vaistai.lt

Mokyklinės kuprinės = (≠) laikysenos – skeleto sutrikimai?!  (2228/0) 

Mokyklinės kuprinės = (≠) laikysenos – skeleto sutrikimai?!Įsibėgėjus mokslo metams rugsėjo – spalio mėnesiais Pasvalio rajono savivaldybės Visuomenės sveikatos biuras organizavo kuprinių svėrimo akciją ir vykdė tyrimą  „2-8 klasių moksleivių nešiojamų mokyklinių kuprinių svorio įvertinimas bendrojo lavinimo mokyklose“. Buvo siekiama įvertinti mokinių nešiojamų kuprinių svorį, atkreipti ne tik jų, bet ir tėvelių bei mokytojų dėmesį į galimą „sunkios kuprinės“ poveikį vaiko sveikatai. Tyrimo metu visuomenės sveikatos priežiūros specialistai teikė žodines bei raštiškas rekomendacijas mokiniams bei jų tėveliams apie nešiojamų kuprinių svorio reikšmę sveikatai. Tikimąsi, kad ankstyva profilaktika leis stabilizuoti laikysenos sutrikimų eigą. Remiantis Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) rekomendacijomis, optimalus pilnos kuprinės svoris turėtų sudaryti ne daugiau kaip 10-15 proc. mokinio kūno masės. O geriausia, kad sudarytų iki 10 proc. kūno svorio.

Kodėl tiek daug dėmesio skiriama nešiojamos kuprinės svorio įvertinimui? 
Kasmet analizuojant Pasvalio rajono bendrojo lavinimo mokykloms pateikiamus moksleivių „Vaikų sveikatos pažymėjimus“, paaiškėja, kad vieni iš dažniausių registruojamų ugdytinių sveikatos sutrikimų yra skeleto – raumenų sistemos ligos.
2008 metais jų užfiksuota 131,25, 2009 m. – 129,  2010 m. – 128,28,  2011 metais – 92 1000-iui sveikatą pasitikrinusių vaikų.
 
Akcijos metu visuomenės sveikatos priežiūros specialistai rajono mokyklose svėrė 2-8 klasių kuprines ir pačius mokinius. Specialistai vertino ir fiksavo kuprinės tipą: su vienu ar dviem diržais, jos nešiojimo būdą: ant vieno peties ar abiejų. Be to, buvo teiraujamasi mokinių nuomonės, ar jiems ne per sunki mokyklinė kuprinė.
 
Kokius ypatumus atskleidė tyrimas? 
Akcijos metu buvo pasverta 684 mokiniai ir jų kuprinės. Didžiosios dalies mokinių (81 proc.) kuprinės svėrė iki 10 proc. mokinių svorio. 17 proc. mokinių kuprinės svoris sudarė nuo 10 iki 15 proc. pačių mokinių svorio. Vertinant pagal klases, dažniau kuprines sveriančias daugiau nei 10 proc. jų kūno svorio, nešioja mažesnių klasių mokiniai.

Pagal šį vertinimą, išsiskyrė antrokai – 24,3 proc., trečiokai  – 21 proc. ir penktokai – 31 proc. Mokinių kuprinių masės pasiskirstymas pagal klases pavaizduotas diagramoje.
 
98,2 proc. (672) mokinių nešioja kuprines su dviem diržais. Nežymiai mažesnė dalis 96,8 proc. (662) vaikų nešioja kuprines teisingai, t. y. ant abiejų pečių. Tačiau 7 proc. mokinių teigimu, jiems jų kuprinės yra  per sunkios.
 
Remiantis gautais rezultatais, galima daryti prielaidas, kad mokinių laikysenos – skeleto sutrikimų atsiradimui mažai įtakoja mokyklinių kuprinių svoris ir jų nešiojimas nėra pagrindinė priežastis anksčiau minėtiems sutrikimams atsirasti.
 
Tėveliams, pedagogams reikėtų atkreipti didesnį dėmesį į tai, kaip vaikas ar mokinys sėdi, labiau kontroliuoti jo laiko praleidimą prie kompiuterio, skatinti daugiau būti fiziškai aktyviems. Svarbu nepamiršti pasirūpinti ir vaiko saugumu: prie kuprinės išorinėje pusėje pritvirtinti atšvaitus, kad tamsiu paros metu jis būtų matomas iš visų pusių, o mažesniuosius laikas nuo laiko pamokyti, kaip taisyklingai ją reikia nešioti ir pažiūrėti, ar nėra kuprinėje pamokoms nereikalingų daiktų.

Pasvalio r. sav. Visuomenės sveikatos biuro informacija

Informacija iš www.sam.lt

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos