vaistai.lt

Nauja ultragarsinė įranga padės gerinti pacientų gyvenimo kokybę (1616/0) 

Nauja ultragarsinė įranga padės gerinti pacientų gyvenimo kokybęNacionaliniame vėžio institute investuota į naują ultragarsinę įrangą – diagnozuojant prostatos vėžį, atliekant brachiterapijos procedūras ir atliekant mokslinius tyrimus urologai, radioterapeutai ir branduolinės medicinos specialistai naudosis šiuolaikiniu ultragarso aparatu BK 3000.

Ultragarso aparatas BK 3000 skirtas ne tik tiksliai ir kokybiškai atlikti prostatos vėžio diagnostikos bei brachiterapijos procedūras, jis taip pat gali būti integruotas į platesnes technologines galimybes turinčią įrangą – turi vaizdų suliejimo funkciją (Fusion) ir yra paruoštas dirbti su bet kuriuo magnetinio rezonanso tomografijos aparatu.

„Tirdami ultragarsu, prostatą ir jos kontūrus matome gerai, bet navikui diagnozuoti reikia papildomo vaizdinimo, – sako NVI Onkourologijos skyriaus vedėjas dr. Albertas Ulys. – Prostatos vėžys ir jo aktyvumas geriausiai matomas magnetinio rezonanso vaizduose. Ultragarso ir magnetinio rezonanso tomografijos vaizdų suliejimo sistema leidžia tiksliai nustatyti naviko vietą. Naviką pasiekiame kontroliuodami ultragarsu, o tikslų taikinį nustatome magnetinio rezonanso technologija.“

Dr. A.Ulys įsitikinęs, kad visos prostatos biopsijos, kurioms atlikti taikomi įvairūs radiologiniai metodai, turėtų būti papildomai derinamos ir su genetiniais tyrimais, kurie padėtų iš anksto nustatyti, ar tai bus kliniškai reikšmingas prostatos vėžys ir ar prostatos biopsija tikrai reikalinga.

Pasak dr. A. Ulio, visų prostatos vėžį gydančių specialistų tikslas – pasiekti kuo geresnių gydymo rezultatų, nepriklausomai nuo to, ar taikome aukštos bei žemos dozės galių brachiterapiją, ar išorinį spindulinį gydymą, ar operuojame. „Kiekvienoje srityje mes norime pasiekti pačią aukščiausią gydymo kokybę, su šiuo ultragarso aparatu tikrai dirbsime pagal aukščiausius standartus,“ – sako dr. A. Ulys.

„Naujoji ultragarsinė įranga pasižymi gera, ypač aukšta raiška – naujas grafinis procesorius vaizdus apdoroja labai greitai ir pateikia juos labai kokybiškai, – sako Nacionalinio vėžio instituto Brachiterapijos skyriaus vedėjas gydytojas radioterapeutas dr. Ernestas Janulionis. – Ši įranga šiandien pati geriausia ultragarsinė įranga, naudojama diagnozuojant ir gydant prostatos vėžį. Ultragarso aparatu BK 3000 naudosis tiek urologai atlikdami transperinealines biopsijas, kurios reikalingos tiksliai diagnozei bei proceso piktybiškumui nustatyti, tiek radioterapeutai, atlikdami suplanuotos spindulinės brachiterapijos procedūras – implantuodami radioaktyviuosius implantus (sėklas) arba taikydami aukštos dozės galios brachiterapiją. Naujoji įranga, galinti sulieti vaizdus, gautus atliekant prostatos magnetinio rezonanso tomografiją, leis atlikti ir fokalinę brachiterapiją, kai spinduliuojama tik naviko pažeista vieta, o ne visa prostata.“

Apie brachiterapiją

Vienas iš spindulinio gydymo metodų – brachiterapija. Prostatos brachiterapija gali būti taikoma gydyti pacientus, kuriems diagnozuotas tiek mažos, tiek vidutinės, tiek didelės rizikos prostatos vėžys. Nuo 2008 m. Nacionaliniame vėžio institute atliekama žemos dozės galios ir aukštos dozės galios brachiterapija. Žemos dozės galios brachiterapija taikoma pacientams, kuriems nustatyta mažos ir vidutinės rizikos, o aukštos dozės galios brachiterapija taikoma esant vidutinės ir didelės rizikos prostatos vėžiui. Brachiterapija gali būti derinama su išorine spinduline terapija (švitinimu), tam, kad saugiai būtų padidinama dozė į gydymo taikinį.

„Yra dvi prostatos vėžio brachiterapijos metodikos: žemos dozės galios brachiterapija (LDR) ir aukštos dozės galios (HDR) brachiterapija. Žemos dozės galios brachiterapijos metu, kontroliuojant ultragarsu, į prostatą įterpiami radioaktyvieji jodo 125 implantai, visuomenėje dar žinomi kaip sėklos. Jie skleidžia nedidelę spinduliuotę ir per porą mėnesių švitindami prostatą iš vidaus sunaikina vėžines ląsteles. Radioaktyvūs implantai prostatoje išdėliojami milimetrų tikslumu pagal iš anksto parengtą dozimetrinį gydymo planą. – pasakoja Brachiterapijos skyriaus gydytojas radioterapeutas Karolis Ulinskas. –Turėdami šiuolaikines vaizdinimo galimybes galime atlikti procedūrą daug tiksliau, taip pat geriau matyti bei apsaugoti greta esančius organus – šlaplę, tiesiąją žarną – nuo spindulinio pažeidimo. Gauname optimalesnį gydymo rezultatą, sumažiname komplikacijų dažnį, taip pageriname pacientų gyvenimo kokybę.“

„Aukštos dozės galios brachiterapija atliekama naudojant specialias adatas, kurios yra įduriamos į prostatą ir sujungiamos su radioaktyvaus iridžio šaltiniu. Naudojant kompiuterinę dozimetrinio planavimo įrangą, parengiamas planas, pagal kurį į kiekvieną adatą yra įstumiamas radioaktyvusis šaltinis ir jis ten būna trumpą laiko atkarpą. Tokiu būdu, naudojant didelės dozės jonizuojančiąją spinduliuotę, prostata saugiai švitinama iš vidaus, apsaugomi greta esantys organai, o pats spindulinis gydymas trunka tik keletą minučių,“ – sako gydytojas radioterapeutas K. Ulinskas.

Ištobulinus prostatos echoskopiją per tiesiąją žarną, radioaktyviųjų šaltinių ir adatų implantavimo į prostatą techniką bei spindulinio gydymo kompiuterinio dozimetrinio planavimo metodiką į klinikinę praktiką tapo įmanoma įdiegti aukščiausios kokybės prostatos vėžio gydymą brachiterapijos metodu.

„Tai reiškia, jog sulaukiama geriausių gydymo rezultatų naudojant jonizuojančiosios spinduliuotės dozę saugiai, maksimaliai apšvitinant prostatą iš vidaus ir nesukeliant greta esančių audinių bei organų pažeidimo, – sako gydytojas radioterapeutas K. Ulinskas. – Brachiterapija yra puiki tuo, kad tai yra minimaliai invazinis metodas, pacientas ligoninėje praleidžia iki 3 dienų ir po to labai greitai grįžta į įprastą gyvenimo ritmą.“

Mokslinis tyrimas

Nacionaliniame vėžio institute, Branduolinės medicinos skyriuje, urologai, radioterapeutai ir branduolinės medicinos specialistai pradeda naują tyrimą, kurio metu bus tiriamas prostatos vėžio žymuo PSMA – prostatos specifinis membranos antigenas, kuris ekspresuojamas prostatos vėžio ląstelių paviršiuje ir nustatomas prostatos audinyje bei metastazėse. PSMA ypatingas tuo, kad leidžia prisijungti tam tikroms radioaktyvioms dalelėms. Būtent jos ir parodo, kurioje liaukos vietoje yra vėžys ar kur išplito vėžio ląstelės.

„Artimiausiu metu ketiname įdiegti naują metodą – PSMA scintigrafiją su radioaktyviuoju elementu techneciu 99, – sako dr. E. Janulionis. – Neabejojama, kad šio metodo įdiegimas pagerins prostatos vėžio diagnostiką, ypač esant piktybinio naviko išplitimui, o tai leis optimaliau parinkti pacientui tinkamą gydymą.“

Pasak onkologo, šis metodas patvirtintas JAV, bet Europoje labai mažai taikytas. „Atlikti PSMA scintigrafiją sergantiems prostatos vėžiu labai svarbu prieš pradedant ir praėjus trims mėnesiams po gydymo. Šio metodo tikslas – nustatyti galbūt išsivysčiusį biocheminį recidyvavimą, ligos atsinaujinimą. Šis metodas labai aiškiai parodo, kur ir kiek yra išplitęs procesas. Be naujos kartos ultragarso aparato BK 3000 būtų neįmanoma taikyti prostatos vėžio žymens PSMA tyrimo. Šio ultragarso vaizdinimo funkcija, sulieta su magnetinio rezonanso tomografijos vaizdais, duos visiškai naujos kokybės vaizdinimą. Kitaip tariant, trys diagnostikos ir gydymo metodai – ultragarso, magnetinio rezonanso tomografo ir branduolinės medicinos galimybės leis teikti mūsų pacientams šiuolaikinius standartus atitinkančias diagnostikos ir gydymo paslaugas,“ – sako dr. E. Janulionis.

 

Informacija iš:

Vakarų Lietuvos Medicina

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos