vaistai.lt

Nerimą keliantys kūno signalai (3307/0) 

Nerimą keliantys kūno signalaiNuovargis, pakitęs pulsas, sausėjanti oda yra tarsi organizmo pagalbos šauksmas – jam negerai. Nebūtina kiekvienąkart bėgti pas gydytoją: galite netgi likti nesuprasta, jei į klausimą: „Kuo skundžiatės?“ – atsakysite, kad vizito priežastis – įtrūkę lūpų kampučiai… Verčiau išmokite atskirti, kada kūnui reikia rūpestingesnės jūsų priežiūros, o kada – specialisto pagalbos.

Papilkėjusi oda

Jei oda primena sugeriamąjį popierių, yra pilkšvo atspalvio, greičiausiai pernelyg daug laiko praleidžiate uždarose patalpose arba netinkamai ją prižiūrite. Kartais dėl papilkėjusios, išbertos odos būna kaltas… sutrikęs virškinimas.

Išeitis - ilgiau vaikščiokite gryname ore, valgykite daugiau vitaminų A ir E turtingų produktų, naudokite tinkamą kremą, pavyzdžiui, su jūros dumbliais ar koenzimu Q10. Tinkamai prižiūrima oda po truputį atsinaujins, pasidarys lygesnė, pagerės jos kraujotaka. Tačiau jei visa tai padarysite, o oda vis tiek liks kokia buvusi, vertėtų kreiptis į dermatologą.

Nuolatinis nuovargis

Nuovargis lenkia prie žemės: iš pradžių – tik vakarais, paskui, rodos, nuo pat ryto jau būnate visiškai be jėgų? Viena iš priežasčių – vitaminų B6, C ar magnio trūkumas. Jei šių medžiagų atsargos išsenka, žmogus dažniausiai ima jausti nuolatinį nuovargį bei energijos stygių, skauda galvą.

Ką daryti? Stenkitės kiek sulėtinti tempą. Atsisakykite darbų, kuriuos galite atidėti vėlesniam laikui, bet būtinai skirkite laiko mankštai ir sportui. Vartokite magnio preparatų, gerkite melisų ir medetkų arbatų, kurios padės atsipalaiduoti prieš miegą. Beje, vertėtų paklausti artimųjų, ar miegodama neknarkiate. Jeigu taip, išeities ieškokite kartu su gydytoju.

Širdies ritmo sutrikimai

Sunkiau padirbėjus ar susinervinus širdis ima plakti greičiau ir dėl to tikrai nevertėtų nuogąstauti. Tačiau jei širdis daužosi be priežasties ir tai nuolat kartojasi, dingsta apetitas, tampate itin dirgli, derėtų apsilankyti pas šeimos gydytoją. Mat tokie negalavimai gali būti rimtų širdies ligų pradžia.

Moterys dar gana atsainiai žiūri į tokius negalavimus, nes mano, kad širdies ligos pakerta tik vyrus. Būkite budresnė – medikai įspėja, kad šiandien širdies ligos dažnai diagnozuojamos ir moterims!

Skrandžio skausmai

Netikėtai ima skaudėti skrandį, tačiau skausmas liaujasi, kai ko nors užvalgote? Užuot ieškojusi maisto, nuo kurio skausmas atlėgsta, apsilankykite pas gydytoją. Mat tai gali būti ir opaligės simptomai. Žinoma, ne kiekvienas skrandžio skausmas rodo, kad sergate opalige, tačiau tai verčiau tegul nustato specialistas.

Daugeliu atvejų vien tik pagal skausmo apibūdinimą (kur skauda, kaip dažnai tai kartojasi) gydytojas gali pasakyti, ar tai – ne opaligė. Tiesa, tiksliai diagnozei nustatyti reikės ir papildomų tyrimų.

Per žemas kraujospūdis

Net ir gerai išsimiegojusi jaučiatės nepailsėjusi, lenkia prie žemės, virpa rankos? Pasimatuokite kraujospūdį (kai kuriose vaistinėse tai galite padaryti nemokamai). Jei jis 100/70 mm Hg ar dar žemesnis, apsilankykite pas gydytoją. Daug kas mano, kad sumažėjęs kraujospūdis – menkniekis palyginti su padidėjusiu.

Jei mažesnis už normalų kraujo spaudimas paveldėtas, hipotonija tikrai nepavojinga. Tačiau jei jis sumažėja staiga, jaučiate ir kitokių savijautos sutrikimų (svaigsta galva, silpna, sulėtėja širdies ritmas), turėtumėte susirūpinti. Mat kai širdis netikėtai pradeda pumpuoti kraują per mažu spaudimu, sutrinka daugelio organų funkcijos – jiems nebepakanka kraujo. Ypač ši bėda neretai užklumpa tas, kurios nuolat laikosi dietų ir gyvena pusbadžiu.

Tinsta kojos

Vakarop patinsta ne tik pėdos, bet ir kulkšnys, blauzdos? Galbūt nieko baisaus – suvalgiusiems daugiau sūraus maisto daug kam patinsta kojos, bet tinimas gali būti ir kojų venų varikozės požymis. Kelias dienas atidžiau stebėkite savo savijautą.

Jei kojos tinsta dažnai, tinimą lydi skausmas, blauzdose vis labiau ryškėja smulkios violetinės gyslelės, neatidėliokite vizito pas gydytoją. Kuo anksčiau susigriebsite, tuo lengviau bus gydyti.

Gelia sąnarius

Ne, tai – ne artėjančios senatvės požymis. Atvirkščiai, sąnarių skausmai vis dažniau kamuoja jaunus žmones. Moteris – triskart dažniau nei vyrus. Dažniausiai sąnarius pradeda skaudėti sumažėjus organizmo atsparumui: kai peršąlate, pervargstate, po traumos. Nors skausmas kamuoja ne visą laiką, o tarsi banguoja (po paūmėjimo savijauta vėl pagerėja), tačiau tai – ne priežastis jį ignoruoti.
Už tokį atsainų požiūrį į savo sveikatą gali tekti brangiai sumokėti: negydomi sąnariai ilgainiui deformuojasi, žmogus nebegali normaliai judėti.

Kuokštais slenka plaukai

Normalu, jei kasdien išslenka apie 60 plaukų. Tačiau jei matote, kad plaukai slenka saujomis, pagalvė po nakties tiesiog aplipusi jūsų plaukais, tai gali būti įspėjimas, kad organizmas nusilpo.
Nedelsdama pradėkite vartoti vitaminų ir mikroelementų preparatų (verta išbandyti vitaminų kompleksą, skirtą plaukams, odai ir nagams stiprinti). Verta išsitirti kraują.

Jei viską išbandėte, o situacija negerėja, eikite pas gydytoją – tegul jis ieško rimtesnės plaukų slinkimo priežasties. Mat plaukai gali slinkti ne tik dėl vitaminų stygiaus, bet ir dėl skydliaukės veiklos nepakankamumo, hormonų pusiausvyros ar medžiagų apykaitos sutrikimų.

Trūkinėja lūpų kampučiai

Dar visai neseniai manyta, kad taip nutinka, kai trūksta vitamino B6. Tačiau naujausi tyrimai atskleidė iki šiol negirdėtą dalyką – priežastis gali būti ne tik vitaminų stygius, bet ir mikroorganizmai, konkrečiai – Candida albicans. Šis odos grybelio sukėlėjas sparčiai vystosi ten, kur drėgna ir nestinga angliavandenių.

Kuriam laikui visiškai atsisakykite cukraus, baltų miltų kepinių, lūpų kampučius tepkite tepalu nuo uždegimo, kol jie visiškai sugis. Beje, tepalą rinkitės ne savo nuožiūra, o pasitarusi su gydytoju ar vaistininku.

Traukia mėšlungis

Naktį pabundate nuo nemalonaus jausmo – vienos arba abiejų kojų raumenis traukia mėšlungis. Kartais jis gali varginti ir dieną. Itin retais atvejais mėšlungis sutraukia ir kaklo, pečių ar menčių raumenis. Dažniausia mėšlungio priežastis – kalio trūkumas. Šis mikroelementas būtinas raumenims (ir širdies raumeniui). Kalio trūkumas gali atsirasti, jei vartojate steroidų ar stimuliuojamųjų vaistų.

Organizmas gaus užtektinai kalio, jei kasdien valgysite vaisių ir daržovių. Ypač daug šio mikroelemento yra pomidoruose, sojose, bananuose, riešutuose ir kakavoje. Be to, raumenims būtinas ir nemažas fizinis krūvis, todėl reguliariai mankštinkitės (bent po 20 min. per dieną). Jei mėšlungis raumenis traukia dažnai, žinokite, kad jums naudingiausi būtų tempimo pratimai.

 

Informacija iš:

Ji24.lt

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos