vaistai.lt

Mokslininkai surado būdą, kaip kai kurie žmonės gali sustabdyti plaukų žilimą (4295/0) 

Mokslininkai surado būdą, kaip kai kurie žmonės gali sustabdyti plaukų žilimąSenti nėra malonu. Ligos, silpstantis kūnas, raukšlės ir žylantys plaukai - tai tik dalis su senėjimu siejamų problemų. Tiesa, dažnai žmonės teigia, kad plaukai spalvą praranda ne tik dėl amžiaus, bet ir dėl streso. Mokslininkai dabar mano, kad tai yra tiesa ir taip prarastą plaukų spalvą įmanoma sugrąžinti.

„Per naktį pražilau“, sakoma apie ypatingai daug streso sukėlusius įvykius. Šis motyvas ne kartą kartotas ir animaciniuose filmuose, kurių personažai per kelias akimirkas praranda natūralią plaukų spalvą. JAV mokslininkai teigia, kad stresas iš tikrųjų gali paskatinti žilimą. Ir, jei plaukų spalva prarandama dėl streso, žilimą įmanoma atstatyti.

Plaukai iš esmės yra negyvos odos ląstelės. Spalvą jiems suteikia melaninas ir kai kurie kiti baltymai. Mokslininkai pakvietė 14 žmonių dalyvauti tyrime. Iš jų buvo paimti plaukų mėginiai - iš viso net 400 plaukų mėginių iš galvos ir kitų kūno vietų. Mokslininkai gerai apžiūrėjo tuos plaukus, ypatingą dėmesį skirdami pigmentacijai. Ji pastebėjo, kad kai kurie plaukų galiukai yra žili. Tai yra, folikulas augino žilą plauką, tačiau vėliau kažkodėl persigalvojo ir spalvą sugrąžino.

Tyrimo dalyviai taip pat atsakė į keletą klausimų, susijusių su pastarųjų metų įvykiais ir jų streso lygiu. Kadangi plaukų augimo grietis yra lengvai apskaičiuojamas, mokslininkai nesunkiai susiejo žilus plaukų galiukus su tam tikrais praeities įvykiais. Taigi, mokslininkai galėjo suprasti, kada plaukas virto žilu, ir kada spalvą susigrąžino.

Mokslininkai nustatė, kad plaukų žilumas bent jau kai kuriais atvejais gali būti siejamas su didelį stresą sukėlusiais įvykiais. Lygiai taip pat natūralios spalvos sugrįžimas gali būti siejamas su streso pašalinimu. Pavyzdžiui, vienas iš tyrimo dalyvių darbe kentėjo stresą, todėl išvyko atostogauti. Mokslininkai pastebėjo, kad tos atostogos sutapo su laiku, kai to žmogaus folikulai ėmė auginti sveiką spalvą turinčius plaukus.

Tačiau neskubėkite džiaugtis. Stresas sukelia žilumą ir streso pašalinimas gali atstatyti plaukų spalvą. Tačiau jei žilimas vyksta dėl genetinių priežasčių ar kitų faktorių, stresas čia niekuo dėtas - galite atsipalaiduoti, bet plaukų spalva nesugrįš.

 

Parengta pagal:
Human Hair Graying is Naturally Reversible and Linked to Stress

Informacija iš:

technologijos.lt

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos