vaistai.lt

Miegas - labai individualus dalykas: „Xiaomi Mi Band 2“ (1518/0) 

Miegas - labai individualus dalykas: „Xiaomi Mi Band 2“Išmaniosios apyrankės yra neįtikėtinai universalūs prietaisai. Jos skaičiuoja žingsnius, primena apie gautus pranešimus, ragina pajudėti ir atlieka dar gausybę funkcijų. Geros išmaniosios apyrankės netgi stebi mūsų miego ciklus. Kaip? Kaip jos atpažįsta mūsų miego stadijas ir pagal tai nusprendžia mūsų miego kokybę? Ar tai tikslu?

„Xiaomi Mi Band 2“ yra viena iš geriausių pigių išmaniųjų apyrankių rinkoje. Tokią išvadą galima daryti jau vien iš vartotojų vertinimų. Jie džiaugiasi, kad ji padeda sportuojant, jos nereikia nusiimti plaunantis rankas (ar net plaukiojant ežere dėl IP67 standarto), o miego stebėjimo funkcija yra stebėtinai naudinga. „Xiaomi Mi Band 2“ analizuoja naudotojo miegą, skirtingas jo stadijas ir pateikia informaciją apie jo kokybę. Tai, žinoma, be galo svarbu.

Mokslininkai jau ilgą laiką tyrinėja žmogaus miegą ir skirtingas jo stadijas. Daugelis sutinka, kad egzistuoja keturios ne REM miego stadijos, plius REM stadija. Pirmos miego stadijos metu žmogus tik snūduriuoja. Nors tarpais jis jau miega, paklaustas visada atsakys, kad išvis nemiegojo. Antroji miego stadija taip pat yra labai lengva, tačiau jau tvirtesnė, žmogus mažiau reaguoja į išorinius dirgiklius ir paklaustas žinotų, kad miegojo. Trečioji ir ketvirtoji miego stadijos jau yra gilus miegas, o po to gali sekti REM – kūnas visiškai nejuda, įvyksta ryškiausi sapnai, smegenyse pastebimas didelis suaktyvėjimas.

Tačiau šios stadijos nėra tarsi lygiai – nėra taip, kad pereitumėte pirmas keturias stadijas ir apsistotumėte paskutinėje, kol pabusite. Žmogus miega ciklais – pirma, antra, trečia, ketvirta, trečia, antra, pirma, REM. Aišku, kiekvienas žmogus yra individualus ir šie ciklai būna skirtingi. Esmė ta, kad gilus miegas šiais laikais yra sunkiai pasiekiamas, nors jo metu išsiskiria daugiausia augimo hormonų, kurie atstato pažeistas mūsų kūno sistemas. Tai kaip „Xiaomi Mi Band 2“ ar kita išmanioji apyrankė žino, kurioje miego stadijoje esame?

Šios apyrankės yra skirtos aktyviems žmonėms, todėl juose sumontuota įranga, leidžianti stebėti judesius. Giliose miego stadijose žmogus nejuda arba juda labai menkai, nukrenta jo kūno temperatūra, sulėtėja pulsas ir smegenų aktyvumas. Išmaniosios apyrankės smegenų bangų nestebi, tačiau gali pasakyti, kada žmogus nejuda ir išmatuoti jo pulsą. Pagal tai nustatoma, kurioje miego stadijoje naudotojas yra. „Xiaomi Mi Band 2“ šiuos duomenis pateikia programėlėje, atskirai išskirdama lengvo ir gilaus miego stadijų laiką.

Kodėl tai svarbu? Stebėdami duomenis programėlėje pamažu surasite tendencijas, kada vyksta gilaus miego ciklai, o kada tai paviršutinis miegas. Jei ryte žmogus prabunda ciklo viduryje, jis dažniau būna suirzęs, todėl net kuriamos skaičiuoklės, padedančios prognozuoti, kada reikėtų gultis, kad pabudus būtumėte žvalios savijautos. Deja, žmonės skirtingi ir žiūrint individualiai, skiriasi ciklų trukmės, o ir kiekvienam reikalingas skirtingas miego kiekis. Štai čia ir praverčia išmaniosios apyrankės - pagal jų duomenis galima atsekti tendencijas, kokia miego fazė būna rytą prieš žadintuvo signalą, kaip ji keičiasi atsigulus anksčiau ar vėliau. O tada belieka apsispręsti, prie kurios miego fazės nubudę jaučiatės geriausiai ir pasirinkti tinkamą miego laiką.

Ką dar galite pakeisti, kad miegotumėte geriau? Prieš miegodami stenkitės nedirbti fizinių darbų, nesinaudoti elektronikos prietaisais, nevalgyti sunkaus maistai. Leiskite savo kūno temperatūrai nukristi ir pasistenkite nesijaudinti dėl kitos dienos.

Galiausiai, ar išmaniosios apyrankės miegą stebi tiksliai? Miego specialistas Dr. Stuartas Quanas teigia, kad dabartinių jutiklių pagalba matuojami parametrai tikrai gali šį tą pasakyti apie žmogaus miegą. Tačiau laboratorinė įranga matuoja ir smegenų aktyvumą, deguonies lygį kraujyje, kvėpavimo dažnį ir dar galybę parametrų – išmanioji apyrankė tiesiog negali tam prilygti, o juk ir laboratorijos nėra visiškai tikslios.

Kita vertus, „Xiaomi Mi Band 2“ atlieka visą galybę funkcijų ir be miego stebėjimo, todėl ją išbandyti verta. Primename, kad ji kainuoja mažiau nei 20 eurų.

Miegas mums yra būtinas. Jo metu atsistato mūsų organizmas, gyja žaizdos, įrašomi prisiminimai. Kad ir kiek darbų turite nudirbti, visada pasistenkite gerai išsimiegoti.

 

Informacija iš:

technologijos.lt

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos