vaistai.lt

Nemalonus burnos kvapas gali būti rimtų ligų požymis (1035/0) 

Nemalonus burnos kvapas gali būti rimtų ligų požymisSu nemaloniu burnos kvapu susiduria kas ketvirtas žmogus, bet ar kas ketvirtas žmogus apie tai žino? Iš tiesų, ši problema nėra tokia akivaizdi – aplinkiniai nenori pasirodyti nemandagūs, dėl to nepasako, kad derėtų imtis veiksmų ir apsilankyti pas gydytoją. Apie blogo burnos kvapo priežastis ir šios problemos sprendimo būdus kalbamės su Protezavimo-implantavimo klinikos specialistais: burnos higienos specialiste Jolanta Ruzgiene, gydytoja odontologe-endodontologe Sandra Skuodaite ir gydytoju odontologu-ortopedu Raimondu Savicku.

Blogo burnos kvapo priežastys

Blogas burnos kvapas (halitozė) – ne liga, tačiau tai gali būti burnos ertmės ligų ir kitų sveikatos negalavimų požymis. Nemalonus kvapas gali atsirasti dėl daugelio priežasčių, tačiau kaip pagrindines priežastis burnos higienos specialistė Jolanta Ruzgienė išskiria prastą burnos higieną bei dantų ligas: „Jei dantys valomi netinkamai ar nereguliariai, maisto likučiai lieka burnoje ir tai skatina bakterijų dauginimąsi bei didina apnašų kaupimąsi ant dantų, dantenų ir liežuvio. Ant liežuvio susikaupusios apnašos gali lemti blogą burnos kvapą ir skonio jutimo sutrikimus. Be to, nepakankama burnos higiena sukelia dantų ir dantenų ligas, kurios sukelia blogą burnos kvapą“.

Gydytoja odontologė-endodontologė Sandra Skuodaitė antrina, kad nemalonus burnos kvapas nevargina sveiko žmogaus su tinkama individualia burnos higiena ir reguliariu mitybos režimu. „90 proc. blogo burnos kvapo priežasčių – dantų ir dantenų ligos, o kiti 10 proc. – sveikatos sutrikimai. Jau pirminės apžiūros metu galima diagnozuoti ligą ir aptarti su pacientu gydymo planą“, – teigia gydytoja.

Nemalonus burnos kvapas: ar įmanoma atsikratyti patiems?

Pajutę nemalonų burnos kvapą, žmonės griebiasi mėtinių pastilių, kramtomosios gumos ar burnos skalavimo skysčio. Deja, šios priemonės padeda tik slopinti simptomus, tačiau problemos nesprendžia.

Gydytojas Raimondas Savickas koleges papildo, kad blogas burnos kvapas gali būti ir laikinas, jeigu jį sukėlė išoriniai veiksniai: tam tikri maisto produktai, gėrimai, medikamentai, hormoninių preparatų vartojimas, rūkymas ar dėl paprasčiausiai sumažėjusio seilėtekio naktį išdžiūvusi burna (fiziologinė halitozė) ir nebepraplaunami bakterijų veiklos produktai. Tokiu atveju, problema sprendžiama pasitelkiant burnos higienos priemones. O jeigu šią problemą sukėlė kitokie veiksniai – būtinas odontologinis gydymas.

Odontologiniai nemalonaus kvapo sprendimo būdai

Gydytoja S. Skuodaitė informuoja, jog blogas burnos kvapas – rimta priežastis apsilankyti pas odontologą. Jei nemalonų burnos kvapą sukelia gingivitas, periodontitas, įvairios kilmės burnos gleivinės žaizdelės, liežuvio, dantų, dantų protezų arba ortodontinių aparatų apnašos, būtinas tinkamas odontologinis gydymas ar bent profesionali burnos higiena.

Gydytojas R. Savickas pasakoja, kas vyksta halitozės gydymo metu: „Visų pirma, dėl odontologinių priežasčių pasireiškiantis nemalonaus burnos kvapo gydymas atliekamas mažinant mikroorganizmų kiekį. Tai galima pasiekti burnos ertmę išvalant mechaniškai ar chemiškai. Efektyviausi gydymo būdai paskiriami įvertinus individualią situaciją. Gali prireikti profesionalios higienos, periodontito, karieso gydymo, senų protezų keitimo ar kitokių priemonių“.

Burnos higienos specialistė Jolanta Ruzgienė nuramina, kad nemalonus burnos kvapas dings, kai dantys bus sveiki: „Sugydžius periodontą, dantis ir išmokus kokybiškai išsivalyti burnos ertmę, nemalonus burnos kvapas dings savaime, nenaudojant jokių specialių blogą kvapą naikinančių priemonių“.

R. Savickas įspėja, kad šios problemos negalima ignoruoti. Abejingas požiūris į organizmo siunčiamus signalus gali sukelti komplikacijas ir apsunkinti gydymo procesą. Apleistos dantų ligos daro įtaką kitoms ligoms arba jas provokuoja – kyla grėsmė susirgti cukriniu diabetu, širdies ir kraujotakos ligomis. Be to, blogas burnos kvapas gali būti virškinimo trakto, kvėpavimo organų, kepenų ir inkstų bei kitų vidaus ligų simptomas. Reikėtų atkreipti dėmesį, kad iš burnos sklindantis nemalonus kvapas sukelia ir socialines problemas: gali ‚,nebyliai‘‘ komplikuoti artimus santykius arba palikti blogą įspūdį naujai sutiktiems žmonėms. Jeigu susiduriate su šia problema, nedelskite apsilankyti pas odontologą – juk nemalonus burnos kvapas vargina ne tik Jus, bet ir aplinkinius.

 

Informacija iš:

Vakarų Lietuvos Medicina

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos