vaistai.lt

Mokslininkai parodė, kaip paprastai galima išvengti nereikalingo antibiotikų skyrimo LOPL pacientams (924/0) 

Mokslininkai parodė, kaip paprastai galima išvengti nereikalingo antibiotikų skyrimo LOPL pacientamsLėtinė obstrukcinė plaučių liga (LOPL) - tai progresuojanti kvėpavimo takų liga, dažnai sukelianti kosulį, dusimą ir kitas kvėpavimo problemas. LOPL yra nepagydoma, tačiau vaistai gali sulėtinti ligos progresą. Šios ligos paūmėjimai, kurie pasireiškia stipriais uždegimais, yra gydomi antibiotikais, bet dažnai jie skiriami per anksti ar visai be reikalo. Dabar britų mokslininkai identifikavo būdą, kaip išvengti nereikalingo antibiotikų naudojimo.

Lėtinė obstrukcinė plaučių liga puola beveik išimtinai tik rūkančius (90 % sergančių LOPL rūkė). Riziką taip pat didina darbas kasyklose ar kitoje dulkių pilnoje aplinkoje. Oro užterštumas ir rūkymas sukėlė tikrą LOPL epidemiją Kinijoje ir kitose sparčiai besivystančiose Azijos šalyse. LOPL gali sukelti ir širdies ligas, o ilgainiui ir mirtį. Skaičiuojama, kad apie 3 % neįgalumo atvejų yra susiję su LOPL.

LOPL su laiku progresuoja. Kasmet šia liga sergantys žmonės patiria paūmėjimus - staigias infekcijas, kurios gali sukelti ilgalaikių neigiamų pokyčių bronchuose. Todėl gydytojai visuomet stengiasi į tai reaguoti greitai ir skiria antibiotikus. Antibiotikai, beje, kartais skiriami ir kaip prevencinė priemonė, tačiau tai nėra gerai, nes tai padeda ugdyti vaistams atsparias bakterijas. Tačiau ar įmanoma to išvengti? Juk reaguoti reikia skubiai.

Britų mokslininkai atliko tyrimą, kuris parodė, kad paprastas kraujo iš piršto tyrimas gali sumažinti antibiotikų skyrimo atvejų bent 20 %. Kraujo mėginiuose pakankamai anksti galima aptikti C-reaktyvų baltymą, kuris rodo, kad organizme prasideda infekcija. Tokie testai jau egzistuoja ir yra naudojami gana plačiai.

Antibiotikai skiriami labai greitai dėl to, kad baiminamasi, jog jie bus skirti per vėlai. LOPL yra nepagydoma, todėl kiekvienas naujas plaučių pažeidimas yra rimta problema. Jonathan Bidmead, LOPL pacientas dalyvavęs tyrime, taip pakomentavo situaciją - „Turime pabrėžti ne tik, kad daug žmonių yra išgelbėjami būtent antibiotikais, bet ir tai, kad dažnai šie vaistai pakenkia. Kaip LOPL pacientas aš žinau, kad antibiotikai dažnai skiriami pasirodžius pirmiems paūmėjimo požymiams - šis tyrimas parodė, kad gydytojai gali naudoti paprastus testus kraujo mėginiams iš piršto, kad tiksliau atskirtų atvejus, kuomet antibiotikai nepadės, o gal ir pakenks.“

Antibiotikų kaip prevencinės priemonės skyrimas yra senai atgyvenęs metodas. Perdėtas antibiotikų naudojimas ne tik prisideda prie vis aštrėjančios superbakterijų problemos, bet ir sukelia papildomus nepatogumus. Antibiotikai neigiamai veikia imuninę sistemą, kenkia žarnyno mikroflorai ir virškinimui. LOPL pacientai ir taip vartoja nemažai vaistų - jei antibiotikų galima išvengti, tai privaloma padaryti.

 

Parengta pagal:
C-Reactive Protein Testing to Guide Antibiotic Prescribing for COPD Exacerbations
 

Informacija iš:

technologijos.lt

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos