vaistai.lt

Minint Eugenijos Šimkūnaitės metus, pristatyta nauja knyga (584/0) 

Minint Eugenijos Šimkūnaitės metus, pristatyta nauja knyga„Eugenija Šimkūnaitė – Lietuvos legenda“ – taip pavadinta vakar viešai pristatyta knyga, skirta vienos garsiausių vaistinių augalų tyrėjos, sveikos gyvensenos nenuilstančios propaguotojos, Vilniaus universiteto (VU) dėstytojos, habilituotos biologijos mokslų daktarės Eugenijos Šimkūnaitės darbams ir jų išliekamajai vertei atminti. Joje – ir pačios Šimkūnaitės, ir ją atsimenančių draugų, bendraminčių istorijos.

2020-uosius E. Šimkūnaitės metais yra paskelbęs Seimas, iniciatyvą globoja sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga, kuriam nemažą įtaką, apsisprendžiant rinktis mediko kelią, padarė E. Šimkūnaitė. Ji sėkmingai mokė jaunąją kartą Vilniuje veikusioje Jaunųjų vaistažolininkų mokykloje, kurią lankė ministras A. Veryga. Eugenija Šimkūnaitė buvo tapusi įkvepiančia mokytoja, kurią ministras prisimena su pagarba ir meile.

Šis renginys – dalis renginių ciklo, kuriuo numatyta įamžinti Lietuvos nacionalinio kultūrinio paveldo puoselėtojos, knygų, monografijų, straipsnių autorės atminimą.

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) primena, kad Vyriausybė yra pritarusi SAM, bendradarbiaujant su Eugenijos Šimkūnaitės labdaros ir paramos fondu, parengtam veiklų planui. Habil. dr. Eugenijos Šimkūnaitės 100-osioms gimimo metinėms paminėti skirti renginiai, planuojama, jei situacija dėl koronaviruso leis, tęsis ir artimiausiu metu.

E. Šimkūnaitės gyvenimo darbus numatyta pristatyti organizuojant konferencijas, įvairius edukacinius renginius, taip pat rengiant laidas apie vaistažoles televizijoje, radijuje bei leidžiant specialius informacinius leidinius ir kartu skatinant Lietuvos visuomenę domėtis vaistiniais augalais.

Be to, numatyta atnaujinti Tauragnų krašto muziejuje įrengtą E. Šimkūnaitės, išstudijavusios ir moksliškai aprašiusios daug vaistažolinių augalų, palyginusios lietuvių vaistažolininkystės ir liaudies medicinos patirtį, vardo įamžinimui skirtą edukacinę erdvę ir pritaikyti ją lankytojų poreikiams. Taip pat Tauragnuose esančiame E. Šimkūnaitės Vyšnių sode planuojama įrengti 100-osioms gimimo metinėms skirtą suoliuką, o jos tėvų buvusių namų valdoje Tauragnuose – atminimo ženklą.

E. Šimkūnaite gimė 1920 m. kovo 11 d. Rusijoje, Krasnodaro krašte, Novorosijsko mieste, vaistininko Prano Šimkūno ir medicinos sesers Olgos Lebedevos – Šimkūnienės šeimoje. Visą savo gyvenimą dr. E. Šimkūnaitė paskyrė vaistinių augalų, liaudies medicinos, kraštotyros tyrimui. Domėjosi archeobotanika, talkindavo archeologams, nustatydama augalų rūšį ir amžių iš kasinėjimų metu rastų gaisravietėse suanglėjusių augalų liekanų. Parašė daugybę mokslinių straipsnių bei skaitė pranešimus mokslinėse farmacininkų ir botanikų konferencijose. Taip pat dažnai skaitė pranešimus visuomenei. Iš jos gyventojai mokėsi sveiko gyvenimo gudrybių, gamtos reiškinių pažinimo, liaudies medicinos išminties.

SAM Spaudos tarnyba

 

Informacija iš:

www.sam.lt

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus. 

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos