vaistai.lt

Mokslininkai aptiko naują biožymenį, leisiantį prognozuoti prostatos vėžio eigą (608/0) 

Mokslininkai aptiko naują biožymenį, leisiantį prognozuoti prostatos vėžio eigąProstatos vėžys tarp vyrų yra antra onkologinė liga pagal paplitimą. Apskritai tai yra ketvirtas vėžys pagal dažnumą – vien pernai pasaulyje diagnozuota 1,3 milijonai naujų prostatos vėžio atvejų. Išgyvenimo tikimybė labai priklauso nuo ankstyvos diagnozės ir ligos išplitimo. Neseniai atrastas biožymuo turėtų palengvinti metastazių rizikos vertinimą.

Mokslininkai skaičiuoja, kad maždaug 90 % prostatos vėžio atvejų nesibaigia metastazėmis į kitas kūno dalis, todėl praktiškai visi šie pacientai po diagnozės išgyvena mažiausiai penkerius metus. Tuo tarpu likę 10 % atvejų yra kur kas sunkesni, nes pradėjusios plisti metastazės gerokai apsunkina gydymą ir tuo pačiu prastina išgyvenimo prognozę. Tačiau mokslininkai iki šiol negalėjo paaiškinti, kodėl kai kurie augliai yra linkę metastazuoti, o kiti – ne. Tai neleido daryti tikslių ligos eigos prognozių.

Dar šį mėnesį „The American Journal of Pathology“ publikuotas tyrimas atskleidė, kad mitochondrinio baltymo sintafilino paplitimas vėžiniame audinyje gali padėti prognozuoti metastazių riziką. Trumpai tariant, kuo mažesnė sintafilino koncentracija auglio centre, tuo metastazių rizika yra didesnė. Mokslininkai teigia, kad pastebėjus sintafilino koncentracijos mažėjimą auglio centre, pacientas turėtų būti intensyviau tiriamas, stebimas ir gydomas.

Prostatos vėžio metastazių rizikos vertinimas iki šiol yra pakankamai netikslus, nes jokie biožymenys, padedantys nuspėti, ar auglys plis į kitas kūno vietas, nebuvo žinomi. Jei šio naujo tyrimo rezultatai bus patvirtinti didesnės apimties studijose, sintafilino paplitimas auglyje taps prieinamu biožymeniu metastazių rizikos prognozavimui.

Tyrimui mokslininkai iš 89 vyrų surinko prostatos adenokarcinomos mėginius. Visų šių pacientų prostatos jau buvo pašalintos. Mokslininkai pastebėjo netolygų sintafilino pasiskirstymą auglyje – 96 % mėginių sintafilino baltymo koncentracija buvo aukštesnė paviršiniuose sluoksniuose. Kuo toliau buvo pažengę augliai, tuo ryškesnis skirtumas buvo pastebimas. Tuo tarpu 16-os pacientų vėžys jau turėjo metastazes. Mokslininkai pastebėjo, kad sintafilino koncentracija paviršiniuose jų auglių sluoksniuose nedaug kuo skyrėsi nuo kitų tyrimo dalyvių, tačiau metastazavusio prostato vėžio auglio centre sintafilino buvo gerokai mažiau.

Marie E. Robert, Jeilio universiteto mokslininkė, džiaugėsi aptiktu biožymeniu - „Tai yra pirmasis tyrimas, kuris atskleidė, kad sintafilinas gali būti naudojamas prostatos vėžio prognozei“.

Iš tiesų, šis tyrimas dar kartą parodo, kad mitochondrijų vaidmuo vėžio vystymesi vis dar nėra tinkamai įvertintas. Sintafilinas yra mitochondrinis baltymas, kuris šiuo atveju veikia kaip reguliatorius. Kuomet sintafilino koncentracija krenta, metastazių rizika auga. Tiesa, dar prireiks ne vieno tyrimo, kol šis mechanizmas bus visiškai suprastas.

 

Parengta pagal:
Biomarker may help identify men with prostate cancer at greater risk of tumor metastasis

Informacija iš:

technologijos.lt

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos