vaistai.lt

Minčių kontrolė - net jei manote, kad galite valdyti mintis, tikriausiai negalite (1442/0) 

Minčių kontrolė - net jei manote, kad galite valdyti mintis, tikriausiai negaliteNegalvokite apie raudoną obuolį. Apvalus raudonas obuolys, blizgančia odele - negalvokite apie jį. Na kodėl galvojate apie obuolį?

Kalbėdami apie minčių kontrolę dažniausiai įsivaizduojame kažkokius magiškus gebėjimus valdyti kitų žmonių mintis. Tas, kuris galėtų valdyti visų žmonių mintis, būtų pats galingiausias žmogus pasaulyje. Tačiau tokių magiškų galių niekas neturi. Tiksliau, jūs net savo minčių negalite valdyti.

Kai jums buvo pasakyta negalvoti apie raudoną obuolį, apie ką pirmiausia pagalvojote? Apie raudoną obuolį. Jūs vis dar apie jį galvojate. Tol, kol sakysime, kad apie raudoną obuolį jums reikėtų galvoti, tol apie jį galvosite. Žinoma, kai kurie žmonės savo mintis valdo geriau nei kiti. Ar bent jau patys taip mano.

Naujojo Pietų Velso universiteto mokslininkai atliko keletą įdomių eksperimentų. Dalyviams buvo parodyta viena iš 6 porų žodžių - raudonas obuolys, raudonas pipiras, raudonas pomidoras, žalias brokolis, žalia citrina ir žalias agurkas. Tuomet jiems buvo paliepta apie šiuos objektus negalvoti. Dalyviai turėjo pranešti, kai savo minčių nesuvaldydavo ir pagalvodavo apie dalykus, apie kuriuos turėjo negalvoti. Kai kuriems sekėsi geriau nei kitiems. Kai kurie netgi teigė, kad visiškai išvengė uždraustų minčių. O tada atėjo laikas antrajai užduočiai.

Mokslininkai tyrimo dalyviams rodė įdomią optinę iliuziją, kai vienai akiai tenka žalias paveikslėlis, o kitai - raudonas. Dalyviai turėjo pasakyti, kuri spalva dominuoja. Tie, kurie teigė, kad taip ir nepagalvojo apie išvardintus objektus, dažniausiai manė, kad dominuoja būtent ta spalva, apie kurią jie esą negalvojo.

Pavyzdžiui, jei dalyviui buvo liepta negalvoti apie žalią citriną ir jis teigė, kad jam pavyko suvaldyti savo mintis, vėliau jis matė žalią iliuziją. Kodėl? Mokslininkai teigia, kad ta vaizdinė mintis visgi buvo gimusi jų galvose, tačiau jie patys to sąmoningi nepripažino.

Taigi, lyg ir nieko naujo - jūs negalite valdyti savo minčių. Ir niekada negalėjote. Jūs nežinote, kokia bus jūsų kita mintis, jūs negalite prisiversti apie ką nors negalvoti. Mąstymas yra natūralus procesas, vykstantis tarsi šalia sąmonės ir su ja persipinantis tik protarpiais. Mokslininkai mano, kad šią informaciją galės panaudoti gydydami priklausomybes. Aišku, tik dar nežino kaip. Eksperimentai parodė, kad dėmesio nukreipimo ir išblaškymo pratimai geriausiai padeda negalvoti apie nurodytus objektus, todėl tai gali būti naujos terapijos pradžia.

Informacija iš:

technologijos.lt

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos