vaistai.lt

Naujovės: klausos aparatus įsigyti galima greičiau ir patogiau (3108/0) 

Naujovės: klausos aparatus įsigyti galima greičiau ir patogiauNuo šių metų sausio 1 dienos sveikatos apsaugos ministro įsakymu pasikeitė klausos aparatų kompensavimo tvarka. Naujoves portalui VLMEDICINA.LT  pakomentavo Valstybinės ligonių kasos prie Sveikatos apsaugos ministerijos specialistai.

Reikėjo laukti

Iki šių metų pradžios Valstybinė ligonių kasa (VLK) kasmet centralizuotai nupirkdavo apie 5–6 tūkst. klausos aparatų, jie buvo skiriami žmonėms eilės tvarka, tačiau jų reikėdavo palaukti.

Be to, galima buvo įsigyti aparatą savo lėšomis ir eilės tvarka gauti kompensaciją (ne daugiau negu tais metais centralizuotai nupirkto analogiško aparato kaina). Kitaip tariant, norėdamas gauti ligonių kasų kompensuojamą klausos aparatą, žmogus turėdavo kreiptis į gydytoją, kuris nustatęs poreikį užrašydavo pacientą į eilę.

Aparatą galima gauti iš karto

Nuo šių metų sausio 1 d. klausos aparatą galima įsigyti daug paprasčiau. Pirmiausia pacientas turi kreiptis į gydytoją, kuris nustatys klausos aparato poreikį, o po to – į klausos aparatus išduodančią įmonę, kuri yra sudariusi sutartį su ligonių kasomis.

Gydytojas, atsižvelgdamas į neprigirdėjimo laipsnį, nurodo, kokios grupės aparato žmogui reikia: vaikams iš viso yra 4, o suaugusiems – 5 klausos aparatų grupės.

Įmonėje įsigyjamo klausos aparato išlaidos yra kompensuojamos pagal bazines kainas, kurios yra patvirtintos sveikatos apsaugos ministro įsakymu. Jeigu žmogus nori įsigyti brangesnį klausos aparatą, nei apmoka ligonių kasos, jam reikės padengti kainų skirtumą.

Taip įsigyti klausos aparatą ne tik paprasčiau, bet ir patogiau: pagal gydytojo užpildytą medicinos dokumentų išrašą (forma 027/a) aparatą galima gauti iš karto, nereikia rašyti prašymo ar laukti eilėje. Be to, kompensuojamieji klausos aparatai yra apmokestinti vienodu lengvatiniu 5 proc. PVM tarifu.

Išsirinkti padės specialistas

Vaikams iki 7 metų klausos aparatai ir ausies įdėklai išduodami kas 3 metus (anksčiau buvo kompensuojami kas 5 metus), o suaugusiems kas 5 metus.

Kartu su klausos aparatu kompensuojamos individualaus arba standartinio ausinio įdėklo įsigijimo išlaidos (anksčiau buvo kompensuojamas tik standartinis ausies įdėklas).

Kompensuojamojo klausos aparato modelį pacientui padės pasirinkti ir pritaikys jo pasirinktos įmonės, prekiaujančios klausos aparatais, specialistas. Galima rinktis norimo gamintojo ir modelio klausos aparatą. Jeigu žmogus pasirenka brangesnį klausos aparatą, nei nurodytas su įmone pasirašytoje sutartyje, jis turi sumokėti kainų skirtumą už technologinius ypatumus.

Didesnis pasirinkimas

2016 m. centralizuotai buvo nupirkti sertifikuoti ir Europoje gerai žinomų bei pripažintų Danijos, Šveicarijos ir Vokietijos gamintojų klausos aparatai. 2017 m. pasirašius sutartis su klausos aparatais prekiaujančiomis įmonėmis, pacientai gali pasirinkti iš dar daugiau sertifikuotų ir Europoje pripažintų gamintojų klausos aparatų.

Anksčiau klausos aparatas galėjo būti pakeistas anksčiau numatyto termino, jei klausa labai pablogėja, o nuo šių metų jis gali būti skiriamas anksčiau laiko ne tik smarkiai pablogėjus klausai, bet ir jei būtų prarastas dėl vagystės, gaisro ar stichinės nelaimės (pateikus tai patvirtinančius dokumentus).

 

Informacija iš:

Vakarų Lietuvos Medicina

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos