vaistai.lt

Mokslininkai aptiko alpimo ligos biožymenį - pasirodo, POTS yra autoimuninė liga (1460/0) 

Mokslininkai aptiko alpimo ligos biožymenį - pasirodo, POTS yra autoimuninė ligaPosturalinės ortostatinės tachikardijos arba POTS sindromas yra dažnas susirgimas. Skaičiuojama, kad nuo POTS kenčia bent 3 milijonai amerikiečių, o kie POTS pacientų pasaulyje net sunku įsivaizduoti. Problema tame, kad šį sindromą labai sunku diagnozuoti, tačiau naujausi Toledo Universiteto mokslininkų atradimai gali padėti.

POTS sindromas dažnai vadinamas alpimo liga. Jis pasireiškia dideliu širdies ritmo šuoliu po kiekvieno judesio. Pavyzdžiui, POTS sindromu sergantis žmogus gali atsistoti ir staiga pajusti svaigulį dėl nukritusio kraujospūdžio. Ekstremaliais atvejais žmogus gali ir nualpti. POTS taip pat pasireiškia vadinamuoju smegenų rūku, nuovargiu, nerimu, krūtinės skausmais. Ši liga pastebimai blogina gyvenimo kokybę ir yra labai dažna, tačiau ją diagnozuoti yra labai sunku.

POTS dabar diagnozuojamas atmetimo principu. Kitaip tariant, gydytojai patikrina visas kitas galima ligas, kurios paaiškintų simptomus, o jei niekas nepasitvirtina, diagnozuoja POTS. Jokie kraujo tyrimai POTS diagnozuoti negali, nes medicina neturėjo aiškiai identifikuotų sindromo žymenų. Tačiau dabar tai keičiasi.

Toledo universiteto mokslininkai nusprendė įsitikinti, ar POTS sindormas iš tiesų nėra autoimuninė liga, nes tokių įtarimų būta jau seniai. Tyrime dalyvavo 55 POTS pacientai, kuriems joks autoimuninis susirgimas diagnozuotas iki šiol nebuvo. Mokslininkai paėmė dalyvių kraujo mėginius ir juose ieškojo autoantikūnių (imuninės sistemos antikūnių, kurie būtų užprogramuoti pulti savą organizmą). Kelis surado, tačiau A1 autoantikūnis, panašu, yra ryškiausias naujas POTS biožymuo.

89 % tyrimo dalyvių (kurių, reikia pripažinti, buvo nedaug) turėjo aukštesnį nei įprasta A1 autoantikūnių lygį. Mokslininkai atliko keletą eksperimentų ir dabar yra įsitikinę, kad tai - patikimas būdas diagnozuoti POTS. Tiesa, dar reikės ne vieno platesnio masto tyrimo, kol šis diagnostikos metodas bus galutinai patvirtintas.

Jei mokslininkams pavyks įrodyti, kad aptiktas biožymuo leidžia tiksliai diagnozuoti POTS sindromą, greičiausiai oficialią statistiką teks keisti - šia liga serga žymiai daugiau žmonių nei mes manome. Tai taip pat padės tiems gydytojams, kurie nėra susidūrę su tokiais atvejais. Galiausiai, tai turėtų leisti pagreitinti POTS vaistų kūrimą.

 

Parengta pagal:
Postural Orthostatic Tachycardia Syndrome Is Associated With Elevated G‐Protein Coupled Receptor Autoantibodies

Informacija iš:

technologijos.lt

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos