vaistai.lt

Mokslininkai rado baltymą, kuris gali pristabdyti Parkinsono ligą ir kitus neurologinius susirgimus (1039/0) 

Mokslininkai rado baltymą, kuris gali pristabdyti Parkinsono ligą ir kitus neurologinius susirgimusMitochondrija - tai ląstelės energijos jėgainė. Ši pupelės formos organelė išskiria adenozin 5' trifosfatą - vieną pagrindinių ląstelės makroenerginių junginių. Parkinsono liga ir insultas gali sužaloti mitochondrijas ir sutrikdyti įprastą jų veikimą, tačiau naujas Kinijoje atliktas tyrimas surado būdų, kaip jas apsaugoti.

Insultas, Parkinsono liga ir kiti neurologiniai susirgimai dažnai yra siejami su mitochondrijų veiklos sutrikimais. Kadangi mitochondrijos padeda ląstelėms pasigaminti normaliam funkcionavimui reikalingą energiją, jų pažeidimai įprastai sukelia grandinines reakcijas, kuomet ląstelės viena po kitos silpsta ir miršta. Žinoma, mokslininkai metų metus stengiasi užkirsti kelią mitochondrijų pažeidimams. Tačiau tiesa yra ta, kad niekas tiksliai nesupranta Parkinsono ligos mechanizmo ar insulto mechanizmo ląstelių lygmenyje. Todėl dabar kinų mokslininkai iš Nacionalinio biologijos mokslų instituto Pekine nusprendė pasukti kitu keliu ir pažiūrėti, ar įmanoma sustabdyti jau prasidėjusius mitochondrijų pažeidimus.

Šis kelias, lyginant su prevencinėmis priemonėmis, teoriškai turėtų būti sunkesnis - kai žala jau padaryta, ją atstatyti yra labai sudėtinga. Tačiau mokslininkai rėmėsi visa eile ankstesnių tyrimų ir savo pačių eksperimentais su mitochondrijomis.

Mitochondrijos yra unikalios organelės. Jos turi nuosavą DNR ir yra gyvybiškai svarbios, tačiau kartu yra ir apoptozės (programuotos ląstelių mirties) mechanizmo grandinės dalis. Mokslininkai kelis metus stengėsi geriau suprasti, kaip vyksta apoptozė, sukelta neurologinių ligų ar mechaninių pažeidimų. Ir jiems pavyko izoliuoti baltymą, kuris ne tik blokuoja apoptozę, bet dar ir apsaugo mitochondrijos struktūros vientisumą bei funkcionalumą.

Tas baltymas, žymimas tiesiog kaip R6, neleidžia pažeistoms ląstelėms žūti ir atstato jų veikimą. Net jei ląstelės ir neatsistato visu 100 %, jų veikimo pakanka išlaikyti neuronų tinklų vientisumui. Šiam tikslui padeda ir tai, kad R6 įveikia kraujo-smegenų barjerą, su kuriuo taip sunkiai tvarkosi nemaža dalis vaistų.

Tačiau Parkinsono liga, insultas ir traumos yra tik dalis šio pasiekimo istorijos. Mitochondrijos yra aptinkamos visose žinduolių ląstelėse ir jų pažeidimai skirtingose kūno vietose turi skirtingą poveikį sveikatai. Pavyzdžiui, mitochondrijų pažeidimai kasoje gali sukelti antrojo tipo diabetą. R6 galėtų pasitarnauti gydant įvairias su mitochondrijų pažeidimais susijusias ligas.

Ta pati mokslininkų komanda atranda jau ne pirmą baltymą, kuris galėtų apsaugoti neuronus. Tačiau dabar laukia ilgi bandymų metai, kad jų nauda būtų patvirtinta.

 

Parengta pagal:
A small molecule protects mitochondrial integrity by inhibiting mTOR activity

Informacija iš:

technologijos.lt

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos