vaistai.lt

Naujoms mokykloms siūloma lankstesnė higienos norma fizinio ugdymo organizavimui (896/0) 

Naujoms mokykloms siūloma lankstesnė higienos norma fizinio ugdymo organizavimuiSveikatos apsaugos ministerija (SAM) siūlo tobulinti fizinio ugdymo pamokų organizavimo reikalavimus naujai statomoms ir steigiamoms mokykloms. Higienos normos pakeitimai inicijuoti pačių mokyklų, norinčių lankstesnių sąlygų užtikrinant vaikų fizinį aktyvumą.

Sveikatos apsaugos viceministro Algirdo Šešelgio teigimu, keičiant higienos normą, kuria nustatomi reikalavimai mokyklų sporto salėms bei stadionams, siūloma šiuos normatyvus diferencijuoti pagal mokyklos planuojamas vykdyti ugdymo programas bei numatomą mokinių skaičių joje.

„Naujai statomos ar steigiamos mokyklos turi skirtingus poreikius, įgyvendina skirtinas ugdymo programas, todėl į tai turi būti atsižvelgiama ir higienos normoje nustatant reikalavimus fizinio ugdymo pamokų organizavimui. Mažai pradinio ugdymo mokyklai tikrai nereikalingas didžiulis stadionas, kad užtikrintų galimybę vaikams būti fiziškai aktyviems. Todėl siūloma galimybė tokia mokyklai sudaryti sutartį, pavyzdžiui su gretima mokykla, kad vaikų fizinio ugdymo pamokos vyktų ten. Tačiau tokiu atveju turi būti užtikrintas vaikų saugumas pakeliui į ar iš užsiėmimų“, – sako viceministras A. Šešelgis.

Organizuojant fizinio ugdymo pamokas taip pat aktualus ir  mokinių pasirengimo joms klausimas. Tad įvertinus praktikų siūlymus, yra peržiūrimi ir persirengimo kambarių su dušais ir tualetais įrengimo reikalavimai.

SAM Sveikatos saugos skyriaus vyr. specialistės Giedrės Namajūnaitės teigimu, projektu taip pat siūloma nustatyti, kad pagrindinio ir vidurinio ugdymo programas vykdančiose mokyklose būtų privaloma įrengti specializuotus persirengimo kambarius, o prie jų – dušus ir tualetus. Pradinukai galėtų persirengti tose pačiose patalpose, kuriose vyksta pamokos, tačiau būtų privaloma užtikrinti, kad berniukai ir mergaitės galėtų persirengti atskirai.

„Persirengimo patalpų plotas taip pat turėtų būti pritaikytas pagal mokinių skaičių, todėl siūloma numatyti minimalų persirengimo patalpos ploto normatyvą – ne mažiau kaip 1,3 kv. m. kiekvienam mokiniui, dalyvaujančiam fizinio ugdymo pamokoje. Šis pakeitimas būtų aktualus visoms bendrojo ugdymo mokykloms. Kadangi minimalus persirengimo patalpų plotas šiuo metu galiojančioje higienos normoje nėra reglamentuotas, naujos nuostatos įsigaliojimui būtų numatytas pereinamasis laikotarpis iki šių metų lapkričio 1 dienos“, - sako G. Namajūnaitė.

Šios higienos normos pakeitimo projektas šiuo metu yra pateiktas derinti suinteresuotoms institucijoms – Švietimo, mokslo ir sporto ministerijai, Lietuvos savivaldybių asociacija, Lietuvos mokyklų vadovų asociacijai ir kt. Savo nuomonę iki vasario 12 dienos dėl šio projekto gali pareikšti ir visuomenė – teisės akto projektas paskelbtas Lietuvos Respublikos Seimo teisės aktų informacinės sistemos Projektų registravimo posistemėje.

SAM Spaudos tarnyba 

 

Informacija iš:

www.sam.lt

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus. 

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos