vaistai.lt

Nacionalinis vėžio institutas šiandien – ne diskusijų objektas, o būtinybė (814/0) 

Nacionalinis vėžio institutas šiandien – ne diskusijų objektas, o būtinybėSausio 23 d., ketvirtadienį, Seimo neeilinės sesijos metu bus svarstomas Nacionalinio vėžio instituto įstatymo projektas. Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkė, Seimo Darbo partijos frakcijos narė Dangutė Mikutienė teigia, kad šiandien laikas nebe diskutuoti apie Vilniaus universiteto Onkologijos instituto reorganizavimo alternatyvas, o imtis realių, dar 2010 metais numatytų, strateginių veiksmų steigiant Nacionalinį vėžio institutą, apimantį onkologijos mokslą, mokymą ir gydymą.

Pasak politikės, šiandien kylantys ginčai dėl Vilniaus universiteto Onkologijos instituto reorganizavimo yra ne tik pavėluoti, bet ir protu nesuvokiami, nes Vilniaus universiteto Onkologijos institutas, remiantis Mokslo ir studijų įstatymo 93 straipsnio 4 dalimi, dar iki 2010 metų sausio 1 dienos turėjo būti reorganizuotas į valstybinį mokslinių tyrimų institutą – Nacionalinį vėžio institutą, savo sudėtyje turintį kliniką. O dabar – jau 2014-ieji...

„Pasigirdusios kalbos apie Vilniaus universiteto Onkologijos instituto reorganizavimą, padalijant jį į Onkologijos ligoninę ir Lietuvos onkologijos institutą, kaip norėtų kai kurie Sveikatos apsaugos ministerijos atstovai, yra absoliutus trumparegiškumas ir gerosios pasaulio praktikos ignoravimas. Nes dar 2007 m. Stokholmo deklaracijoje, kurią pasirašė 17 Europos šalių stipriausi kovos su vėžinėmis ligomis centrai, teigiama, kad pagrindinis instrumentas, užtikrinantis kovos su navikinėmis ligomis sėkmę, yra vėžio centrai arba institutai. Taigi tokia mokslo, mokymo ir gydymo atskyrimo iniciatyva (o gal veikiau – saviveikla) būtų kone nusikalstama ir nepateisinama jokiais argumentais. Be to, pagal dabartinę įstatyminę bazę šios įstaigos statusas – tik biudžetinė ir ne jokia kita. Nuo 2009 m. beveik penkerius metus vis buvo stabdomas nacionalinio instituto statuso suteikimas šiai įstaigai, todėl esu dėkinga, kad pagaliau Seime šis klausimas bus sprendžiamas iš esmės“, – tvirtina D. Mikutienė.

Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkė atkreipia dėmesį, kad Nacionalinio vėžio instituto teikiamos asmens sveikatos priežiūros paslaugos negali būti interpretuojamos kaip atskira įstaigos misija. Anot jos, mokslininkai privalo turėti galimybę atradimus pritaikyti praktikoje onkologinių ligų profilaktikos, diagnostikos srityse bei jų moksliniai pasiekimai turi būti naudojami, kuriant ir diegiant naujus gydymo metodus. Šios paslaugos atitiktų nacionaliniam mokslo institutui būtiną siekį sieti mokslinius tyrimus ir eksperimentinę plėtrą.

„Vilniaus universiteto Onkologijos institutas atitinka visus kriterijus ir sąlygas Nacionaliniam vėžio institutui įkurti. Tai – vienintelė Lietuvoje specializuota onkologinę pagalbą teikianti įstaiga, kuri 2013 m. gegužės mėnesį gavo vienintelę Rytų Europoje OECI (angl. Organisation of European Cancer Institutes) akreditaciją“, – teigia D. Mikutienė.

Reorganizavus Vilniaus universiteto Onkologijos institutą į Nacionalinį vėžio institutą, būtų užtikrinta praktikos, mokslo ir studijų vienovė, aukštos kokybės gydymo paslaugų teikimas ir moderniųjų technologijų prieinamumas onkologiniams pacientams bei visų mokslinių tyrimų komponentų, pradedant fundamentaliuoju mokslu ir baigiant klinikiniais tyrimais, integracija tarpusavyje. Tai leistų kurti naujus metodus, metodikas ir technologijas, diegiamas klinikoje, užtikrinant aukščiausio lygio pacientų sveikatos apsaugą, besiremiančią naujausiais pasiekimais kovos su vėžinėmis ligomis srityje.

„Pastaruoju metu Lietuvoje kasmet diagnozuojama apie 16 tūkst. naujų susirgimų onkologinėmis ligomis. Onkologiniai susirgimai yra viena iš rimčiausių medicinos problemų Lietuvoje, nes mirtingumo ir sergamumo santykis yra vienas didžiausių Europoje, o pagal Europos Mokslo fondo ekspertų prognozes – 2020 metais onkologinių ligų mirtingumas aplenks širdies ir kraujagyslių ligas. Šie rodikliai – svarbus signalas pagaliau baigti betiksles diskusijas ir imtis veikti. Nacionalinio vėžio instituto klausimas bus keliamas neeilinės sesijos metu jau rytoj, ketvirtadienį“, – sako Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkė D. Mikutienė.

Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkės D. Mikutienės pranešimas

 

Informacija iš:

Lietuvos Respublikos Seimas

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos