vaistai.lt

Mielomine liga sergantieji prašo pritarti gyvybiškai būtinų vaistų kompensavimui (1525/0) 

Mielomine liga sergantieji prašo pritarti gyvybiškai būtinų vaistų kompensavimuiViena dažniausių kraujo vėžio ligų – mieloma – Lietuvoje serga apie 600 žmonių. Nuo 2005–2010 metų šios ligos gydymo rezultatai iš esmės pasikeitė, klinikiniai tyrimai rodo nuolat ilgėjantį pacientų išgyvenamumą, o nauji vaistai ir gydymo metodai išrandami beveik kasmet. Kaip pastebi kraujo vėžiu sergančiuosius vienijanti asociacija „Kraujas“, Lietuvoje naujų vaistų kompensavimas, lyginant su Vakarų Europos, Skandinavijos šalimis, vidutiniškai atsilieka 12–24 mėn.

„Vien šiuo metu sprendimo dėl kompensacijos Lietuvoje laukia keturi veiksmingi mielominei ligai gydyti skirti nauji vaistai, kurių efektyvumas patvirtintas Europos Sąjungos institucijų, o gydymas jais jau kompensuojamas daugelyje Europos šalių. Lietuvoje inovatyvūs vaistai yra prieinami tik mažai daliai mielomine liga sergančių pacientų arba neprieinami visai, o tai reiškia, jog gydymo nesulaukę pacientai miršta“, – kalbėjo asociacijos „Kraujas“ vadovė Ieva Drėgvienė.

Šiuo metu Ligų, vaistų ir medicinos pagalbos priemonių kompensavimo komisija svarsto keturis vaistinius preparatus dauginei mielomai gydyti: karfilzomibą, daratumumabą, pomalidomidą, panobinostatą. Kraujo vėžiu sergančius pacientus atstovaujanti asociacija „Kraujas“ baiminasi, jog minėti vaistai artimiausiu metu nepasieks pacientų, nes trims vaistams Valstybinė vaistų kontrolės tarnyba (toliau – VVKT) nustatė 10 balų terapinę vertę, o vienam iš jų terapinė vertė nenustatyta.

„Visi vaistai yra patvirtinti Europos vaistų agentūros, pripažinta, jog jie ilgina išgyvenamumą, tuo tarpu, VVKT nustatydama terapinę vertę, ją dirbtinai sumažino, argumentuodama tuo, kad vaistai turi šalutinių reiškinių. Toks VVKT priimtas sprendimas prieštarauja Europos vaistų agentūros sprendimui ir reiškia, kad vaistai turi didesnę žalą paciento sveikatai nei naudą. Mieloma yra progresuojanti mirtina liga, todėl galimi šalutiniai reiškiniai yra tikrai mažiau svarbūs nei žmogaus gyvybės išsaugojimas.

Stebime situaciją, kai gyvybiškai reikalingų vaistų kompensavimas yra vilkinamas, nepateikiant svarių argumentų, o onkologinių vaistų terapinės vertės yra dirbtinai mažinamos, siekiant PSDF biudžeto lėšas nukreipti ne sveikatos priežiūrai, bet kitoms ne sveikatos sritims, taip pažeidžiant LR Konstituciją bei pacientų teisę į visavertę sveikatos priežiūrą“, – sakė I. Drėgvienė.

Asociacija „Kraujas“ drauge su mielomine liga sergančiais pacientais ir jų artimaisiais balandžio 10 d. kreipėsi į LR Sveikatos apsaugos ministeriją, prašydami kuo skubiau peržiūrėti visų keturių vaistinių preparatų terapines vertes bei svarstyti vaistų kompensavimą mielomine liga sergantiems pacientams.

Informacija iš:

Vakarų Lietuvos Medicina

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos