vaistai.lt

Narkotinės medžiagos ir COVID-19: ką verta žinoti? (967/0) 

Narkotinės medžiagos ir COVID-19: ką verta žinoti?Jungtinių Amerikos Valstijų Nacionalinio priklausomybių nuo narkotikų instituto (angl. National Institute on Drug Abuse (NIDA) teigimu, koronaviruso sukelta infekcija COVID-19, gali būti itin žalinga asmenims, turintiems psichoaktyviųjų medžiagų (kokaino, GHB, ketamino, metamfetamino, amfetamino ir kt.) vartojimo sukeltus sutrikimus.

Naujasis koronavirusas veikia kvėpavimo takus, todėl bet kokio karšto dūmo įtraukimas į plaučius mažina asmens organizmo atsparumą. Tai galėtų būti taikoma tiek tabako, elektroninių cigarečių ar bedūmių tabako gaminių, tiek marihuanos vartotojams. Svarbu paminėti ir tai, kad rūkant marihuaną dalijamasi suktinėmis ar kitomis rūkymui skirtomis priemonėmis, juose gali būti seilių ir mikrobų, sudarančių sąlygas viruso plitimui.

Be to, atkreipiame ir asmenų, turinčių metamfetamino vartojimo patirties, dėmesį: metamfetaminas sutraukia kraujagysles, o tai – viena iš savybių, darančių įtaką plaučių pažeidimams ir hipertenzijai atsirasti. Asmenys, turintys opioidų vartojimo sukeltus sutrikimus ar vartojantys juos pagal gydytojo paskyrimą, taip pat, susiduria su kvėpavimo sistema susijusiais iššūkiais. Opioidai lėtina kvėpavimą, todėl jų vartojimas ne tik kelia pavojų gyvybei ar didina perdozavimo riziką, bet ir gali sukelti žalingą deguonies kiekio kraujyje sumažėjimą (hipoksemiją). Deguonies trūkumas gali pažeisti smegenis.

NIDA taip pat informuoja, kad šiuo laikotarpiu apie COVID-19 žinoma labai nedaug. Nepaisant to, remiantis ankstesne patirtimi, galima daryti pagrįstas prielaidas, kad dėl daugelio fiziologinių ir socialinių priežasčių žmonėms, turintiems psichoaktyviųjų medžiagų vartojimo sukeltų sutrikimų, gali padidėti tikimybė užsikrėsti naująja koronaviruso infekcija.

Atsižvelgdami į tai, prašome visų rūpintis savo ir aplinkinių sveikata bei laikytis visų rekomendacijų, susijusių su COVID-19 plitimo sustabdymu.

Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento informacija

 

Informacija iš:

Vakarų Lietuvos Medicina 

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos