vaistai.lt

Neįtikėtinas išradimas - alternatyva sviestui, kurios 80 % sudaro vanduo (640/0) 

Neįtikėtinas išradimas - alternatyva sviestui, kurios 80 % sudaro vanduoKornelio universiteto mokslininkai, kaip ir daugelis žmonių, yra sviesto mėgėjai. Šis kasdien naudojamas produktas skrebučiams, sumuštiniams ir įvairiems patieklams suteikia malonų skonį ir tekstūrą. Tačiau sviestas nėra tai, ką vadintume sveiku maistu, todėl mokslininkai dabar sukūrė alternatyvą, kurią daugiausia sudaro vanduo.

Viename arbatiniame šaukšte sviesto yra 11 gramų riebalų. Toks kiekis sviesto turi 100 kalorijų ir tik 16 % jo sudaro vanduo - likusius 84 % sudaro riebalai. Tačiau niekas nevalgo vos vieno šaukštelio sviesto per dieną - jį gausiai tepame ant skrebučių, sumuštinių, o išlydytą pilame ir ant skrudintų kukurūzų.

Kornelio universiteto mokslininkai žino, kad tai yra problema, juolab, kad sviestas neturi stipraus skonio. Skonines sviesto savybes galima atkartoti labai paprastai, bet kaip sukurti tepinį, kuris pasižymėtų sviestui būdinga tekstūra? Mokslininkai sukūrė ypatingą, itin stabilią emulsiją, 80 % kurios sudaro vanduo. Likusią emulsijos dalį sudaro augalinės kilmės ar pieno riebalai.

Taigi, šaukštelis tokios emulsijos turi 2,8 gramus riebalų ir maždaug 25,2 kalorijas. Savaime aišku, riebalai ir vanduo taip paprastai nesusijungia. Mokslininkai sukūrė naują procesą, kurio metu tokia emulsija maišoma su natūraliais stabilizatoriais (pavyzdžiui, bičių vašku). Tai leidžia išlaikyti mišinio vientisumą ir malonią tekstūrą.

Kadangi tokia emulsija neturi nenatūralių priedų, ji būtų pakankamai sveika alternatyva sviestui ar margarinui. Tačiau jums tikriausiai labiau rūpi ne poveikis sveikatai, o skonis ir pojūtis. Mokslininkai teigia, kad šios emulsijos tekstūra primena minkštą sviestą, o skonis priklauso nuo pasitelktų riebalų. Pasirinkus pieno riebalus, emulsijos skonis bus kaip sviesto.

Negana to, mokslininkai tvirtina, kad jei šis išradimas pasiektų parduotuvių lentynas, jį būtų galima dar labiau tobulinti. Į jo sudėtį būtų galima įterpti druskos, vitaminų, baltymų ar įvairių sintetinių skonių. Teoriškai ta pati emulsija galėtų tapti ir desertiniu, šokoladiniu „sviestu“. Tiesa, prireiks dar kelių tyrimų ir verslo susidomėjimo, kad šis gaminys pasiektų vartotojus. Tik ar jie jo nori?

Informacija iš:

technologijos.lt

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos