vaistų skyrimą ir stiprinti bendradarbiavimą, sprendžiant antimikrobinio atsparumo problemas, konferenciją organizavo Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Šiaulių ir Kauno departamentai, Higienos institutas.
 
Nors medikų bendruomenei gerai žinoma, kad antibiotikais gydomi tik bakteriniai susirgimai, virusų šie vaistai neveikia, konferencijoje teko konstatuoti, jog vis dar nepavyksta išvengti perteklinio antibiotikų vartojimo. Tai didina mikrobų atsparumą ir kelia grėsmę visuomenei, kad ateityje šie vaistai taps nebeveiksmingi.
 
Šiaulių TLK Kontrolės skyriaus vedėja D. Ozolienė savo pranešime pristatė, kad, siekdama skatinti racionalų antibiotikų vartojimą, Šiaulių TLK jau kelerius metus vykdo kompensuojamųjų antibakterinių vaistų skyrimo vaikams stebėseną, ypač atidžiai stebimos tos asmens sveikatos priežiūros įstaigos, kuriose antibiotikų vaikams prirašoma daugiausia. Informacijos apie racionalų antibiotikų vartojimą sklaida padėjo pasiekti gerų rezultatų – pastaruoju metu net penkis kartus sumažėjo antibiotikų paskyrimų vaikams iki vienerių metų.
 
D. Ozolienė pristatė Šiaulių TLK duomenis, kiek Šiaulių apskrities asmens sveikatos priežiūros įstaigose 2–7 metų vaikams buvo išrašyta receptų antibiotikams ir kiek buvo atlikta greitųjų streptokoko antigeno nustatymo testų. Atkreiptas dėmesys, kad kai kuriose įstaigose buvo išrašyti šimtai receptų, o testas, padedantis tiksliai nustatyti bakterinės kilmės infekcijos sukėlėją – streptokoką, atliktas vos keliems vaikams. Neaišku, kodėl streptestas atliekamas gana retai, nors šis tyrimas, kaip skatinamoji priemonė, kompensuojamas ligonių kasų.
 
Šiaulių TLK veikiantis Vaistų komitetas nustatė, kad po antibiotikų, ypač plataus spektro, paskyrimo vaikams pirmaisiais jų gyvenimo metais, didėja infekcijos pasikartojimo rizika. Plataus spektro antibiotikais gydyti vaikai vėlesniais savo gyvenimo metais dažniau serga infekcinėmis ligomis ir patenka į ligonines.
 
D. Ozolienė atkreipė susirinkusiųjų dėmesį į tai, kad, mokslininkų teigimu, žmogaus kūną sudaro tik 43 procentai žmogiškųjų ląstelių, visa kita – įvairių mikroorganizmų kolonijos. „Antibiotikas yra vaistas, veikiantis mikroorganizmus, todėl turi būti naudojamas labai tikslingai, tik tada, kada reikia, o jeigu galima, geriau apsieiti be antibiotiko ir tausoti organizmą“,– pabrėžė pranešėja.
 
Apie antimikrobinio atsparumo problemą bei teisingą antibiotikų skyrimą šeimos gydytojo darbe kalbėjo Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Medicinos akademijos (LSMU MA) Šeimos medicinos klinikos lektorius, šeimos gydytojas doc. dr. Gediminas Urbonas.    
 
Pranešimą „Dažniausiai ambulatoriškai atliekami serologiniai tyrimai: ką reikėtų aptarti su infekcinių ligų specialistu?“ pristatė LSMU MA Infekcinių ligų klinikos doktorantė gydytoja Monika Kuliešė. Apie klinikinės mikrobiologijos laboratorijos vaidmenį, mažinant antimikrobinį    atsparumą, pasisakė Respublikinės Šiaulių ligoninės (RŠL) laboratorinės diagnostikos skyriaus vedėjas Gintaras Makštutis.
 
Šiaulių teritorinės ligonių kasos informacija

Infografikus rasite čia.

Informacija iš:

Valstybinė ligonių kasa

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus. 

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos