vaistai.lt

Mitybos specialistė: to paties svorio užkandžių vertė skiriasi kardinaliai (895/0) 

Mitybos specialistė: to paties svorio užkandžių vertė skiriasi kardinaliaiUžkandžiavimas yra vienas sveikos mitybos principų. Prisiminkime dažnai kartojamą dietologų taisyklę: 3 pagrindiniai valgymai ir 2 užkandžiai tarp jų. Pasak mitybos specialistų, labai daug priklauso nuo to, kokius užkandžius renkamės: traškučius, bandeles, šokoladą ar sveikus užkandžius, pavyzdžiui, riešutus ir džiovintus vaisius, kuriais užkandžiaudami galime ne tik numalšinti alkį, bet ir gauti naudingų medžiagų.

Mitybos specialistės Vaidos Kurpienės teigimu, užkandžiauti riešutais bei vaisiais kur kas naudingiau nei kitais greitais ir dažniausiai nieko savyje vertingo neturinčiais produktais: „Daugelyje mūsų mėgstamų užkandžių, pavyzdžiui, šokolade ar sausainiuose, pilna paprastųjų angliavandenių, kurie suteikia trumpalaikį sotumo jausmą. Tokie produktai virškinami labai greitai ir vos po valandos vėl norisi valgyti. Tuo metu riešutai – priešingai, jų ir reikia kur kas mažiau, ir sotumo jausmas ne toks trumpalaikis. Svarbiausia, lėtai ir gerai riešutus sukramtyti, o kad būtų sočiau, galima užgerti arbata“. Be to, pastebi specialistė, kartu su riešutais bei džiovintais vaisiais žmogus gauna įvairių vitaminų ir mineralų, kurių šaltuoju metų periodu mums taip trūksta.

Pastaruoju metu lietuviai vis dažniau renkasi minėtus sveikus užkandžius. „Pastebime, kad mūsų šalies gyventojai perka daugiau riešutų ir džiovintų vaisių. O tai įrodymas, kad visuomenei vis artimesnis tampa natūralus pasirinkimas ir sveika mityba, kuri atsiliepia jų gyvenimo kokybei, – sako didžiausios riešutų ir džiovintų vaisių importuotojos Lietuvoje vadovas Arnas Jurskis. – Lietuvių mėgstamiausi yra migdolai, graikiniai, anakardžių bei žemės riešutai, pistacijos, taip pat džiovinti abrikosai, spanguolės bei bananai“.

V. Kurpienės patarimai, kada kokį užkandį rinktis:

  • jei pirmoje dienos pusėje norisi lengvo užkandžio, vietoj saldumynų patariama rinktis šviežių vaisių, pvz. porą slyvų, kriaušę ar bananą;
  • jei norisi tik deserto, patartina rinktis 3-5 vienetus džiovintų vaisių. Tam, mitybos specialistės teigimu, geriausiai tinka džiovintos slyvos, razinos ar kiti be cukraus sirupo džiovinti vaisiai. Kad jie greitai nesukeltų alkio, kartu rekomenduojama suvalgyti 2-4 riešutus;
  • jei kankina stiprus alkis, mitybos specialistė pataria rinktis migdolus, graikinius ar kitus riešutus. Rekomenduojama porcija 30-40 g per dieną.

Ką valgyti, pasak V. Kurpienės, kiekvieno žmogaus asmeninis pasirinkimas. Bet jeigu yra galimybė rinktis sveikesni ir naudingesnį produktą, kodėl to nepadarius?

Monika Pivoraitė

Informacija iš:

Vakarų Lietuvos Medicina

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos